beba roni

Bebe zapravo ne plaču?! 10 supermoći koje ima svako novorođenče!

Jeste li znali da se bebe rode s posebnim sposobnostima koje mi odrasli više nemamo. Naravno, priroda se pobrinula da njihovo sićušno tijelo preživi pa ih je obdarila nekim zanimljivim 'vještinama'

Kada dođete kući iz rodilišta, nikako ne dobijete s novorođenom bebom priručnik za korištenje. Ako ste novopečeni roditelj, vjerojatno ćete prvo vrijeme sa strepnjom provjeravati diše li vaše najdraže biće, čudit ćete se zvukovima koje ispušta, pratit ćete je li ‘kakica’ zelenkasta ili žuta, koliko spava i sl. No male bebe, uglavnom, evolucijski su razvijene tako da opstanu. U nastavku pročitajte koje sve prirodne sposobnosti imaju čim se rode, a koje se kasnije, odrastanjem, izgube.

1. Bebe ne plaču!
Kad čujete ovo, reći ćete: ‘Ne, to nije moguće!’ Zapravo, male bebe se samo glasaju kao da plaču, ali ne mogu proizvesti suze.

2. Super se osjećaju pod vodom!
Ovo se još naziva refleks ronjenja, a koji nestaje kada beba napun 6 mjeseci. Kada je novorođenče uronjeno u vodu, spontano zadrži dah, a njegovi udovi počinju se micati kako bi se održalo na vodi.

beba cica3. Gutaju i dišu u isto vrijeme!
Kod novorođenčadi ždrijelo je u višoj poziciji nego kod odraslih osoba. Stoga, kada gutaju, ulaz u njihov respiratorni susav nije blokiran. Stoga, također dok sisaju, mogu normalno disati.

4. Ako je potrebno, mogu neprekidno kihati
Nosni prolaz u malih beba znatno je uži nego kod odraslih pa ga treba češće čistiti. Kako novorođenče ne može ispuhati nos, ono ima refleksnu radnju kihanja pa može kihati toliko dugo dok mu se ne oslobodi nosni prolaz.

5. Bebe lako zaspu
Mnogi misle da kad uspavljuju novorođenče, moraju hodati na prstima i šaptati. Mladi roditelji često se začude kada njihova beba zaspi unatoč buci koja je okružuje.

6. Imaju naglasak
Znanstvenici su utvrdili kako male bebe plaču na dijalektu ili s naglaskom koji imaju njihovi roditelji. To je zato što su u majčinoj utrobi slušali njezin glas devet mjeseci.

7. Dojenčad zna puzati
Iznenađujuće, ali tek rođena beba u stanju je dopuzati do maminih grudi kako bi se nahranila. Naravno, da bi uspjela, treba biti na majčinu trbuhu. Kako znanstvenici tvrde, dojenče privuče miris majčina mlijeka.

8. Bebe su jako fleksibilne
Kostur malih beba ima oko 300 kostiju. Kako odrastaju, mnoge kosti se spajaju u cjeline. No prije nego što se spoje, tijelo novorođenčeta iznimno je fleksibilno, a ova urođena osobina potrebna je da dijete prođe nesmetano kroz porođajni kanal.

9. Njihova boja kose i očiju može se drastično promijeniti
S vremenom kosa novorođenčeta može se potpuno promijeniti. Dijete se može roditi čupavo i crno, a kroz nekoliko dana može biti potpuno bez kose ili s plavom slabašnom kosicom.

Plava djeca mogu postati smeđa, a ona s kovrčavom kosom kasnije imati ravnu kosu. Isto se događa i s bojom očiju.

10. Beba može uduplati svoju težinu i ne biti debela
Tijekom prve godine života, bebe se razvijaju jako brzo, a njihova se težina može čak i tri puta povećati. No djeteova konstitucija ne mora biti narušena nimalo jer raste jako brzo.

Tekst: S.M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

protiv nasilja

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nasilje ostavlja dubok trag na osobi koja ga je preživjela

U 66 do 79 posto slučajeva (na godišnjoj razini) žrtve su žene, a počinitelji obiteljskog…

beba se rukuje

Luda priča s poroda: 'Moj sin se rukovao s liječnikom!'

Tko ne voli čuti neku smiješnu i čudnu priču o porodu? Zahvaljujući nedavnom trendu na…

maja šuput

Majino jutro iz snova: Čestitka za rođendan u Bloomovu zagrljaju

Pjevačica Maja Šuput danas slavi rođendan, a pogodite čiji joj je rođendanski zagrljaj bio najdraži?…

ashley graham

Trudna Ashley Graham oduševljena: 'Šališ se? Imat ćemo trojicu sinova!'

Plis size manekenka i njezin suprug Justin Ervin uskoro će postati sretni roditelji još dvojice…