jedenje smrkalja je zdravo za imunitet i zube

Znanstvenici tvrde: Djeca bi trebala jesti više šmrkljića

Pustite djecu da rade to što vole raditi – kopaju nos i jedu iskopane šmrkljiće! Znanstvenici s dva renomirana Univerziteta tvrde da je to posebno dobaro za zdravlje imuniteta i zubi

Djeca provode dobar dio svog vremena kopajući nos. Buše, traže i kad se nešto zalijepi brzo to gurnu u usta. Mmmm njam, njam…

Nama odraslima se okreće želudac na taj prizor, ali djeca to rade otkad je svijeta i vijeka i možda smo se već prije trebali zapitati zašto je to tako i ne bi li to evolucija već eliminirala iz našeg ponašanja da je loše za nas. Naravno, strah od baukača je pretjeran, ali sada znanstvenici tvrde čak i apsolutno neopravdan. Jer sekret iz nosa, mekan ili osušeni, jača dječje zdravlje, ali tek kad ga pojedu.

Znanstvenici s Univerziteta Harvard i Massachusetts Institute of Technology (MIT) pozabavili su se šmrkljićima malo ozbiljnije. Došli su do otkrića da je zeleni sekret zdrav upravo za djecu. On sadržava tzv. mucine koji grade slinu i koji štite naše zube od štetnih bakterija. To znači da djeca koja redovito jedu šmrkljiće ujedno čuvaju i zdravlje zubića odnosno štite ih od karijesa.

Ozbiljna je to teza i znanstvenici sada razmišljaju kako da naprave umjetni nosni sekret u formi paste za zube ili žvakače gume što bi nam omogućilo bolju higijenu zubi. (Nadamo se samo da ti proizvodi neće izgledati i imati okus iskopanog blaga iz nosa!)

jedenje smrkalja je zdravo za imunitet i zube

Šmrkljići imaju slatkast okus

Činjenica da šmrkljići imaju lagano slatkasti okus za Scotta Nappera, profesora biokemije na Univerzitetu Saskatchewan u Kanadi, vrlo je zanimljiva stvar. Prema njemu to je jasan signal našeg tijela da ih bez straha i sumnje možemo jesti. Prema njegovoj teoriji, papanje šmrkljića vrsta je mini imunizacije za tijelo koja trenira imunitet, a koju djeca obavljaju bez imalo poteškoća. Kako odrastamo ta navika nam se nasilno izbija iz glave i prstića. Do kada bismo trebali jesti baukače iz nosa, to znantvenici nisu precizirali pa ostaje na svakome ponaosob da o tome razmisli.

Kopanje više ne bi trebalo biti tabu

Djeca su slobodna u svemu pa tako i u kopkanju nosa. Sekret poližu, a suhe komadiće jednostavno pojedu (sjećamo se iz vlastitog djetinjstva!). Američki znanstvenici smatraju to i jedinim ispravnim načinom. Također smatraju kako je završilo to vrijeme kad bi trebalo osuđivati male kopače nosa.

Dakle, Jedan ko’ nijedan šmrkljač na dan, tjera stomatolaga van.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Moje dijete opet kopa nos

Prst u nos, baukač van i u usta.…

Pročitajte i:

djevojčica mjeri sebi visinu dok stoji uza zid

Niska djeca visokih roditelja! U kakvoj su vezi visina i zdravlje?

Jeste li znali da neke tegobe probavnog trakta ili mnoge kronične bolesti mogu utjecati na…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…