obitelj okupljena za Uskrs
Autor:

Uskrs kao životna inspiracija

Dom je tamo gdje su mama i tata, zar ne?! Mnoge obitelji ovog Uskrsa neće moći biti doma, no zajedništvo u srcu i duši ono je što nas spaja. I ja ću biti razdvojena od dijela obitelji, no zašto sam - unatoč tome - odlučila biti sretna?

Dosta vam je biti doma? Pitate se kad će ova korona završiti? Nemirni ste? Volite svoju djecu, ali ipak jedva čekate da ponovno krenu u vrtić i školu? Bojite li se kakav će život biti nakon korone? Koliko dugo će kriza trajati i kako ćete preživjeti? Hoće li biti posla? Hoćete li moći i sebi i djeci pružiti sve kao i prije? Pitate se što ako se ponovi još jedan potres? Trenutačno živimo u neizvjesno doba. Ostani doma, korona, potres, kriza. Javljaju se razne emocije: strah, neizvjesnost, tuga, ljutnja, iščekivanje, radost, veselje, nada…Kako biti opušten i sretan?

Kako ja gledam na Uskrs u doba korone?

Prošlog Uskrsa na Facebooku sam napisala: Slavim blagdane, iščekujem ih i veselim se zato što znam da ćemo tih dana svi biti na okupu. To mi je potrebno i neophodno važno. I svatko od nas ima svoj dom, gradi svoju obitelj al' ipak za blagdane idemo svi doma, kod mame i tate. Jer dom je tamo gdje su roditelji, tamo gdje su usađene prve temeljne vrijednosti, najvažniji koraci, tamo gdje je posađeno sjeme i gdje je niklo korijenje. Otišli smo u svijet, pustili korijenje, naraslo je lišće i cvijeće. No, da bi i cvijeće i dalje cvalo, potrebno je njegovati korijenje. Obiteljska okupljanja. Obitelj je najvažniji temelj svake osobe,svakog djeteta. Obiteljski odgoj je osnovni odgoj. Obitelj djetetu daje osnovne korake i priprema ga za životni put.

Ove godine na Uskrs neću moći biti sa svojom obitelji, svojim roditeljima, braćom, nećacima. Neću moći ići doma, kod mame i tate. No, ipak nisam tužna. Baš suprotno, sretna sam i zahvalna. Jer znam da su oni sa mnom i ja s njima. Fizički nećemo biti zajedno, ali u srcima smo uvijek svi zajedno.

Biti zahvalan. Jer kad imaš zahvalnost u život ti dolazi sve više i više, zar ne?

I to je poanta: zajedništvo. Onaj unutarnji osjećaj. A da bi osjetili i znali što je zajedništvo moramo osvijestiti što je samoća. Isto tako i da bi mogli biti mirni i sigurni, moramo osvijestiti i osjetiti i strah. Suprotne vrijednosti su komplementarne, zar ne? Koliko djecu potičete da osvijeste što imaju a što im nedostaje? Ne mislim na ono materijalno. Jer ako ih pitamo što imaju oni će nabrajati igračke i sl. I zato je važna roditeljska uloga u poticanju na unutaranji rast i razvoj djeteta. Nije li ovo doba upravo pogodno za drugačiji pogled? Uzmite si vremena, razgovarajte, slušajte i gledajte dijete. Male stvari puno govore.

Biti zadovoljan i ispunjen. Kad ću biti zadovoljna?

Kad kupimo novi auto. Kad djeca naraste pa možemo ići sami na večeru. Kad odem na sva planirana putovanja. Kad završi korona i život se vrati u normalu. Svakodnevno želimo i težimo sreći i zadovoljstvu. Željama nema kraja. Željeti, nadati se, očekivati…, znači i odgađati trenutnu sreću. Odgađati trenutnu radost. Nije li važnija trenutna sreća od budućeg iščekivanja? Možemo li znati što će biti u budućnosti? Možemo li sa sigurnošću znati što će biti sutra? Ono što sigurno imamo je ovdje, sada, u nama, ispred nas. To je nešto što djeca prirodno imaju u sebi. Pogledajte ih kako se smiju i vesele svakoj sitnici, sretni i bezbrižni. Imaju zauzete ruke, prljave noge, puno srce i miran um. Uživaju u sadašnjosti.

Uskrs kao životna inspiracija

Uskrs simbolizira novo rođenje i ističe važnost ljubavi. Ljubav koja uvijek pobjeđuje. Ljubav je, uz nježnost i toplinu jedna od osnovnih emocija potreba za rast i razvoj. Ljubav raste kada se dijeli. Radujte se s obitelji u prekrasnoj zemlji života. Ovdje i sada.

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ., odgojiteljica-mentorica u DV Petar Pan, koordinatorica konferencija Mliječni zub, bloggerica; individualna savjetovanja i radionice za roditelje i odgojitelje

Tagovi: ,

Vezano uz temu

uskrsni koncert iz zagrebačke katedrala razrušene nakon potresa

Poslušajte veličanstvenu snimku uskrsnog koncerta iz potresom ranjene katedrale u Zagrebu

"Ovo ćemo pamtiti čitav život!", jednoglasno su zaključili…

kako su poznate mame provele uskrs

Kako su poznate mame provele Uskrs?

Ovaj je Uskrs zbog pandemije koronavirusa sasvim drugačiji…

Pročitajte i:

Cindy Crawfors i kći Kaya

Zašto s godinama sve više nalikujemo svojim roditeljima?

Brojna istraživanja pokazuju kako vaša djeca mogu naslijediti i osobine koje ste naučili iskustvom, a…

Marin Čilić

Marin Čilić pokazao sinčića na 'svom terenu'

Hoće li maleni Baldo krenuti tatinim stopama?

porod

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

Emotivno pismo mame koja je skoro izgubila dijete: 'Dugo sam krivila sebe...'

Misija četverostruke mame Desiree Fortin je kroz svoje objave, vlastitu ranjivost i iskustva, osnažiti druge…