odnos s djecom
Autor:

Ponudite djeci izbor, ostvarit ćete s njima kvalitetniji odnos!

Predstavljamo vam našu novu kolumnisticu Saru Novak, koja je po struci pedagog, a usavršavala se na raznim edukacijama pa, osim što je trenutno edukantica realitetne terapije, ona je i registrirana miriteljica te kao savjetnica volontira u udrugama Ambidekster klub, Centar za poremećaje hranjenje BEA, Plavi telefon, Sretna priča. U svojoj prvoj kolumni Sara govori o tome kako, bez obzira na to koliko djetetovo ponašanje bilo 'nemoguće', jedini je recept ulaganje u kvalitetu odnosa

Osjećate li se ljutima i žalosnima istovremeno jer ništa ne funkcionira unatoč mnogim knjigama koje ste pročitali, savjetima koje ste poslušali i različitim metodama koje ste primijenili?Dobra vijest je da se to naziva roditeljstvom, loša vijest je da recept ne postoji. Ili, ipak to i nije tako loša vijest? Jer, jedini je recept: rad na odnosu s djetetom unatoč njegovu ponašanju.

Kažu da je integracija ključ za djetetovo zdravlje i uspjeh. Što je integracija? Autor Daniel J. Siegel tvrdi da je integracija optimalno funkcioniranje mozga u kojem njegovi različiti dijelovi podjednako surađuju. Kada različiti dijelovi mozga surađuju, dolazi do boljeg donošenja odluka, kontrole tijela i emocija, razumijevanja sebe i boljeg uspjeha u školi.

Integracija se potiče:

  • povezivanjem s djetetom: razgovori kada je dijete smireno, a ne u emociji jer ne može racionalno i objektivno promotriti situaciju (pomislite kako se mi ponašamo kada smo usredotočeni samo na emociju)
  • razgovorom o emocijama: imenovanje emocije i odvajanje od nas (nismo mi emocija, već je osjećamo i imamo priliku s njom nešto učiniti, odnosno promijeniti je)
  • poticanjem na promišljanje: postavljanjem pitanja o događaju (uzrok, posljedica)
  • suočavanjem s dilemama/razgovorom o izborima (koji su izbori učinjeni, koja je koristi od tih odluka i koji drugačiji izbori još postoje)
  • prepričavanjem događaja nakon nekog vremena i uspoređivanjem sa sadašnjim događajem u svrhu donošenja boljih odluka

Jedan od načina na koje možemo vježbati integraciju jest nuđenje izbora: roditelj djetetu nudi izbor između dvije stvari/aktivnosti za koje vjeruje da su dobre (i koje su roditelju prihvatljive). Manja djeca uče prosuditi što je važnije, uče donijeti odluku i time se umanjuje mogućnost djetetova nezadovoljstva određivanjem granica (npr. kada je vani hladno, potrebna je deblja jakna pa roditelj nudi izbor između dvije jakne umjesto da dijete prisiljava i unedogled objašnjava zašto je potrebno obući se toplije).

Veća djeca ponudom izbora osjećaju se uključenima u donošenje odluka i dobivaju na moći, što je za njihov uzrast vrlo važno. Ne osjećaju se odbačenima i njihovo ponašanje nije pobuna, već suradnja, jer se osjećaju prihvaćenima (npr. roditelju se ne sviđa način na koji dijete provodi vrijeme nakon škole pa s djetetom dogovara u koje vrijeme igra računalne igrice, u koje vrijeme uči i u koje vrijeme se odmara. Djetetu raspored nije nametnut, već ono sâmo donosi odluku kojim će redoslijedom što napraviti.)

I, na kraju, koja je poveznica između integracije i odgoja, odnosno odnosa? Razvijanjem integracije razvijamo odnos s djetetom, što utječe na naš odgoj. Ovo nije recept koji čarobno poništava djetetove proteste. Ne postoji savršeno. Nesuglasica će uvijek biti, no načini i brzina kojom ih rješavamo mogu postati drugačiji. Da bi neko ponašanje postalo automatsko, potrebno je višestruko ponavljanje istoga. Navike se teško usvajaju, ali kada se usvoje, teško ih je i iskorijeniti. Tako, ako od rođenja njegujemo odnos s djetetom i primjenjujemo tehnike pomoću kojih ćemo se približiti djetetu i pomoću kojih će dijete razumjeti samoga sebe, ono će tako i odrastati. Onda nećemo toliko često mučiti muku s disciplinom i nerazumijevanjem. Izgradnjom odnosa odgoj postaje lakši.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

djeca i novac

Vaše je dijete krenulo u vrtić, je li to pravo vrijeme da mu počnete davati džeparac?

Dajući djetetu džeparac učite ga da naučiti raspolagati…

loš utjecaj

Što kad je vaše dijete pod lošim utjecajem svog najfrenda?

Ulazak djeteta u novu sredinu, bilo da je…

Pročitajte i:

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju…

tjelesni dodir i bebe

Bebina reakcija na dodir ovisi o emotivnoj uključenosti roditelja

Novo je istraživanje pokazalo da bebe ne doživljavaju svaki nježan dodir roditelja na jednak način.…

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…