KOLUMNA JEDNOG TATE: Moje je moje, a mamino i tatino je – isto moje!

U vašoj su kući odjednom počele nestajati stvari poput ruževa za usne i naušnica, alkohol i parfemi ubrzano hlape, a skuter se u garaži sam od sebe premjestio s jednog mjesta na drugo? Dobra vijest: vaš dom ne opsjedaju duhovi. Loša vijest – "opsjeda" ga vaše vlastito dijete

Djeca su zanimljive zvjerčice. Tjeraju nas da učimo. Čak i ako ste završili osnovnu i srednju školu, ako ste diplomirali, magistrirali i doktorirali, niti jednu bebu nizanje podataka iz vašeg životopisa neće ni najmanje impresionirati. Zbog nje ćete morati ponovno u školsku klupu - ali u klupu velike škole života, grupe predmeta “Roditeljstvo”.

Sjećate se kad ste prije upisa u školu morali kod školskog psihologa? Ondje ste dobili “zeleno svjetlo” da krenete u školu; u ovom slučaju, za školu roditeljstva vas uistinu nitko ne može pripremiti. Koliko god čitali, koliko vam god prijateljičini klinci bili bliski i koliko god vas djeca obožavala, s vlastitim se djetetom sve mijenja. Više na to ne gledate izvana, kao na staklenu kuglu s umjetnim snijegom; o ne, kad postanete roditelj, ulazite u tu staklenu kuglu. I tek onda vidite da ono što vam se izvana čini kao simpatična igra plastičnih pahulja iznutra može biti prava snježna mećava s temperaturama debelo ispod nule…

Za početak, shvatit ćete da više ne vladate svojim vremenom. Sat ćete morati ugoditi po djetetovu vremenu. Oprostili ste se s vremenom, oprostit ćete se i s prostorom. Za početak, tu su igračke. Trudit ćete se spremati ih, plišanci s plišancima, autići s autićima, lutke s lutkama. Sve lijepo spremljeno u plastične kutije. Čim bebač prohoda, nema više kutije koja će zadržati igračke na okupu. Vaša dnevna soba, spavaće sobe, kuhinja, kupaonica, predsoblje, terasa - sve postaje jedna velika igraonica. I, s vremenom, skladište starih igračaka. I prihvatite činjenicu da niti jedna soba ne može izgledati pristojno niti 10 minuta nakon što ste je posve očistili i uredili - to je zlatno pravilo i vi tu ništa ne možete. Naročito ne u kuhinji. Ili za stolom. Ondje će vaše dijete već zarana iskazati sav svoj umjetnički dar. Zeleni špinat tako lijepo naglašava narančastu boju trosjeda, mrlja od cikle izgleda sjajno na vašoj (najdražoj) žutoj haljini, a Kiki i ostali (ljepljivi) bomboni jednostavno žude da ih se utrlja i ugazi u čupavi tepih.

Mnoge epizode u odrastanju vašeg mališana opako nalikuju scenama iz Egzorcista. Jedna je faza naročito nalik horroru u kojem mladi (ili ne više tako mladi) bračni par živi u kući koju opsjedaju duhovi. U vašem će domaćinstvu - vjerujte, to će se stvarno početi događati - odjednom misteriozno nestajati stvari. Bit ćete sigurni da ste ruž za usne ili četku za kosu ostavili u kupaonici, ali ti predmeti će netragom nestati. Ako pitate svoju dvanaestogodišnjakinju gdje je ruž, samo će nezainteresirano slegnuti ramenima. Ili zakolutati očima. U početku nećete posumnjati u svoje nedužno čedo, ali kad vam redom počnu nestajati naušnice, parfemi i lakovi za nokte, počet ćete sumnjati. Postoje tri objašnjenja: ili je vaš suprug počeo bojati nokte na nogama ili imate ženskog duha opsjednutog higijenskim potrepštinama ili - ma nije valjda! - vaša djevojčica ima svoje prste u tim nestancima. (I, naravno, ne zaboravite: niti jedna dvanaestogodišnjakinja ne želi čuti da je DJEVOJČICA!)

