odnos s djecom
Autor:

Ponudite djeci izbor, ostvarit ćete s njima kvalitetniji odnos!

Predstavljamo vam našu novu kolumnisticu Saru Novak, koja je po struci pedagog, a usavršavala se na raznim edukacijama pa, osim što je trenutno edukantica realitetne terapije, ona je i registrirana miriteljica te kao savjetnica volontira u udrugama Ambidekster klub, Centar za poremećaje hranjenje BEA, Plavi telefon, Sretna priča. U svojoj prvoj kolumni Sara govori o tome kako, bez obzira na to koliko djetetovo ponašanje bilo 'nemoguće', jedini je recept ulaganje u kvalitetu odnosa

Osjećate li se ljutima i žalosnima istovremeno jer ništa ne funkcionira unatoč mnogim knjigama koje ste pročitali, savjetima koje ste poslušali i različitim metodama koje ste primijenili?Dobra vijest je da se to naziva roditeljstvom, loša vijest je da recept ne postoji. Ili, ipak to i nije tako loša vijest? Jer, jedini je recept: rad na odnosu s djetetom unatoč njegovu ponašanju.

Kažu da je integracija ključ za djetetovo zdravlje i uspjeh. Što je integracija? Autor Daniel J. Siegel tvrdi da je integracija optimalno funkcioniranje mozga u kojem njegovi različiti dijelovi podjednako surađuju. Kada različiti dijelovi mozga surađuju, dolazi do boljeg donošenja odluka, kontrole tijela i emocija, razumijevanja sebe i boljeg uspjeha u školi.

Integracija se potiče:

  • povezivanjem s djetetom: razgovori kada je dijete smireno, a ne u emociji jer ne može racionalno i objektivno promotriti situaciju (pomislite kako se mi ponašamo kada smo usredotočeni samo na emociju)
  • razgovorom o emocijama: imenovanje emocije i odvajanje od nas (nismo mi emocija, već je osjećamo i imamo priliku s njom nešto učiniti, odnosno promijeniti je)
  • poticanjem na promišljanje: postavljanjem pitanja o događaju (uzrok, posljedica)
  • suočavanjem s dilemama/razgovorom o izborima (koji su izbori učinjeni, koja je koristi od tih odluka i koji drugačiji izbori još postoje)
  • prepričavanjem događaja nakon nekog vremena i uspoređivanjem sa sadašnjim događajem u svrhu donošenja boljih odluka

Jedan od načina na koje možemo vježbati integraciju jest nuđenje izbora: roditelj djetetu nudi izbor između dvije stvari/aktivnosti za koje vjeruje da su dobre (i koje su roditelju prihvatljive). Manja djeca uče prosuditi što je važnije, uče donijeti odluku i time se umanjuje mogućnost djetetova nezadovoljstva određivanjem granica (npr. kada je vani hladno, potrebna je deblja jakna pa roditelj nudi izbor između dvije jakne umjesto da dijete prisiljava i unedogled objašnjava zašto je potrebno obući se toplije).

Veća djeca ponudom izbora osjećaju se uključenima u donošenje odluka i dobivaju na moći, što je za njihov uzrast vrlo važno. Ne osjećaju se odbačenima i njihovo ponašanje nije pobuna, već suradnja, jer se osjećaju prihvaćenima (npr. roditelju se ne sviđa način na koji dijete provodi vrijeme nakon škole pa s djetetom dogovara u koje vrijeme igra računalne igrice, u koje vrijeme uči i u koje vrijeme se odmara. Djetetu raspored nije nametnut, već ono sâmo donosi odluku kojim će redoslijedom što napraviti.)

I, na kraju, koja je poveznica između integracije i odgoja, odnosno odnosa? Razvijanjem integracije razvijamo odnos s djetetom, što utječe na naš odgoj. Ovo nije recept koji čarobno poništava djetetove proteste. Ne postoji savršeno. Nesuglasica će uvijek biti, no načini i brzina kojom ih rješavamo mogu postati drugačiji. Da bi neko ponašanje postalo automatsko, potrebno je višestruko ponavljanje istoga. Navike se teško usvajaju, ali kada se usvoje, teško ih je i iskorijeniti. Tako, ako od rođenja njegujemo odnos s djetetom i primjenjujemo tehnike pomoću kojih ćemo se približiti djetetu i pomoću kojih će dijete razumjeti samoga sebe, ono će tako i odrastati. Onda nećemo toliko često mučiti muku s disciplinom i nerazumijevanjem. Izgradnjom odnosa odgoj postaje lakši.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

automobilska nesreća

Sin mi je na Sudu oslobođen krivnje za saobraćajnu nesreću, ali osiguranje ne želi platiti odštetu! Što sad?

Nakon sudskog procesa tijekom kojeg je oslobođen krivnje za uzrokovanje saobraćajne nesreće, sin jedne naše…

uspješno dijete

Želite odgojiti uspješno dijete? Znanstvenici savjetuju kako do cilja

Odgojem dijete pripremamo za život, učimo ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga…

žena plače

Kad vam je teško, smijete li plakati pred svojom djecom?

Protekla je godina za sve bila jako teška i emotivna pa i za mnoge roditelje.…

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku…