odgoj djece
Autor:

Biti u pravu ili izgraditi dobar odnos s djetetom – što je važnije?

"Sve što sam rekla da neću dozvoliti, dozvoljvam", često možemo čuti od majki i očeva koji su, prije nego su iskusili čari roditeljstva bili uvjereni da će biti principijelni u odgoju. Mora li biti tako i je li to nužno loše?

Znate za one situacije kad točno znate kakvo će biti vaše dijete? Ne, moje dijete se nikada neće bacati na pod. Moje dijete neće jesti bombone prije druge godine. Mobitel(ono kad klinci gledaju pjesmice na mobitelu) ću mu dati tek kad navrši tri godine. Često si u svojoj glavi složimo sliku djeteta kakvo želimo i točno znamo kako ćemo odgajati dijete. A onda u praksi i svakodnevnom životu to baš i nije tako.

Jedan sjajan primjer je moja prijateljica. Kad je bila trudna, čitala je knjige o odgoju i na tako se pripremala za odgoj djeteta. Već tad je donijela odluke da ona neće vikati na svoje dijete, da ga neće ucjenjivati. Bila je uvjerena u činjenicu da njezino dijete neće spavati s njom u krevetu. A onda, nakon nekoliko mjeseci mi je rekla: "Sve što sam govorila da neću to sada radim. Grozno se osjećam." I to je sasvim normalno da u najboljoj namjeri radimo ono što nismo ni planirali, ni očekivali niti željeli raditi. Ne postoji savršen roditelj niti savršeno dijete. Dobrodošli u svijet nesavršenosti! Postoji samo dobar roditelj. To je onaj koji je dosljedan u zadovoljavanju potreba djeteta, koji osluškuje dijete i gradi skladan odnos s djetetom.

Kako graditi dobar odnos s djetetom?

Postavite jasne granice

O granicama u odgoju puno se piše i svjesni smo toga. Ipak, one su jedna od najvećih borba u odgoju ali i jedna od najvažnijih stavki za uspješan odgoj i odnos s djetetom. Dobro postavljene granice trebaju uvažavati potrebe djeteta i roditelja. Važno je prije svega prepoznati i znati razliku između potreba i želja i djeteta i roditelja. Nadalje, granice treba unaprijed postaviti, tj. s djetetom na vrijeme dogovoriti pravila ponašanja, djelovanja itd. Granice ne podrazumijevaju strogi odgoj a djeca trebaju i žele granice. One im daju sigurnost, stabilnost i osjećaj povjerenja u osobu koja postavlja granice.

Budite dosljedni

Biti dosljedan druga je velika borba u odgoju djece. Da li je uopće moguće biti u potpunosti i uvijek dosljedan? Može li se ponekad popustiti? Najčešće popuštamo i to iz raznih razloga: umor, nemoć, sažaljenje itd. Kako pronaći ravnotežu između biti dosljedan i popustljiv? Odredite si što vam je važno u odgoju djece. Kada i u čemu možete popustiti a u kojim situacijama morate biti dosljedan? Ponekad se dogodi da nas dijete smota oko malog prsta i nesvjesno smo popustili. I to je u redu. Ljudi smo, griješimo. Ipak, porazgovarajte s djetetom o tome. Iskrena i otvorena komunikacija gradi uspješan odnos temeljen na povjerenju i poštovanju.

Razgovarajte s djetetom

Verbalna ili neverbalna, komunikacija je potreba svih ljudi. To je nije samo proces razmjene informacija, znanja, emocija, stavova, misli. Komunikacija je puno više. Komunikacija odgaja. Komunikacija jest odnos. Komunikacijom odgajamo i gradimo odnos. Taj odnos, kao i komunikacija može biti uspješan ili neuspješan. Znate za one situacija kada dijete pita: Zašto? A odrasli često odgovaraju: Zato jer sam ja tako rekla. Djeca mnoge stvari ne razumiju ali sve osjećaju. Odlični su u prepoznavanju neverbalne komunikacije. Ako je sadržaj pretežak za djetetovo razumijevanje, pojednostavite informaciju ili prilagodite. I ne obećajte djetetu ono što ne možete ispuniti. Obećanja su djeci vrlo važno. Vrlo često pitaju: Obećaješ mi? Obećajte djetetu samo ono što možete izvršiti. Ako i niste sigurni u svoja obećanja recite to djetetu, budite iskreni naspram sebe i djeteta.

Budite pozitivni

Jedino pozitivan pristup nam otvora vrata novih mogućnosti. Svako ponašanje ima pozitivnu namjeru ako tako razmišljamo. Kvalitetan roditelj je upravo onaj koji je spreman prihvatiti i vidjeti svoje slabosti, nedostatke, mane i u tome vidi pozitivan ishod. Dobar roditelj i griješi ali preuzima odgovornosti za svoje pogreške. Svjestan je svojih pogrešaka i pronalazi način kao ispraviti. Na odgoj ne treba gledati kao borba i stalno popravljanje. To je proces učenja, proces promjena koji traje cijeli život.

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ., odgojiteljica-mentorica u DV Petar Pan, koordinatorica konferencija Mliječni zub, bloggerica; individualna savjetovanja i radionice za roditelje i odgojitelje

Fotografija: Shuterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

tata čita priču djetetu

Zašto tate trebaju čitati djeci priče za laku noć?

Kad tata čita, više "radi" mašta, kažu najnovija…

dijete koje se pretjerano oslanja na roditelja

Živite li život svoje djece? Što sve moraju znati helikopter-roditelji?

Termin helikopter-roditelji populariziran je početkom 2000-ih, a odnosi…

3 načina kako se bez kazni i vike nositi s nepoželjnim ponašanjem djeteta

Disciplinirati znači podučiti, kaže Glorija Peranić, naša kolumnistica…

Pročitajte i:

Panika u vrtićima i školama zbog viroza! Jedan simptom, a nije gubitak mirisa i okusa, ipak upućuje na Covid-19

Određeni simptomi, poput povišene temperature ili kašlja, zajednički su širokom spektru bolesti koje nisu Covid-19,…

Emma Stone

Nakon tajnog vjenčanja, stiže i beba!

Par se zaručio u prosincu prošle godine

Keira Knightley,

Kći slavne glumice prohodala s devet mjeseci? Je li to normalno?

Glumica Keira Knightley otkrila je kako joj je kći u potpunosti preskočila fazu puzanja i…

Novi Elle stigao na kioske: prava poslastica za ljubitelje dobrog stila i inspirativnih priča

Dok se prilagođavamo svakodnevici pod egidom “New Normal”, život ide dalje. A naš vodič za…