Možda stvarno nema. A možda i Djed Mraz postoji… Kao i toliko puta tijekom djetetova odrastanja, morat ćete duboko udahnuti, izdahnuti i priznati si da imate problem. Imate klinku ili klinca koji “posuđuju” vaše stvari. Naravno, ne kradu, samo posuđuju jer “kako možeš ukrasti nešto što je u tvojoj kući?” A sve što je u VAŠOJ kući zapravo je i u NJIHOVOJ kući, stoga - u čemu je problem?

Problema nema, barem što se djece tiče. Oni ne vide ništa zlo u tome da tu i tamo posude nešto vaše bez vašeg znanja. Djeca su istraživači, a u prva zanimljiva istraživanja krenut će na poznatom terenu - u vlastitom stanu ili kući. Vi možda mislite da se ondje nema što istražiti, ali to je zato što svijet ne gledate dječjim očima. Njima svaka zatvorena vrata, svaka neistražena ladica, svaki ormar predstavljaju pravi izazov i neće se smiriti dok žmirećki neće biti u stanju izdiktirati što se nalazi u kojem dijelu.

A područja koja treba pokriti je mnogo. Počet će, vjerojatno, od najočiglednijeg mjesta, prva će pasti dnevna soba. U tim regalima je toliko stvari koje jednom djetetu mogu dobro doći. Recimo, albumi sa starim (kompromitirajućim) fotkama – koje će nestašni mališan izvući kad vam dođi rođaci koje baš i ne volite, tako da ovi ostanu dva-tri sata dulje i smiju se vašim tinejdžerskim prištevima. U dnevnoj je sobi obično i ormarić čiji je sadržaj idealna meta vašeg anđelka u tinejdžerskim godinama - ormarić s alkoholom. Uzalud ćete tankim flomasterom crtati na bocama razinu tekućine, vaš će pubertetlija s prijateljima cugnuti dva-tri gutljaja djedove rakije, pa uliti u bocu vode da se izjednači s vašom crtom. Ipak, kad kasnije začujete zvukove riganja iz kupaonice, bit će vam sve jasno…

Pušite li, mogli biste primijetiti da ste odjednom počeli pušiti više cigareta dnevno nego prije. Ili ste pod stresom… ili vaš klinac želi prečacem u svijet odraslih. A kako da svojim vršnjacima zornije pokaže da je odrastao nego da zapali pred njima iza škole. Autor ovih redaka trovati se počeo s 23 godine, ali neki moji prijatelji dimili su već u 12. godini. A sigurno nisu cigarete kupovali na kiosku. Kako spriječiti klinca da vam krade cigarete? Jedan je moj prijatelj svoje blizance, kad ih je otkrio da mu uzimaju cigarete, posjeo za stol, zapalio njima i sebi po cigaretu i tako su pušili sve dok ova dvojica nisu pozelenili od mučnine. Dugo nakon toga nisu pušili… Jasno, postoji i jednostavniji način - prestanite pušiti!

Dječaci će definitivno iskoristiti i sve što mogu naći u garaži. Ako će im nešto pomoći da izgledaju bolje u očima svojih vršnjaka, to će brzinom munje nestati iz garaže. Limenke boje ili boja u spreju? Oprostite se od toga - bojom će povlačiti crte za igralište na cesti, a sprejom će ispisati ime ‘omiljenog’ nastavnika i dodati “je konj/vol/majmun”; naravno, ispisat će to na zidu škole… “Noge” vrlo lako mogu dobiti i čavli i sličan potrošni materijal, a ni vaš skuter nije siguran. Kolekcija prastarih singlica Kajagoogooa, Frankie Goes To Hollywooda i Duran Durana koje držite na tavanu poslužit će kao frizbiji, a lopta s potpisom Cice Kranjčara sigurno će završiti na livadi. Ako tata skriva u garaži i koji časopis za odrasle, i to će se vrlo brzo naći u pogrešnim rukama. Ne recite da vas nismo upozorili…

