odgoj djece
Autor:

Biti u pravu ili izgraditi dobar odnos s djetetom – što je važnije?

"Sve što sam rekla da neću dozvoliti, dozvoljvam", često možemo čuti od majki i očeva koji su, prije nego su iskusili čari roditeljstva bili uvjereni da će biti principijelni u odgoju. Mora li biti tako i je li to nužno loše?

Znate za one situacije kad točno znate kakvo će biti vaše dijete? Ne, moje dijete se nikada neće bacati na pod. Moje dijete neće jesti bombone prije druge godine. Mobitel(ono kad klinci gledaju pjesmice na mobitelu) ću mu dati tek kad navrši tri godine. Često si u svojoj glavi složimo sliku djeteta kakvo želimo i točno znamo kako ćemo odgajati dijete. A onda u praksi i svakodnevnom životu to baš i nije tako.

Jedan sjajan primjer je moja prijateljica. Kad je bila trudna, čitala je knjige o odgoju i na tako se pripremala za odgoj djeteta. Već tad je donijela odluke da ona neće vikati na svoje dijete, da ga neće ucjenjivati. Bila je uvjerena u činjenicu da njezino dijete neće spavati s njom u krevetu. A onda, nakon nekoliko mjeseci mi je rekla: "Sve što sam govorila da neću to sada radim. Grozno se osjećam." I to je sasvim normalno da u najboljoj namjeri radimo ono što nismo ni planirali, ni očekivali niti željeli raditi. Ne postoji savršen roditelj niti savršeno dijete. Dobrodošli u svijet nesavršenosti! Postoji samo dobar roditelj. To je onaj koji je dosljedan u zadovoljavanju potreba djeteta, koji osluškuje dijete i gradi skladan odnos s djetetom.

Kako graditi dobar odnos s djetetom?

Postavite jasne granice

O granicama u odgoju puno se piše i svjesni smo toga. Ipak, one su jedna od najvećih borba u odgoju ali i jedna od najvažnijih stavki za uspješan odgoj i odnos s djetetom. Dobro postavljene granice trebaju uvažavati potrebe djeteta i roditelja. Važno je prije svega prepoznati i znati razliku između potreba i želja i djeteta i roditelja. Nadalje, granice treba unaprijed postaviti, tj. s djetetom na vrijeme dogovoriti pravila ponašanja, djelovanja itd. Granice ne podrazumijevaju strogi odgoj a djeca trebaju i žele granice. One im daju sigurnost, stabilnost i osjećaj povjerenja u osobu koja postavlja granice.

Budite dosljedni

Biti dosljedan druga je velika borba u odgoju djece. Da li je uopće moguće biti u potpunosti i uvijek dosljedan? Može li se ponekad popustiti? Najčešće popuštamo i to iz raznih razloga: umor, nemoć, sažaljenje itd. Kako pronaći ravnotežu između biti dosljedan i popustljiv? Odredite si što vam je važno u odgoju djece. Kada i u čemu možete popustiti a u kojim situacijama morate biti dosljedan? Ponekad se dogodi da nas dijete smota oko malog prsta i nesvjesno smo popustili. I to je u redu. Ljudi smo, griješimo. Ipak, porazgovarajte s djetetom o tome. Iskrena i otvorena komunikacija gradi uspješan odnos temeljen na povjerenju i poštovanju.

Razgovarajte s djetetom

Verbalna ili neverbalna, komunikacija je potreba svih ljudi. To je nije samo proces razmjene informacija, znanja, emocija, stavova, misli. Komunikacija je puno više. Komunikacija odgaja. Komunikacija jest odnos. Komunikacijom odgajamo i gradimo odnos. Taj odnos, kao i komunikacija može biti uspješan ili neuspješan. Znate za one situacija kada dijete pita: Zašto? A odrasli često odgovaraju: Zato jer sam ja tako rekla. Djeca mnoge stvari ne razumiju ali sve osjećaju. Odlični su u prepoznavanju neverbalne komunikacije. Ako je sadržaj pretežak za djetetovo razumijevanje, pojednostavite informaciju ili prilagodite. I ne obećajte djetetu ono što ne možete ispuniti. Obećanja su djeci vrlo važno. Vrlo često pitaju: Obećaješ mi? Obećajte djetetu samo ono što možete izvršiti. Ako i niste sigurni u svoja obećanja recite to djetetu, budite iskreni naspram sebe i djeteta.

Budite pozitivni

Jedino pozitivan pristup nam otvora vrata novih mogućnosti. Svako ponašanje ima pozitivnu namjeru ako tako razmišljamo. Kvalitetan roditelj je upravo onaj koji je spreman prihvatiti i vidjeti svoje slabosti, nedostatke, mane i u tome vidi pozitivan ishod. Dobar roditelj i griješi ali preuzima odgovornosti za svoje pogreške. Svjestan je svojih pogrešaka i pronalazi način kao ispraviti. Na odgoj ne treba gledati kao borba i stalno popravljanje. To je proces učenja, proces promjena koji traje cijeli život.

Tekst: Lana Kihas, mag. praesc. educ., odgojiteljica-mentorica u DV Petar Pan, koordinatorica konferencija Mliječni zub, bloggerica; individualna savjetovanja i radionice za roditelje i odgojitelje

Fotografija: Shuterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

beba s tješilicom

Djeca i igračke-tješilice: "Ne dam svog medu! On je moj prijatelj!"

Roditelji, sjećate li se lika iz crtića "Snoopie"?…

mala bula starog

Što kad su djeca bullyji, a roditelji žrtve?

Bullying najčešće povezujemo sa školom i s vršnjačkim…

mama postavlja granice u odgoju kćeri

Smireno i dosljedno, ne posustajte! 7 pravila za uspješno postavljanje granica

Razvoj djeteta uvelike ovisi o sposobnosti roditelja da…

Pročitajte i:

kamala harris

Druga strana Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a: 'Ipak sam ja prvo Momala!'

Kamala Harris nema svoje biološke djece, no djecu svoga supruga Douga Emhoffa prigrlila je kao…

bebica se kreće

Misterij oko 'baby handlinga': Hoće li bebi štetiti ako je baš svi u obitelji ne drže pravilno?

Napokon, nakon 9 mjeseci trudnoće, za vas najposebnije biće došlo je na svijet. Naravno, želite…

Reese Witerspoon

Svaka sličnost (ni)je slučajna? Zašto s godinama sve više postajemo poput naših majki?

Sigurno se znate uhvatiti u nekom trenutku života, dok žustro objašnjavate neku situaciju ili uvjeravate…

skidanje iz pelene

A kada skidanje pelena dođe na red, može i bez stresa!

Kada dođe vrijeme za odvikavanje od pelena, odnosno kada vam okolina nametne ili vas ‘potakne’…