Živite li ili samo preživljavate?

Ma kako predivne bile titule koje su nam darovane - što izborom, što blagoslovom - poput roditeljstva, mi smo toliko više od toga.

Jednom ćemo svi otići. Čemu strah i pretpostavke? To je sasvim jasno, baš kao i to da smo se svi koji jesmo jednom i rodili. Iz neke ljubavi ili tek usputnog zapetljaja dvaju tijela došli smo na ovaj svijet. Zašto baš sada i zašto baš ovakvi, nije na nama da znamo, nije ni važno zapravo. Vjerujem da smo svi tu s nekom misijom, zadatkom. Da je svakom dan poseban dar, različit od svih drugih darova po kojem nas prepoznaje Veliki. Bojati se smrti, suludo je. Više se treba bojati života kojeg možda ne živimo. Onako skroz, punim plućima.

Preživljavanje nije život!

Živjeti kao nešto što nismo, radeći nešto što ne volimo i liježući uz nekog koga više ne volimo – nije život. Puste godine sanjati iste snove, a ne ostvariti ih. Imati hrpu neostvarenih želja u rukavu, a ne ostvariti ih, nije život. Nemati hrabrosti za korak dalje. Hrabrosti za poneko "oprosti", za "volim te", za "nisam znao bolje" – nije život. To je mrcvarenje duše. Izvrtanje smisla i besmisla svaki dan nanovo, iznova, dok ne ispuca poput suhe zemlje za velikih suša. Uskratiti sebi radost na uštrb okoline, obitelji, društvenih normi, nije življenje! To je najobičnija robija. Potlačenost od strane vlastitog duha koji se boji, sebe se srami i u tom se strahu krije. To svatko može. Ne’š ti izbora!

Preživljavanje nije izbor! Samo dobro i autentično življen život ima smisla.

Samoća je divna situacija za otključavanje ovakvih odgovora. Kad ne slušamo ništa i nikog, tek strujanje zraka ili šum vode, i ono nešto iznutra što očajnički vrišti da izađe.

Želiš se ostvariti kao glumac, pjevač, spisatelj? Želiš se popeti na vrh neke planine, preplivati rijeku, obrijati glavu?

Želiš reći da ti oproste neki tamo jer ti se ne nosi taj teret na duši više? Želiš plesati na kiši i vrištati pritom?

Želiš napisati knjigu, usvojiti dijete? Posjetiti neki daleki grad, čuvati ovce na livadama?

Što te sprječava da živiš kako želiš? Tko te zarobio za ovog života?

Ma kako predivne bile titule koje su nam darovane – što izborom, što blagoslovom – poput roditeljstva, mi smo toliko više od toga.

Duša je jedinka u mnoštvu snova koji traže put doma neprestano se sudarajući. Nama. Onima koji jesmo. U onom korijenu tradicije, nametnutih uvjerenja i očekivanja koja ne pripadaju nama.

Jer smo ljubav! I samo ljubav! A ljubav i strah ne idu zajedno.

Jednom ćemo svi otići. Čemu strah i pretpostavke? To je sasvim jasno, baš kao i to da smo se svi koji jesmo jednom i rodili. Iz neke ljubavi ili tek usputnog zapetljaja dvaju tijela došli smo na ovaj svijet. Zašto baš sada i zašto baš ovakvi, nije na nama da znamo, nije ni važno zapravo. Vjerujem da smo svi tu s nekom misijom, zadatkom. Da je svakom dan poseban dar, različit od svih drugih darova po kojem nas prepoznaje Veliki. Bojati se smrti, suludo je. Više se treba bojati života kojeg možda ne živimo. Onako skroz, punim plućima. Živite li?

 

Tekst i foto: Nataša Jukić, asistent u nastavi djeci s poteškoćama; praktičar NLP-a, autorica knjige “Zagrebi sivu”

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Dobroćudna čudovišta koja uče djecu o Hrvatskoj

Upoznati djecu s vlastitom im domovinom itekako je…

Predstavljanje knjige 'Mi. Žene.' u Zagrebu

Velika nam je čast pozvati vas na promociju…

Jeste li spremni za Primirje?

Za sve koji vole nepredvidljive obrate u priči…

Pronađi svoj IKIGAI

Vrijeme u kojem dišemo često nam nije ispunjeno…

Pročitajte i:

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja…

online škola u hrvatskoj

Ako i iduća školska godina bude online, ovo će nas barem malo utješiti

Mnogi roditelji, ali u sami učenici, groze se mogućnosti da bi se zbog eventualnog povratka…

Glumica potvrdila vijest o trudnoći: 'Presretni smo!'

Glumački par otkrio je i spol djeteta!

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…