njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Higijena djevojčica

Ulaz u rodnicu nalazi se između dva otvora, prednjeg za izlazak mokraće i stražnjeg otvora debelog crijeva. On je okružen izvorima bakterija koje bismo trebali redovito uklanjati i truditi se da područje rodnice bude čisto. Sama mokraća ne ugrožava rodnicu toliko koliko izmet pa njega treba pažljivo i temeljito uklanjati.

Priroda je djelomice i građom zaštitila ulaz u rodnicu. Sam ulaz zatvaraju male usne te zatim i velike usne. Njih prilikom higijene valja nježno razmaknuti te čistom krpicom očistiti sve pregibe.

VAŽNO! Pokrete krpicom uvijek izvodite u smjeru od mokraćnog izlaza i rodnice prema analnom otvoru, i to uvijek čistim dijelom krpice. Tako ćete u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti dolazak crijevnih bakterija u rodnicu što je izrazito važno za preveniranje vaginalnih infekcija i infekcija mokraćnih putova. Ovom pravilu valja učiti djevojčice od malena. One s vremenom trebaju usvojiti pravilo da se poslije obavljanja nužde ili tuširanja brišu od sprijeda prema straga, od rodnice prema anusu.

Slijepljene male usne kod djevojčica

Oko 2% malih djevojčica ima slijepljene male usne. Iako nije opasna, tu pojavu valja liječiti. Naime, tako slijepljene usne otežavaju pražnjenje urina, pospješuju nakupljanje nečistoća i time povećavaju izglede za pojavom infekcija spolnog organa i mokraćnih putova.

Najbolja terapija provodi se vrlo jednostavno. Potrebno je redovito provoditi higijenu, ostavljati dijete što više bez pelena te nakon kupanja pokušati kremicom ili uljima lagano širiti usne kako bi se odvojile. Ne zamijeti li se vrlo brzo lagano poboljšanje, trebalo bi se posavjetovati s urologom. On će najprije pokušati malom sondicom razdvojiti slijepljeno tkivo, a ako ta metoda ne uspije, preporučit će mazanje hormonske kreme koja sadržava estrogen. Kremu je potrebno nanositi u tankom sloju dva puta na dan u razdoblju od dva do tri tjedna. U više od 90% slučajeva usne se korištenjem kreme same odvoje. Ako se to ne dogodi, dječji će kirurg kirurškim putem odvojiti male usne.

Higijena dječaka

Za razliku od djevojčica, kod dječaka područje anusa i spolnog organa rjeđe dolaze u kontakt pa postoji i manje brige zbog mogućih infekcija tog tipa. No, kod dječaka specifičnost građe penisa može izazivati neke druge poteškoće za zdravlje. Tijelo penisa pokriveno je prepucijem koji potpuno pokriva i glavić penisa. Radi se o tankoj kožici koja je rođenjem gotovo sraštena s glavićem i najčešće se ne može prevući preko glavića kako bi se to područje opralo. Smisao te kožice jest da čuva nježno tkivo glavića od utjecaja mokraće. Zato nemojte pokušavati na silu povlačiti kožicu jer biste mogli oštetiti tkivo te ga učiniti još osjetljivijim na mokraću. Spolni organ uvijek perite vodom i sapunom, a ako dođe do infekcije, crvenila, dijete otežano mokri ili se na vrhu javlja gnojni iscjedak, svakako pođite liječniku. Nekoliko je mogućih poteškoća koje će samo liječnik moći prepoznati i liječiti.

Balanitis - infekcija

Radi se o infekciji nježnog tkiva glavića. Ispod prepucija se znaju nakupiti bakterije iz mokraće i smegma (odumrle stanice i masnoća) što može izazvati upalu glavića. Tada se područje glavića crveni, nakuplja se gnojni sekret, cijeli glavić je otečen i vrlo bolan i dijete prestaje mokriti ili mokri otežano uz bolove. Uz upalu glavića može doći i do upale prepucija pa se ta kombinirana upala naziva balanopostitis. U tim slučajevima valja hitno poći liječniku te upalu liječiti antibioticima i oblozima. Ima li dijete na glaviću samo nakupljenu smegmu (bijeli sloj odumrlih stanica i masnoće), a nema problema s mokrenjem niti upalama, nema potrebe za intervencijama. Dovoljno je o tome povremeno obavijestiti pedijatra koji će dalje pregledom ustanoviti je li sve u redu.

Fimoza - suženje prepucija

Ova poteškoća zapravo predstavlja uski prepucij, odnosno prsten od prepucijalnog tkiva koji se ne može slobodno prevući preko glavića. Kod novorođenčadi taj prsten maksimalno je uzak i slijepljen s glavićem. S vremenom se koža prepucija polako širi te postaje sve elastičnija. Kod dječaka se taj proces događa spontano. Dječaci, naime, već u prvoj godini, otkrivaju svoj spolni organ, diraju ga i izazivaju erekcije. Ako taj mehanizam zataji, javlja se fimoza, tj. suženje. Ona je najčešće prirođena. No, može i sekundarno nastati zbog ožiljaka kao posljedica upale glavića. Zato fimozu treba na vrijeme liječiti.

Kako prevenirati infekcije, fimozu i liječiti postojeće poteškoće?

Srašten i uzak prepucij može opetovano izazivati infekcije. Prevencija se sastoji u tome da se djetetu u toploj kupki svaki dan nježno prevlači kožica preko vrha penisa. Ne smijete forsirati, jer tada može doći do razderotine tkiva i do stvaranja priraslica. Ako se vršak penisa do kraja druge godine ne može ogoliti, tada je potrebna kontrola kod urologa: on će pokušati u lokalnoj anesteziji malom sondicom odljuštiti prepucij od tijela penisa. Ako to ne uspije, tada je nužna operacija u općoj anesteziji. Operacija fimoze se svakako mora napraviti do škole i to na dva načina: ili tzv. plastičnom operacijom prepucija ili obrezivanjem. Plastična operacija predviđa zarezivanje prepucija, no čuva duljinu kože te se ona nakon zarastanja šavova može prevući preko glavića i čitavog ga pokrivati. Obrezivanje podrazumijeva skraćivanje i uklanjanje kožice prepucija koja se nakon toga više ne može prevući preko glavića. Glavić ostaje ogoljen, stoga je spolni organ takve osobe u odrasloj dobi pojačano osjetljiv.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Intimna njega na prirodan način: u trudnoći je osobito važna

Svakodnevna pravilna higijena ključna je za održavanje prirodne…

Higijena spolnih organa kod novorođenčeta

Njega spolnih organa novorođenčeta nije jednaka kod djevojčica…

Kakvim sapunima za intimnu njegu dati prednost

Kao što se brinemo o higijeni cijelog tijela…

Pročitajte i:

kod zubara

Kada dijete odvesti po prvi put stomatologu i treba li uopće popravljati mliječne zubiće?

Mnogi roditelji začude se kad čuju da se i mlječni zubi trebaju popravljati, stoga dobrano…

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…