Djevojčice imaju malo drugačiji modus operandi, njima je puno primamljiviji teritorij za istraživanje kupaonica. Točnije, mamin toaletni ormarić. Mama će se zaprepastiti kako joj brzo nestaje novi parfem, a ruževi za usne nestajat će jedan za drugim - sve dok vaša djevojčica ne pronađe nijansu koja joj najbolje pristaje. Gumice za kosu, kupke, šamponi, ukosnice - na sve to vaša djevojčica polaže pravo. Sve što je njezino, njezino je, što je vaše - njezino je. Čim im nestane prva blazinica za skidanje šminke, mnoge mame mudro odluče da je vrijeme da nabave kutiju za nakit s ključićem. Problem je u tome što je pred radoznalim dječjim okom gotovo nemoguće sakriti čak i tako sićušnu stvar kao što je ključ. U slučaju da i uspijete to napraviti, nakon nekoliko ćete dana i sami zaboraviti na koje ste to super skrovito mjesto uspjeli skriti ključ. Onda ćete obiti kutiju za nakit i prepustiti se sudbini. A ona je u rukama vaše klinke. Dječaci su manje aktivni u pelješenju u kupaonici; oni će se eventualno pljesnuti iza vrata tatinim after-shaveom ili špricnuti pod pazuh malo tatinog dezića (naravno, nakon što su se prije toga pošteno oznojili na igralištu, bez tuširanja).

Spavaća soba je sljedeća na popisu; za klince je vaša spavaća soba kao Alibabi razbojnička pećina, puna skrivenoga blaga. Odjeća je prva na meti: mamine majice, haljine, suknje, čarape… sve te stvari jednostavno mame tinejdžericu da ih isproba. Nema dovoljno duboke ladice u koju ćete sakriti svoje seksi donje rublje, a da ga vaša djevojčica ne izvuče pred prijateljicama (to ne vrijedi i za dječake, koji su uvijek zgroženi činjenicom da njihova mama želi izgledati seksi). Držite li u spavaćoj sobi i neke štikle koje posebno volite, morate znati da će - kad ne budete doma - vaša kćer SIGURNO nabadati u njima (i izvrtati zglobove) pokušavajući hodati poput top modela.

Predsoblje je također na popisu mjesta koja treba istražiti iz očiglednog razloga - za zidu u predsoblju je stalak za ključeve. A jedan je ključ posebno zanimljiv, ključ koji otključava snove svakog klinca, ujedno i vrhunski tabu kad je u pitanju “posuđivanje” stvari od roditelja bez njihovog znanja - ključ vašeg automobila. Onaj klinac koji uspije tati ili mami popaliti ključ od auta i provozati frendove, taj u svojem društvu uživa status ikone, obožava ga se i priznaje za vođu. To mogu samo posebni talenti. Nekima se to “posuđivanje” toliko svidi da odluče od toga napraviti karijeru, pa “posuđuju” aute od nečije mame ili nečijeg tate - dok ih ne uhvate. A policajci, znate i sami, nemaju baš neki smisao za humor i teško im je objasniti da, eto, čovjek samo malo “istražuje” i tu i tamo “posudi” nečiji auto, nečiji nakit, nečiji novčanik…

Trebate li i vi glumiti policajca svojoj djeci kad počnu tako “posuđivati” stvari iza vaših leđa? Za početak, morate pričati sa svojim klincima. Pojasniti im što znači uzeti nečiju stvar bez njegovog pristanka. Treba li ih kazniti kad nešto unište ili potroše? Recimo da im treba pokazati koliko vam je stalo do toga što su uništili. I pazite da kazna uvijek odgovara “zločinu”, ne pretjerujte. Ali nemojte dopustiti ni da se izvuku bez posljedica. Naučite ih da nakon svakog čina slijede posljedice. Dobre ili loše. Učite ih, kao što i oni uče vas.

Tekst: Krešimir Šego
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Umjesto o porodu i bebi, razmišljam kako obitelji i prijateljima reći 'Sorry, ne možete vidjeti dijete!'

Smijemo li u okolnostima 'novog normalnog' pozivati ljude u babinje, makar samo one najbliže? Mislim…

mam ahrani bebu kašicom

Kako krenuti s dohranom i uvesti bebu u svijet novih okusa?

(Majčino) mlijeko najbolji je izbor prehrane za bebu u prvih šest mjeseci života, no nakon…

Je li ovo razlog što nikako ne možete zatrudnjeti?

Postići regularni menstrualni ciklus prvi je korak u jačanju plodnosti i uspješnosti prirodnog začeća. Može…

Gigi Hadid

Poznata manekenka prvi puta pokazala trudnički trbuh

Vijest o prinovi otkrila je u travnju, na proslavi 25. rođendana, a beba bi se,…