Tablete držite što dalje od djece

Tablete su između ostalog šarene i privlačne zato da postignu što bolji efekt liječenja. Djeca još više reagiraju na njihove privlačne boje jer sliče bombonima. Zato ih treba dobro pospremiti. Što, međutim, napraviti ako mislite da je dijete progutalo tablete?

Baka je slučajno ostavila na ormariću svoje tablete protiv visokog tlaka. Izgledaju poput bombončića i unuka ih je odlučila probati. Baš nedavno joj je mama dala fine tablete za cuclanje (vitamini) pa zašto ne bi uzela i ove… Pedijatri su se naslušali ovakvih priča.

Kako biste izbjegli ovu situciju, pripazite na sljedeće:

  • Čak i u slučaju da su vaša djeca vrlo poslušna i razumna, nikad im ne ostavljajte lijekove na dohvat ruke. Djeca su preznatiželjna da bi se mogla kontrolirati. Šarene tabletice koje sliče na bombone sigurno će privući njihovu pozornost. Zbog toga odrasli moraju i te kako na to paziti ne dovoditi mališane u opasnost.
  • Čuvajte lijekove u čvrsto zatvorenom (po mogućnosti zaključanom) ormariću. Posljedice do kojih može doći ako dijete proguta neki lijek doista mogu biti tragične.
  • Ako posumnjate da je dijete progutalo tabletu, odmah pozovite Hitnu pomoć. Otvorite djetetu usta i eventualne ostatke tableta odmah izvadite.
  • Isperite djetetova usta nekoliko puta, a zatim mu dajte da popije čašu vode s 2-3 otopljene tablete aktivnog ugljena.
  • Nemojte mališanu davati mlijeko. Ono ubrzava apsorpciju lijekova.
  • Neki preparati djeljuju tako intenzivno i brzo da je dovoljna jedna tabletica da naruši životno važne funkcije. Tu spadaju nitroglicerin, digoksin, amitriptilin….
  • Niste sigurni u to je li dijete progutalo tabletu? Prije nego što pozovete Hitnu pomoć, ne ispuštajte dijete iz vida. Dijete koje je bilo vedro i veselo, naglo će promijeniti raspoloženje ako je progutalo opasan lijek. Postat će pospano i mrzovoljno ili će se u snu početi okretati, plakati i vikati. Odmah zovite Hitnu pomoć!

Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

otrovanje djeteta

Dječak se otrovao kapsulom za rublje! Ove greške nikako ne činite u slučaju trovanja!

Zaboravite na mlijeko, slanu vodu ili guranje prstiju u usta, a ni još jednu činjenicu…

dijete pije čaj

Prirodnim putem izliječite crijevne viroze kod djece

Crijevna viroza je vrlo učestala i neugodna bolest za sve, a osobito za djecu. Kako…

kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom - ali ni mališani nisu imuni na…

vodene kozice

Što sve morate znati o vodenim kozicama?

Od prvog kontakta s bolesnikom do izbijanja vodenih kozica može proći i 20 dana. Dijete…