Iako nam je teško uskraćivati djetetu poslastice, valja ipak pažljivo dozirati one „nezdrave“ slatkiše te želju za slatkim češće zadovoljiti zdravijim slatkišima.

  • Od prvih mjeseci života navikavajte dijete na nezašećerenu hranu. Pojedina jela i pića (čaj) veoma malo zašećerite, tek toliko da okus bude ugodan, ali ne dopustite da dijete po cijeli dan drži u ustima bočicu sa zaslađenim čajem. Izbjegavajte šećeriti mlijeko i kašice.
  • Izbjegavajte davati djetetu kolače i bombone. Ako mu već želite dati poslasticu, radije mu ponudite pitu s jabukama ili čajne kekse nego kolače s kremama.
  • Danas na tržištu postoje poslastice bez šećera. Pripazite, umjetna sladila u „light“ proizvodima mogla bi prouzročiti smetnje u osjetljivom dječjem probavnom sustavu.
  • Upotrebljavajte prirodna sladila. Med je najzdraviji prirodni zaslađivač, a djeca ga uglavnom ne vole pa ih od najranije dobi treba navikavati na njega. U kolače možete dodati džem i marmeladu domaće proizvodnje. Potrebe organizma za šećerom zadovoljit će fruktoza iz voća. Fruktozni šećer može se kupiti u gotovo svakoj trgovini. Ona nije toliko kalorična i nije potrebna velika količina da se jelo zasladi.
  • Nije točno da med ne izaziva karijes. Sve što sadrži šećere, pogoduje razvoju karijesa i zato je potrebno nakon slatkih jela dobro očetkati zube.
  • Želju za slatkim možete utažiti poslasticom naših baka. Naribanu jabuku ili komadiće nekog drugog voća stavite na malo kruha, lijepo ukrasite i poslužite djetetu.
  • Najvažnije! Slatkiše nemojte koristiti kao nagradu za lijepo ponašanje. Postoje i zdraviji načini za to!

Foto: Thinkstock