Je li zbog posebne teksture koja hladi nepce, finih okusa, zabavnog i drugačijeg načina konzumacije (lizanja)... - ne zna se točno, ali sladoledu će rijetko tko odoljeti. Naši mališani mogli bi ga jesti po cijele dane. To se ipak ne preporučuje, ali ovisno o sastojcima od kojih je napravljen, sladoled može biti prava poslastica te dobar izvor energije i kalcija za djecu. No, ipak je dobro na oku držati sadržaj kalorija i masnoća. Ako dijete ima problema s povećanom tjelesnom masom, treba ograničiti unos i odabrati manje kaloričnu vrstu sladoleda kao što su voćni sladoledi i dijetalni sladoledi. Dobra je alternativa i zamrznuti jogurt, popularna američka slastica.

shutterstock_722400466.jpg
Shutterstock Sladoledu će rijetko tko odoljeti - i mali i veliki

Nadoknađuje mlijeko i kalcij

Djeca koja ne vole piti mlijeko i fermentirane mliječne proizvode, dokazano imaju niži unos kalcija i kosti slabije čvrstoće, što je dugoročno povezano sa slabijim rastom. No ako im mlijeko, odnosno kalcij, “servirate” u sladoledu to zasigurno neće odbiti. I rezultati nekih istraživanja pokazuju da je sladoled mliječni proizvod koji naša djeca najčešće i najradije konzumiraju. Stoga iskoristite tu činjenicu ako dijete ne voli mlijeko.

shutterstock_2208699533.jpg
Shutterstock Ako dijete ne voli mlijeko i mliječne proizvode ponudite mu sladoled, jer također sadrži kalcij

Sladoled nije zamjena za hranu

Sladoled nikako ne smije zamijeniti druge obroke. On ne može i ne smije biti ručak ili večera. Ali može biti međuobrok, odnosno jedan mliječni proizvod u danu. Umjerenost je i ovdje važna.

shutterstock_592955495.jpg
Shutterstock Jedan sladoled je i više nego dovoljan, i ovdje je važna umjerenost

Isprobajte ovaj odličan recept za domaći sladoled na štapiću, čija priprema ne iziskuje puno vremena, a činjenica da je od čokolade čini ga neodoljivim i odraslima.

SLADOLED OD BANANE NA ŠTAPIĆU

shutterstock_544761145.jpg
Shutterstock Ovaj domaći sladoled sadrži svega nekoliko sastojaka, a gotov je u par minuta

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 100 g jogurta
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice kokosovog ulja

Priprema:
Izblendajte banane s jogurtom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Prelijte u kalupe za sladoled pa stavite u zamrzivač i pričekajte da se stisne. Čokoladu i kokosovo ulje otopite na pari pa umočite svaki sladoled. Brzo ga pospite nasjeckanim oraščićima i položite na lim obložen masnim papirom. Vratite u zamrzivač do posluživanja.

Recept: Skuhaj.hr