Tablete držite što dalje od djece

Tablete su između ostalog šarene i privlačne zato da postignu što bolji efekt liječenja. Djeca još više reagiraju na njihove privlačne boje jer sliče bombonima. Zato ih treba dobro pospremiti. Što, međutim, napraviti ako mislite da je dijete progutalo tablete?

Baka je slučajno ostavila na ormariću svoje tablete protiv visokog tlaka. Izgledaju poput bombončića i unuka ih je odlučila probati. Baš nedavno joj je mama dala fine tablete za cuclanje (vitamini) pa zašto ne bi uzela i ove… Pedijatri su se naslušali ovakvih priča.

Kako biste izbjegli ovu situciju, pripazite na sljedeće:

  • Čak i u slučaju da su vaša djeca vrlo poslušna i razumna, nikad im ne ostavljajte lijekove na dohvat ruke. Djeca su preznatiželjna da bi se mogla kontrolirati. Šarene tabletice koje sliče na bombone sigurno će privući njihovu pozornost. Zbog toga odrasli moraju i te kako na to paziti ne dovoditi mališane u opasnost.
  • Čuvajte lijekove u čvrsto zatvorenom (po mogućnosti zaključanom) ormariću. Posljedice do kojih može doći ako dijete proguta neki lijek doista mogu biti tragične.
  • Ako posumnjate da je dijete progutalo tabletu, odmah pozovite Hitnu pomoć. Otvorite djetetu usta i eventualne ostatke tableta odmah izvadite.
  • Isperite djetetova usta nekoliko puta, a zatim mu dajte da popije čašu vode s 2-3 otopljene tablete aktivnog ugljena.
  • Nemojte mališanu davati mlijeko. Ono ubrzava apsorpciju lijekova.
  • Neki preparati djeljuju tako intenzivno i brzo da je dovoljna jedna tabletica da naruši životno važne funkcije. Tu spadaju nitroglicerin, digoksin, amitriptilin….
  • Niste sigurni u to je li dijete progutalo tabletu? Prije nego što pozovete Hitnu pomoć, ne ispuštajte dijete iz vida. Dijete koje je bilo vedro i veselo, naglo će promijeniti raspoloženje ako je progutalo opasan lijek. Postat će pospano i mrzovoljno ili će se u snu početi okretati, plakati i vikati. Odmah zovite Hitnu pomoć!

Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

djevojčica mjeri sebi visinu dok stoji uza zid

Niska djeca visokih roditelja! U kakvoj su vezi visina i zdravlje?

Jeste li znali da neke tegobe probavnog trakta ili mnoge kronične bolesti mogu utjecati na…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…