dijete pokušava učiti

Zašto je učenicima teško koncentrirati se? Ponekad je objašnjenje jednostavno

Naša kolumnistica Danijela osvrnula se na razloge zbog kojih djeca teže postižu koncentraciju kod učenja i adresirala problem koji je u mnogim obiteljima dio svakodnevice

I roditelji i učitelji slažu se u tome da su današnja djeca različita nego ona prije dvadeset ili trideset godina. Slaganje ovdje prestaje i počinje neslaganje. Jedni misle kako su krivi učitelji, drugi kako su krivi roditelji. Tko je zaista za to kriv?

Ima li dijete od četiri godine sposobnost samokontrole? Ostavite li mu deset zamotanih paketića, hoće li on ili ona otvoriti nekoliko i ostale ostaviti za kasnije? Ne. Samokontroli nas uči život. Roditelji često nisu svjesni u kojim sve situacijama očekuju od djece samokontrolu. Slatkiši, crtani filmovi ili igrice su ono što im branimo i ograničavamo. No oko nas postoji mnoštvo drugih podražaja koji također znače naš angažman i zovu nas k sebi. Ono dijete koje se teško samo umiri, dijete koje je visokopodražljivo, svaku sliku, zvuk ili miris iz okoline doživljava kao poziv na istraživanje. Sve dok u nekom trenutku ne zaspi od plača ili teškog umora.

Moj je hiperaktivni mališan često u neko vrijeme pospanosti bio spreman za spavanje, ali ako bih to slučajno previdjela, krenuo bi ludovanje i činilo se da ima Duracell baterije. Spavanje bi nam tada postala drama. Organizam sam sebe pokušava održati budnim i ne dopušta zaustavljanje niti na tren. U protivnome bi mogao zaspati, a oko tebe je stvarnost koja poziva na akciju.

Dijete će odrasti i zadržati sve svoje karakteristike i kada krene u školu. Tamo će ga dočekati mnoštvo podražaja i ono će sigurno biti iscrpljeno čak i na sredini dana, a posebice na kraju. Pomislit ćete kako vaš prvašić ne treba ići na spavanje kao kada su mu bile četiri godine. Pa sad je već velik! I bit ćete u krivu.

Veliki poticaj za hiperaktivnost djece je puno podražaja, a premalo sna. ‘On ne želi na spavanje!’, reći ćete. Razumijem vas u potpunosti, ali, želite li zaista svome djetetu dobro - potjerajte ga na spavanje u osam sati i pođite i sami s njim. Možda vam idućega dana neće trebati kava da se razbudite. Premalo sna bolest je modernog vremena koja ima mnoge simptome. Ponekad se veliki problemi mogu riješiti sasvim malim promjenama koje ne koštaju ništa.

Nakon što budete dosljedno primjenjivali odlazak na spavanje u osam sati, vidjet ćete velike promjene na vašem školarcu. Izazivam vas da ih iskušate.

Tekst: Danijela Miklec, učiteljica, kolumnistica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

motivacija za učenje

'Ne znam ima li moje dijete poremećaj pažnje ili jednostavno nije motivirano na učenje?!'

Roditelji svaklodnevno po povratku djeteta iz škole postavljaju…

tata i sin rade zadaću

Dragi roditelji, pisanje domaće zadaće može biti bez stresa! Nismo ni mi vjerovali

'Neka dijete samo snosi posljedice svojih postupaka, tako…

dijete se igra kockicama

Kojih 6 igara pomaže djeci u razvoju njihovih životnih vještina?

Jedna od stvari zbog kojih volimo djetinjstvo je…

Pročitajte i:

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…

nezdrava hrana

Mišljenje stručnjaka: Koliki je utjecaj prehrane na pojavu preuranjenog puberteta kod djece?

Suvremen i ubrzan način života promijenio je i naš pristup prehrani pa sve češće se…

celijakija

Ako sumnjate da vaše dijete ima celijakiju?

Mnogi danas imaju 'problema' s glutenom u prehrani, često ga okrivljujući za mnoge zdravstvene tegobe.…