Je li vaš život na čekanju?

Pričali su mi o momentima prosvjetljenja, ali nikad nisam mislila da će udareni prst na nozi donijeti svetost o važnosti trenutka u moje postojanje.

Sjećam se da je bio prosinac. Padala je jaka kiša. Gledala sam neki film na televiziji i poželjela čaj. Ustala sam po običaju, mehanički krenula prema kuhinji i tako se snažno udarila u nožni prst o rub kauča da sam zajaukala. Boljelo me dobrih pola sata. Zarobljena u svoju bol i maštu koja je već vidjela prst u gipsu, rentgen i višesatno čekanje u bolnici odjednom se trgnem i zanijemim. Pričali su mi o momentima prosvjetljenja, ali nikad nisam mislila da će udareni prst na nozi donijeti svetost o važnosti trenutka u moje postojanje. Osvijestivši dah u kojem jesam i "danas" koje sam u tom trenutku imala – grohotom sam se nasmijala od zbunjenosti i neizrecive sreće. Sebi. Svemiru. Apsurdu jednostavnosti života i našem analiziranju čuda prema očekivanjima.

Imamo danas. Tko će sva ta jučer dokazati i sva naša sutra prokazati.

Tog istog popodneva počela sam spremati za tisak svoju prvu knjigu "Zagrebi sivu".

Ne znam kako vi, ali ja se jasno sjećam tolikih: "Pa gdje ćeš sad"…"hajde, ti si mlada još"…. " sad si stara već za to"…"to tebi više ne priliči, ti si sad majka"….."ima vremena"…." to ćeš kad djeca porastu…"

Kad vremena ponestane…

Sanja je imala 37 godina kad joj je vremena ponestalo. Cijelog života sakupljala je hrabrost za snimiti pjesmu i pustiti glas. Uvjeravali su je da ima vremena. Završi školu prvo, pa faks, pa se udaj, rodi… pa još jednom rodi. Sanja je stavila život na čekanje. Nije sebe dočekala.

Teta Vanja ima 71 godinu i od prošle godine uči svirati klavir. Teško joj je – kaže, zglobovi je ne slušaju kako bi htjela. Ali ona napokon sluša svoje srce kojem silno želi zasvirati, pa dok je ima.

Koliko smo toga stavili na čekanje samo zato što smo roditelji? Samo zato što smo nečija djeca, supruge, nevjeste, sestre? Koliko smo puta pristali biti oslonci dok ni sebe nismo imali sastavljene u smislenu masu osobne cjelovitosti? Kad smo odlučili staviti snove na čekanje? Kad smo se prestali tražiti?

Život juri, sat vremena iz djetinjstva ne traje isto u odrasloj dobi. Kazaljke prkosno vrte naučeni krug. Opet i opet. Obaveza je mnogo i kao da se na trenutke kugla zemaljska okreće toliko brzo da nam korak ubrza i same nas iz sebe izbaci.

Ali znamo mi bolje od toga, zar ne?

Znamo što nam sva čula razbudi i u kojim točno sudarima mikrotrenutaka, naoko slučajnih, čujemo vlastitu dušu da zapjeva.

Glazba, film, kostimi, pjesme… pisma, bilježnice, poezija, ples… kiparstvo, slikarstvo, priče za djecu, proza do suza… grnčarija, kuhanje, dizajn… puštanje zmaja na vjetru, planinarenje… toliko je toga u najobičnije danas stalo. Ako danas odabereš krenuti barem korak bliže sebi.

Ako ne sada, kada?

Imamo danas. Tko će sva ta jučer dokazati i sva naša sutra prokazati.

 

Tekst: Nataša Jukić, asistent u nastavi djeci s poteškoćama; praktičar NLP-a, autorica knjige “Zagrebi sivu” i slikovnice “Krijesnica koja se zove baš kao ti”
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Pogledajte kakvu je blagdansku čaroliju stvorila ova kreativna mama

Mama Iva Šutić uvijek se potrudi napraviti pravu…

djetinjstvo na čekanju zbog koronavirusa

Djetinjstvo na čekanju: pokažite svima koliko je vaše dijete kreativno

Šansu da postanu dio online zbirke "Djetinjstvo na…

Dobroćudna čudovišta koja uče djecu o Hrvatskoj

Upoznati djecu s vlastitom im domovinom itekako je…

Predstavljanje knjige 'Mi. Žene.' u Zagrebu

Velika nam je čast pozvati vas na promociju…

Pročitajte i:

Večeras ekskluzivno na elle.hr-u pratite modni događaj sezone ELLE Style Awards powered by H&M

Priprema, pozor... večeras u 20h magazin Elle donosi ekskluzivno video dodjelu Elle Style Awardsa powered…

božićni darovi

Dar za pamćenje – božićne kuglice o kojima svi pričaju!

Pronašli smo božićni poklon zbog kojeg blagdanska groznica kreće već danas. Naime, postoji li itko…

Kako ova mama vraća u život one koji su već pomalo odustali od sebe?

Sa samo 29 godina, kad je već bila majka troje tada male djece, napustila je…

Otvarajte prozorčiće edukativnog adventskog kalendara! Igrajte se već danas!

Edukativni adventski kalendar originalna je priča s porukama vrijednosti znanja i učenja u kojoj sudjeluje…