Zato sam se razvela

Pogriješila sam kad sam odlučila da ću se drugi puta više potruditi, a zapravo sam trebala manje! Trudila sam se i trudila, umjesto da sam rekla "ne".

Kada sam po drugi puta doživjela životni neuspjeh u obiteljskom životu, odlučila sam da ću prvo pronaći razloge, a onda nastaviti dalje. Prošle su tri godine od zadnjeg brodoloma i čini se da sam na kraju puta. Prvi se razvod dogodio nakon dugo godina zajedništva, pa nisam ni znala više tko sam ja, a tko smo bili mi. Nakon toga sam sama pokušavala složiti svoj život i krenula sam sasvim krivim putem. Često me ljudi nakon drugog brodoloma pitaju: "Što se dogodilo?" Nisam znala što da im kažem. Nakon gestalt terapije i različitih radionica za povratak samoj sebi, shvatila sam da sam nakon prvog brodoloma donijela posve krivu odluku. Otišla sam ravno u oluju. Zato je uslijedio i drugi brodolom, puno teži i bolniji. Pogriješila sam kad sam odlučila da ću se drugi puta više potruditi, a zapravo sam trebala manje! Trudila sam se i trudila, umjesto da sam rekla ne.

Pokušavala sam shvatiti što je zajedničko rastavljenim ženama. Tražila sam razloge svoje nesreće u drugima. Bila sam sigurna u to da je svatko krojač svoje sreće i da smo u najvećoj mjeri sami zaslužni za sve što nam se u životu događa, ili ne događa. Čak je i onima koji nisu zagrizli u psihologiju poznato da je većina naših trauma korijenom negdje u djetinjstvu. Mi o obitelji učimo od naših roditelja. Dok smo mladi potpuno im se suprotstavljamo, no što smo stariji sve smo im sličniji ponašanjem. Navika je ljudska osobina u potpunosti. Već tri godine pokušavam uvesti naviku da popijem čašu vode nakon buđenja. Prilično sam uspješna u tome. No, ako odem nekamo, navika nestaje. Često zaboravim na tu svoju priučenu naviku. Pokušajte i sami uvesti neku novu naviku te promatrajte sebe kad ste bolesni ili kad putujete. Naša je obiteljska atmosfera naša navika. Ako smo odrastali u stresu, težit ćemo da ga izazovemo. Možemo potražiti mirnog partnera i mi izazivati dramatične situacije ili potražiti dramatičnog partnera, a mi biti žrtva. U konačnici - stalno smo pod stresom i stalno smo ljuti. Zajedničko svim ženama koje poznajem, a koje su imale neke životne brodolome je da su bile ili su još uvijek ljute.

Ljutnja se očituje u običnom komentaru o gužvi na gradskim prometnicama ili visini plaće ili o bivšem partneru. Također, sigurna sam da je ozračje vašeg doma prije razlaza bilo napeto. Želite li to i svojoj djeci s kojom sada dijelite dom, ako ih nakon razlaza imate? Vi i nakon razlaza s partnerom prenosite svoj model obitelji na vašu malenu obitelj. Ako ne želite prestati biti ljuti i ogorčeni zbog sebe, učinite to kako biste prekinuli obiteljski niz. Učinite to zbog svoje djece i njihove djece.

Zašto sam se razvela? Zato što nisam znala reći ne dobrome i čekati odlično, nisam znala biti sretna i zadovoljna, mislila sam da je život muka i trud. Moglo bi se tu još toga nabrojati, ali ovo su ključne stvari.

Kako si pomoći i prestati biti ljut?

Treba razumjeti svoju ljutnju i ne gomilati novu te treba izbaciti iz sebe sve što smo godinama nakupljali. Pomaže kombiniranje vježbi boksa ili bilo kakvog udaranja u vreću i vježbe joge. Uvedite dnevni ritam jela i spavanja, ne biste vjerovali koliko smo ljuti kad smo nenaspavani, pogledajte samo svoje dijete. Počnite ljudima što više govoriti ne, ponajviše onda kad se od nas "očekuje" da pristanemo. Manipulacija je svugdje oko nas, na nama je da se izborimo za sebe. Ponašajte se prema sebi zaštitnički kao prema svome djetetu. Kada bih posumnjala u sebe i svoje pravo na "ne", pokušala bih se staviti u tuđu poziciju i razmisliti kako bih se ja ponašala i bih li na taj način pritiskala nekoga. Dva savjeta su naočigled čudna, ali djeluju: kupite si udoban krevet i nosite samo udobne cipele, bez obzira na to što piše u časopisu.

Savjet za kraj je da svijet učinite ljepšim mjestom tako da ulažete samo pozitivnu energiju. Kada počnete kritizirati ili se žaliti na nekoga, ugrizite se za jezik. Ako nemate što lijepo za reći, radije šutite. Iako, u svemu ima nečeg lijepog i sve se u životu događa s razlogom. U najtežim me danima tješila rečenica: "Ako nije dobro, znači da još nije kraj". Ne budite ljute!

 

Tekst: Danijela Miklec, učiteljica, kolumnistica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kako se nositi s prekidom (ne samo ljubavnim)?

Prekidi su neizostavan dio života, bez obzira radi…

Radionice za djecu: Fora priča superjunak

Naša kolumnistica Danijela Miklec puna je kreativnih ideja,…

Pročitajte i:

Kako odgojiti uspješne ljude?

Nema Nobelove nagrade za roditeljstvo ili obrazovanje, iako bi je trebalo biti. To su dvije…

razvoj emocionalne inteligencije kod djece

Zašto nove generacije imaju sve manju emocionalnu inteligenciju? Jedna pogreška roditelja je ključna!

Kad kažemo 'inteligencija' nerijetko se prvo pomisli na intelektualne osobine, no psiholozi sve više uviđaju…

povratak u škole i koronavirus

Totalnog lock downa neće biti! Djeca moraju u škole! To želi većina roditelja, ali i nastavnika!

Hoćemo li u utorak, 18. kolovoza, znati konkretne informacije o početku školske godine?

mama i beba se zabavljaju

Pravilan porast težine kod beba

Porast težine kod dojene djece i djece hranjene adaptiranim mlijekom nije jednak. Kako znati dobiva…