Kako da nas dijete ‘brzo posluša’?

Djetetova nesuradnja uvijek je neki signal, a na odraslima je da otkrivaju te signale i pronalaze “kanale” suradnje

Prije svega voljela bih razjasniti ovaj pojam "poslušnosti". Držim se toga da djeca ne moraju biti poslušna u smislu da rade uvijek i samo ono što bismo mi htjeli. Poslušno dijete izrasta u poslušnu mladu osobu, poslušnog partnera, poslušnog zaposlenika, a kada je odrasla osoba poslušna i samo izvršava ono što drugi kažu, to uglavnom niti odgovara vještinama koje bi netko htio za svoje dijete, niti je poželjno i dobro za osobu. Dakle, ne govorimo o poslušnosti, već suradnji.

Odgoj je dugotrajan i zahtjevan proces. Prema tome "brza rješenja" uglavnom su neostvariva (kazna, prijetnja ili ucjena bi bili primjeri brzih rješenja, ali definitivno ne i primjer dugoročnih, odnosno poželjnih rješenja!). Ipak, kada je odnos između roditelja i djeteta dobro postavljen (kada se taj odnos bazira na ravnopravnosti, poštovanju, emocionalnoj bliskosti, sigurnosti..) u situaciji kada stvarno trebamo brzu suradnju djeteta, imamo pravo i mogućnost pozvati se na tu suradnju.

Ako roditelj uvažava dijete, zadovoljava njegove potrebe za pripadanjem i doprinosom, uključuje dijete u postizanje dogovora i pravila koja se tiču djeteta, prihvaća svaku djetetovu emociju, uvažava dijete čak i kada ne može uvažiti neku njegovu želju, daje djetetu pravo na pogrešku, potiče izgradnju pozitivne slike o sebi i ostale dugoročno važne komponetne razvoja, tada bi u "kriznoj" situaciji moglo biti dovoljno da kaže: "Molim te, ovog puta mi je jako važno da krenemo na vrijeme." Ili "Trebam tvoju pomoć".

Djeca žele surađivati sa svojim roditeljima.

Djetetova nesuradnja uvijek je neki signal, a na odraslima je da otkrivaju te signale i pronalaze "kanale" suradnje. Vezano za signale djetetove nesuradnje, to može biti od razvojnih kapaciteta (gdje mi trebamo prilagoditi svoja očekivanja i poučavati dijete), preko nesvjesnih pogrešnih uvjerenja (koja posljedično mogu rezultirati traženjem pažnje na nepoželjne načine), do nezadovoljenih osnovnih potreba (za pripadanjem i doprinosom). Naravno, postoji još puno mogućnosti, kao što je primjerice da je dijete gladno, nenaspavano i ostalo. Također, ne treba zaboraviti da djeca osjete kada smo mi oko nečeg nervozni. Obzirom da to ne znaju verbalno izraziti, oni to prenose ponašajno, a mi tome pridodajemo konotaciju "Kao da zna kad ne treba!".

Odnos je preduvjet i ključ suradnje.

Načini kako ćemo u nekom trenutku pozvati dijete na suradnju su često stvar trenutne domišljatosti (kreativnosti). Najbolja preporuka na ovu temu je da slijedite dijete, odnosno da koristite igru.
1. Smireno pitajte dijete za pomoć (preduvjet: izgrađen dobar odnos).
2. Predložite dogovor, kompromis (bez ucjena, ravnopravno).
3. Koristite djetetu blizak način: igru, zabavan način, predložite "super ideju" (u okviru onoga što trenutna situacija zahtijeva).

Tekst: Glorija Peranić, certificirana edukatorica roditelja; više savjeta za odgojne izazove potražite na Edukatorica za odgoj mrežama: Instagram, Facebook ili mailom edukacijazaodgoj@gmail.com
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica crta i zabavlja se kod kuće

8 načina kako se boriti protiv stavljanje djece u 'kalupe'

Društvo u cjelini, a posebice obrazovni sustav, malo…

Eva Longoria

Eva Longoria iskreno o problemima s kojim se susreće kao majka

45-godišnja glumica po prvi je puta postala mama…

zajedničko vrijeme obitelji

Što čine roditelji uspješne djece?

Iako ne postoji standardni recept, psiholozi se slažu…

Pročitajte i:

Izabel Kovačić prvi puta progovorila o sinu: 'Oko Ivana se vrti cijeli moj svijet!'

Lijepa poduzetnica i supruga nogometaša Matea Kovačića prije tjedan dana po prvi je puta postala…

Moje dijete se odviklo od pelena i odjednom ponovno počelo piškiti u gaće...

Vjerujemo da su se mnogi roditelji nakon uspješnog odvikavanja od pelena susreli s povratkom na…

baka i unuka

'Baka servis': što trebate riješiti prije nego što im povjerite djecu na čuvanje

Da bi "baka servis" funkcionirao važan je dogovor, no koja su pitanja najvažnija?

Ovu je obitelj zadesila najgora noćna mora svakog roditelja

Činilo se da je zatvaranje svega uspijed pandemije najgore što ih je zadesilo, sve dok…