zdravi slatkiši

Zadovoljite djetetovu želju za slatkim na zdrav način

Naši najmlađi su najčešće i veliki sladokusci. Međutim, konzumiranje velike količine hrane koja sadrži rafinirani šećer može dovesti do problema sa zdravljem, počevši od karijesa, pretilosti i gljivičnih infekcija.

Iako nam je teško uskraćivati djetetu poslastice, valja ipak pažljivo dozirati one "nezdrave" slatkiše te želju za slatkim češće zadovoljiti zdravijim slatkišima.

  • Od prvih mjeseci života navikavajte dijete na nezašećerenu hranu. Pojedina jela i pića (čaj) veoma malo zašećerite, tek toliko da okus bude ugodan, ali ne dopustite da dijete po cijeli dan drži u ustima bočicu sa zaslađenim čajem. Izbjegavajte šećeriti mlijeko i kašice.
  • Izbjegavajte davati djetetu kolače i bombone. Ako mu već želite dati poslasticu, radije mu ponudite pitu s jabukama ili čajne kekse nego kolače s kremama.
  • Danas na tržištu postoje poslastice bez šećera. Pripazite, umjetna sladila u "light" proizvodima mogla bi prouzročiti smetnje u osjetljivom dječjem probavnom sustavu.
  • Upotrebljavajte prirodna sladila. Med je najzdraviji prirodni zaslađivač, a djeca ga uglavnom ne vole pa ih od najranije dobi treba navikavati na njega. U kolače možete dodati džem i marmeladu domaće proizvodnje. Potrebe organizma za šećerom zadovoljit će fruktoza iz voća. Fruktozni šećer može se kupiti u gotovo svakoj trgovini. Ona nije toliko kalorična i nije potrebna velika količina da se jelo zasladi.
  • Nije točno da med ne izaziva karijes. Sve što sadrži šećere, pogoduje razvoju karijesa i zato je potrebno nakon slatkih jela dobro očetkati zube.
  • Želju za slatkim možete utažiti poslasticom naših baka. Naribanu jabuku ili komadiće nekog drugog voća stavite na malo kruha, lijepo ukrasite i poslužite djetetu.
  • Najvažnije! Slatkiše nemojte koristiti kao nagradu za lijepo ponašanje. Postoje i zdraviji načini za to!

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

I vaše dijete ne jede povrće? Možda radite baš ovo...

Čak 82,8% djece u Hrvatskoj ne jede povrće…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…

trik za kapanje oka djeci

Mali trik kako djetetu bez muke i nagovaranja nakapati oči

Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati…