zaštita od sunca

Zaštita dječje kože od sunca

Naša koža pamti opekline još od najranijeg djetinjstva. Vjerojatnost za nastanak karcinoma je veća što smo ranije dobili opekline. Zato je količina izlaganja suncu tijekom djetinjstva vrlo bitna i djecu treba dobro zaštititi

Mala količina ultraljubičastog zračenja nužna je za sintezu endogenog vitamina D važnog za apsorpciju kalcija iz crijeva. Međutim, dugotrajno izlaganje suncu može biti opasno, jer uzrokuje oštećenje kože. Oštećenje kože je kumulativno (zbraja se) i počinje već s prvim izlaganjem suncu. Svaka opeklina, ali i pretjerano izlaganje UV zračenju tijekom djetinjstva povećavaju rizik nastanka karcinoma kože u odrasloj dobi.

Ljudima koji su imali pet ili više težih opeklina tijekom djetinjstva ili adolescencije rizik od nastanka melanoma povećava se dva puta. Zato nikada nije dovoljno rano započeti zaštitu djeteta od sunca.
Djeca do 12 mjeseci života se uopće ne bi smjeli izlagati suncu. Za djecu do treće godine života se preporuča izbjegavati sunce u razdoblju imeđu 9 i 16 sati.

Zaštitna odjeća
Naime “obrambeni” sustav zaštite od sunca u djece nije dovoljno razvijen. Tamnjenje kao mehanizam obrane kože od UV zraka kod djece nije u cjelosti prisutno. Godinama ljudi cijelog svijeta primjenjuju fotozaštitna sredstva kao monoterapiju s ciljem zaštite od sunca.

Australia je pokazala da je multitaktični pristup zaštiti od sunca, u kome se UV zaštitna odjeća kombinira s fotozaštitnim sredstvima, i znatno učinkovitiji i bolje prihvaćen. UV zaštitna odjeća koja u sebi ima utkane UV zaštitne niti, nudi mogućnost poboljšanja kvalitete života, posebice tijekom ljetnih mjeseci. UV zaštitna odjeća omogućava UPF 50 ili veći, čime se blokira 97% UV-zračenja. Najmanje dvije studije ukazuju visoku učinkovitost primjene fizikalne fotozaštitne barijere. Jedna od studija ukazuje da kod 12-godišnjaka, koji su imali pokrivena leđa cijelo vrijeme kroz period od 6 godina, se vidi manji broj madeža nego u vršnjaka koji su imali pokrivena leđa u manje od 70% vremena.

Tekst: dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije, Poliklinika Manola
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…