Učitelji su superjunaci

Kakve to čarobne moći koriste učitelji i koje napitke spravljaju? Doznajemo od jedne upravo takve posebne učiteljice, naše divne kolumnistice Danijele Miklec

Jednom davno postojali su učitelji. Radili su jako malo i imali malenu odgovornost. Pola su godine ležali na plaži i za to dobivali dobre plaće. Njihov je posao bio da dijele ocjene, kontroliraju i kritiziraju, prozivaju i favoriziraju, mrze one siromašne učenike jer im njihovi roditelji ne nose piliće i odojke, a vole ove koji im poklanjaju brašno ili purice. Oni su postali učitelji samo kako bi imali vlast u jednom razredu i potajna im je želja bila zavladati cijelom školom i gradom. E tako barem legenda tvrdi…
Legende valja čuti, u njima uživati, ali prave priče su blizu i oko nas. Jedan je učitelj i u Lovrakovom "Vlaku u snijegu". Sjećate li se učitelja koji je bolestan krenuo na put sa svojim učenicima prema Zagrebu? Obećao ih je onamo odvesti, a kad djeci nešto obećaš, obećanje valjda održati jer ćeš izgubiti njihovo povjerenje.
Ovih gore spomenutih učitelja ima i dan danas. Još uvijek slobodno šeću gradovima i poučavaju djecu u učionicama. Imaju oni sigurno neke zle i čarobne moći kad mogu nagovoriti dvadesetak djece da rade ono što su oni zamislili. E… tako legenda kaže, a djeca? Neka od te djece nikada kod kuće nisu dobila zagrljaj ili riječ ohrabrenja. Mnoga od njih imaju roditelje koji se nisu sposobni skrbiti sami o sebi. Neki dolaze u bratovim prekratkim hlačama ili ljetnim sandalama zimi. Ovi čarobni učitelji ih uspiju sve ujediniti i zajedno s njima stvarati. Pitala sam jednog od njih kakve čarobne moći koristi i koje napitke spravlja? Evo što mi je odgovorio:

"Tajne našeg zanata prenose se s koljena na koljeno. Svakoga jutra popijemo dvije šalice mudrosti, tri čaše ljubavi i jednu čašu zaborava. Odlazimo u škole s mislima i idejama. Planiramo mijenjati svijet onako kako samo mi to možemo, mijenjajući one koji su oko nas. Dolazimo u razrede u kojima nas očekuju naši učenici. Nosimo zadatke i knjige, karte, plakate i čuda i čudesa razna. Čim u razred uđemo, sve naše ideje odnese vjetar. On ne želi govoriti na glas jer ga nitko do sada nije kod kuće niti slušao, ona grize nokte jer zna da će se mama osmjehnuti samo na odličan, ali ne i vrlo dobar, njemu nitko nije nikada rekao "volim te" pa vrijeđa sve oko sebe, nju cijeli svijet mrzi i zato rida nad zadatkom koji joj se čini težak na pragu puberteta, on bi želio malo pažnje jer ju rijetko dobiva… Tajna je u tome da sam svima prvo roditelj, a onda učitelj. Iako imam samo jedno dijete, imam ih stotinu."
Neke su legende nastale iz straha, neke iz magije. No povezuje ih činjenica da ih možeš upoznati tek kad im se posve, posve približiš. Barem jednom.

 

Tekst: Danijela Miklec, učiteljica, kolumnistica, voditeljica Fora priča za djecu svih uzrasta, vlasnica zeca BEzaBU

Foto: Profimedia

 

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Radionice za djecu: Fora priča superjunak

Naša kolumnistica Danijela Miklec puna je kreativnih ideja,…

Fora priča - Superjunak

Nova vrsta radionica za djecu u centru Zagreba…

Fora priče za najmlađe u kojima svi sudjeluju!

Radionice interaktivnog čitanja za djecu, osim zabave, imaju…

Zaustavimo tragedije u obiteljima

Može li se nasilje spriječiti? – Može! I…

Pročitajte i:

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

Ella Dvornik

Ella Dvornik progovorila o kćerinom mjesečarenju! Kako se nositi s hodanjem u snu i noćnim morama?

Puno češće od mjesečarenja su, pojašnajvaju stručnjaci, noćne more (ružni snovi), koji se javljaju od…

vukovar

Kamo na izlet? 5 razloga zašto posjetiti Vukovar

Trendovi u turizmu promijenili su se preko noći. Sada, kada su putovanja opet moguća, u…

odvikavanje od pelena

Kći poznate glumice s pet godina još u pelenama! Kad je vrijeme za odvikavanje?

Koji signali upućuju da je beba spremna za odvikavanje od pelena te što je još…