mlijeko u prehrani

Važnost mlijeka u prehrani djeteta

Mlijeko je važna namirnica koju djeca od rođenja trebaju piti. Razlika je samo koje mlijeko djeca smiju piti u kojoj dobi i u kojoj količini?

1. Dijete u dobi od 1. do 3. godine

U dobi od 1. do 3. godine rast i razvoj djeteta vrlo je intenzivan. Prehrana djeteta u ovoj dobi mora zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma kako bi se dijete pravilno razvijalo i raslo. I u ovoj dobi mlijeko je još uvijek jedna od najvažnijih namirnica. Iako udio drugih namirnica u prehrani djeteta postaje sve značajniji, ni jedna ne može zamijeniti mlijeko kao najvažniji izvor kalcija, visokovrijednih proteina, te većine vitamina.
Svako bi dijete trebalo tijekom dana konzumi rati minimalno 500 ml mlijeka i/li mliječnih proizvoda (sirevi, fermentirani mliječni proizvodi), kako bi se zadovoljile potrebe organizma u ovoj dobi.
U prehrani djece u dobi od 1. do 3. godine u našim se krajevima još uvijek koristi kravlje mlijeko, iako je preporuka pedijatara da se i nakon 1. godine, ako majka ne doji, koriste posebno prilagođena mlijeka. Potreba za posebnim proizvodom javila se zbog niza nedostataka koje ima kravlje mlijeko, ali i zbog posebnosti rasta i razvoja u ovoj dobi.

2. Kravlje mlijeko

Zašto kravlje mlijeko nije u potpunosti prilagođeno djeci od 1. do 3. godine? Zato što sadrži:
• preveliku količinu bjelančevina i minerala = dovodi do nepotrebnog opterećenja bubrega djeteta, jer se sav višak ovih nutrijenata treba izbaciti iz organizma
• premalo esencijalnih masnih kiselina prijeko potrebnih za razvoj mozga i funkciju vida = kravlje mlijeko ih sadrži u tragovima, i ne može zadovoljiti potrebe djeteta za tim kiselinama
• premalo željeza = potrebe za željezom u ovoj su dobi povećane, a ako se ne zadovoljavaju svakodnevnim unosom dovoljnih količina željeza, može se vrlo brzo razviti anemija koja će usporiti rast i razvoj djeteta
• manjak vitamina = kravlje mlijeko ne sadrži sve vitamine koji su prijeko potrebni za pravilan rast i razvoj, to se posebno odnosi na vitamin C

3. Posebno prilagođeno mlijeko

Zašto je posebno prilagođeno mlijeko za djecu od 1. do 3. godine bolji izbor?
• Bjelančevine i minerali su zastupljeni u količinama koje su prilagođene dobi i potrebama djeteta, pa nema nepotrebnog opterećenja bubrega.
• U sastavu se nalaze esencijalne masne kiseline važne za razvoj vida i mozga.
• U sklopu ugljikohidrata nema dodane saharoze, tj. šećera.
• Okus proizvoda je mliječni i možete ga kombinirati s drugim namirnicama: npr. napraviti žitne pahuljice na tome mlijeku, te dodati omiljeno voće svoga djeteta.
• Obogaćeno je vitaminima.
• Sadrži željezo i elemente u tragovima, kao što su selen, jod i cink.

Foto: Thinkstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica pije zdravi napitak

Kako ove dvije namirnice čuvaju zdravlje vašeg djeteta?

Djeca vole slatko, a svi znamo kakve sve…

dojenje

Senzacionalno otkriće! Antitijelima iz majčinog mlijeka protiv koronavirusa

Vrsta antitijela koja se nalazi u majčinom mlijeku…

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…