jedenje smrkalja je zdravo za imunitet i zube

Znanstvenici tvrde: Djeca bi trebala jesti više šmrkljića

Pustite djecu da rade to što vole raditi – kopaju nos i jedu iskopane šmrkljiće! Znanstvenici s dva renomirana Univerziteta tvrde da je to posebno dobaro za zdravlje imuniteta i zubi

Djeca provode dobar dio svog vremena kopajući nos. Buše, traže i kad se nešto zalijepi brzo to gurnu u usta. Mmmm njam, njam…

Nama odraslima se okreće želudac na taj prizor, ali djeca to rade otkad je svijeta i vijeka i možda smo se već prije trebali zapitati zašto je to tako i ne bi li to evolucija već eliminirala iz našeg ponašanja da je loše za nas. Naravno, strah od baukača je pretjeran, ali sada znanstvenici tvrde čak i apsolutno neopravdan. Jer sekret iz nosa, mekan ili osušeni, jača dječje zdravlje, ali tek kad ga pojedu.

Znanstvenici s Univerziteta Harvard i Massachusetts Institute of Technology (MIT) pozabavili su se šmrkljićima malo ozbiljnije. Došli su do otkrića da je zeleni sekret zdrav upravo za djecu. On sadržava tzv. mucine koji grade slinu i koji štite naše zube od štetnih bakterija. To znači da djeca koja redovito jedu šmrkljiće ujedno čuvaju i zdravlje zubića odnosno štite ih od karijesa.

Ozbiljna je to teza i znanstvenici sada razmišljaju kako da naprave umjetni nosni sekret u formi paste za zube ili žvakače gume što bi nam omogućilo bolju higijenu zubi. (Nadamo se samo da ti proizvodi neće izgledati i imati okus iskopanog blaga iz nosa!)

jedenje smrkalja je zdravo za imunitet i zube

Šmrkljići imaju slatkast okus

Činjenica da šmrkljići imaju lagano slatkasti okus za Scotta Nappera, profesora biokemije na Univerzitetu Saskatchewan u Kanadi, vrlo je zanimljiva stvar. Prema njemu to je jasan signal našeg tijela da ih bez straha i sumnje možemo jesti. Prema njegovoj teoriji, papanje šmrkljića vrsta je mini imunizacije za tijelo koja trenira imunitet, a koju djeca obavljaju bez imalo poteškoća. Kako odrastamo ta navika nam se nasilno izbija iz glave i prstića. Do kada bismo trebali jesti baukače iz nosa, to znantvenici nisu precizirali pa ostaje na svakome ponaosob da o tome razmisli.

Kopanje više ne bi trebalo biti tabu

Djeca su slobodna u svemu pa tako i u kopkanju nosa. Sekret poližu, a suhe komadiće jednostavno pojedu (sjećamo se iz vlastitog djetinjstva!). Američki znanstvenici smatraju to i jedinim ispravnim načinom. Također smatraju kako je završilo to vrijeme kad bi trebalo osuđivati male kopače nosa.

Dakle, Jedan ko’ nijedan šmrkljač na dan, tjera stomatolaga van.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Moje dijete opet kopa nos

Prst u nos, baukač van i u usta.…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…