granice u jelu

Postavite djetetu granice za stolom, ali poštujte i njegove – koliko će, što i kako pojesti!

U današnjoj kolumni Nikolina Mamić obradila je temu postavljanja granica djetetu za vrijeme jela. Osim zašto je to jako važno, objašnjava i da bismo svakako trebali uvažavati djetetov dio odgovornosti u jelu. Čak i ako ste među onim roditeljima koji su zbog djetetovih protesta odustali od pravila, vjerujemo da će vam njezini savjeti pomoći da uspostavite toliko bitan red za vrijeme jela

Dijete treba čvrste, dosljedne, ali tople roditeljske granice u svakoj sferi svakodnevnice pa tako i za vrijeme obroka, u jelu. Granice djetetu daju osjećaj sigurnosti, čak i u trenucima kad im se suprotstavlja. Dječji je posao boriti za svoje želje, a naš je roditeljski zadatak djetetove želje prihvaćati s razumijevanjem, zagrljajem, razgovorom, ali to ne znači i ispunjavati ih, osobito kad one nisu usklađene s nekim obiteljskim pravilima ili pak nisu dobre za djetetovu sigurnost i zdrav razvoj.

Nerijetko se događa da se u situacijama oko obiteljskog stola ustručavamo postaviti granice ili pak popuštamo na prvi djetetov znak protesta, a sve iz straha da dijete neće pojesti obrok ili nekad u očajnoj nadi da će pojesti više ili išta. Druga je krajnost da u postavljanju granica ulazimo s djetetom u borbu moći oko jela, ne poštujući djetetov dio odgovornosti u jelu, a to je koliko će, kako i koju od namirnica ponuđenih na tanjuru, pojesti.

Djeca koja tek uče proces i društvena pravila jela trebaju granice oko ponašanja za vrijeme obroka, no te one bi trebale biti usklađene s razvojnim fazama bebe: dopuštajući djetetu da u svrhu jela istražuje hranu, dira je, jede rukama, no dok je to istraživanje hrane praćeno jelom. Ukoliko dijete hranu istražuje iz čiste igre i znatiželje, kao jedan od znakova da je s jelom gotovo, trebali bismo postaviti granicu, npr. "Vidim da hranu bacaš na pod i ne jedeš više, čini mi se da si gotov s jelom pa ću maknuti tanjur" ili "Za vrijeme jela ne stavljamo ruke u vodu u čaši. Poslije ručka ćemo se igrati s posudicama vode." Važno je omogućiti djetetu da u slobodnoj igri istražuje svijet oko sebe, a opet i ukazivati mu na prihvatljiva ponašanja za stolom koja će jelo učiniti učinkovitijim, a i nama roditeljima olakšati svakodnevnicu.

Kako dijete raste i postaje svjesnije svijeta oko sebe, hrane koju više voli, sve snažnije zagovara svoje želje. U tim je situacijama biranja hrane jako važno granice postaviti prema podjeli odgovornosti: roditelj bira što će skuhati, imajući na umu da nudi raznolike i hranjive namirnice te da na tanjuru ponudi bar jednu namirnicu koju dijete jede. Zato dijete ne bi trebalo birati za jelo od sve hrane u hladnjaku, već od namirnica ponuđenih na tanjuru, ovisno o svom apetitu taj obrok. U situacijama kad dijete nerado jede neku namirnicu, važno je poštovati taj djetetov znak, ali i dalje kuhati tu namirnicu u sklopu naših obiteljskih jela, jer je nekad djetetu potrebno dulje vrijeme da zavoli neki okus ili teksturu. Još neki primjeri granica za vrijeme jela su: "Vidim da ti danas ne odgovara blitva. Na tanjuru su još krumpir i meso pa možeš pojesti nešto od toga." "Trbuščić ti nije bio jako gladan za doručak. Zobene pahuljice će još 10minuta biti na stolu ako osjetiš glad da ih možeš pojesti, a ako ne, pričekat ćeš voće za užinu."

Prilikom postavljanja granica u jelu, važno ih je izricati dosljedno, ali mirno, bez povišenih tonova i prisiljavanja na jelo, jer takva atmosfera za stolom može dovesti dijete u poziciju da se bori za svoje potrebe tijela na način da odbija jelo i time pokazuje da je odnos povjerenja roditelj-dijete narušen. Važno je da kao roditelji imamo hrabrosti i dosljednosti u postavljanju granica, uz puno topline prema djetetu, jer tako dijete osobnim primjerom kako da ono postavlja i svoje granice.

Više o važnosti dobrog odnosa djeteta i roditelja u jelu, kao i o tome kako postaviti pozitivne granice za vrijeme obroka, poslušajte u snimci Instagram Live razgovora Nikoline Mamić (Beba papa sama) s Glorijom Peranić (Edukatorica za odgoj).


Foto: Shutterstock
Vizuali: @bebavodjadohrane

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

6 pitanja koja muče mnoge roditelje prije početka dohrane

Smjernice vezane uz dohranu beba često su se…

Uz dječji jezik do bolje suradnje s djecom

Dijete često ima ispade bijesa, ne surađuje i…

Pročitajte i:

beba potrbuške

Stavljajte bebe u potrbušni položaj, možda će noću spavati bolje!

Ako se vaša beba često budi noću, a nije ni gladna, niti joj je prljava…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…

djevojčica pere zube

'Ak' ne pereš zube, morat ćeš kod zubara', rečenica koju nikako ne trebate izgovarati djeci!

Oralna je higijena vrlo važna i dijete je treba usvojiti već od najranije dobi jer…

vrijeme s obitelji

Obitelj kao prioritet: Kvalitetno vrijeme provedeno s djecom važno je za njihov razvoj

Dugo radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi i obiteljske obaveze ne ostavljaju roditeljima priliku…