Kako vježbanjem ne ometati rad hormona?

Doznajte zašto je vježbanje navečer jedna od gorih stvari koju možete priuštiti svojim hormonima?

Gledajući unatrag, žene su uvijek bile tjelesno aktivne, ali različito od muškaraca. Hormoni su nam namijenili drugačiju građu, niži stas i slabiju mišićnu snagu te na taj način jasno pokazali što od nas očekuju.

Žene trebaju biti tjelesno aktivne, ali umjereno. Svako pretjerivanje bit će naplaćeno rušenjem hormonske ravnoteže.

Tjelesna aktivnost povećava kortizol, poznatiji kao hormon stresa. Iscrpljene nadbubrežne žlijezde još će se više istrošiti tjelesnom aktivnošću. Osobe koje imaju previše kortizola u krvi fizičkom aktivnošću dizat će ga u nebesa, što će dovesti do kortizolske rezistencije. Dakle, kortizol diktira tempo tjelesnoj aktivnosti.

Nadbubrežne žlijezde najviše kortizola mogu davati prijepodne. Ako vježbamo ili smo na bilo koji način aktivni u to vrijeme, to je optimalno za naše tijelo. Tada je kortizol spreman za dizanje. Ako ga podižemo navečer, jer obično vježbamo u večernjim satima, ponašamo se potpuno neprirodno – podižemo kortizol onda kad se nadbubrežne žlijezde žele odmoriti i spremiti na počinak. Vježbanje navečer najgora je stvar koju možete priuštiti svojim hormonima.

Neprirodno je cijeli dan sjediti u uredu, podizati kortizol stresnim poslom, a onda u večernjim satima vježbati i dizati taj kortizol još više. Iako vam se čini da vas to oslobađa stresa, vjerujte, ulazite u začarani krug kortizolske rezistencije, koja će vas dočekati s nekim od svojih simptoma. To viđam vrlo često.

Muškarci na stres reagiraju tako da pobjegnu ili se bore, žene bi na stres trebale reagirati tako da se smire, sjednu, stisnu jedna uz drugu i razgovaraju. Stres se najbolje može izbaciti u ugodnom razgovoru, puno bolje nego u teretani. Teretana za ženske hormone nerijetko ima dalekosežne negativne posljedice.

Hodanje ili bicikliranje na posao i s posla za ženu je odličan način da bude tjelesno aktivna u skladu s prirodom. Parkirajte automobil malo dalje od ureda ili izađite iz vozila javnog prijevoza stanicu-dvije ranije. Rad u kući i oko nje divna je tjelesna aktivnost za ženu. Kućanski poslovi zahtijevaju puno kretanja. Nabavite kućnog ljubimca; on će vas izvući van i dignuti s kauča. Milijun je načina kako prakticirati fizičku aktivnost na prirodan način.

Ako ste dobili dojam da sam protiv vježbanja, odmah se ispravljam. Vježbajte umjereno, vježbajte u grupi, tijekom dana (po mogućnosti prijepodne), vježbajte samo ako vam je to zadovoljstvo. Inače nema efekta.

Tekst: Sanja Toljan, dr. med., ravnateljica Poliklinike Orlando
(Iz knjige Žene u hormonskoj ravnoteži, 2018., cijena 119 kn)
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Predavanje Sanje Toljan o zdravoj štitnjači - uzroci i rješenja

Što o uzrocima i rješenjima kaže Anthony William…

Zašto sve češće kod mladih djevojaka dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa?

Većina djevojaka i žena doživi neki vid poremećaja…

Sanja Toljan naša je nova kolumnistica

S obzirom na to da smo uočili da…

Pročitajte i:

Znate li što je Blue Day i zašto biste u subotu trebali obući nešto plavo?

Važno zdravstveno-edukativno događanje četvrtu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja…

online škola u hrvatskoj

Ako i iduća školska godina bude online, ovo će nas barem malo utješiti

Mnogi roditelji, ali u sami učenici, groze se mogućnosti da bi se zbog eventualnog povratka…

Glumica potvrdila vijest o trudnoći: 'Presretni smo!'

Glumački par otkrio je i spol djeteta!

Zagrebački Zoološki vrt priprema super event povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba u petak će od 12 do 15 sati na Zebrinu…