Dječak liže sladoled

Sladoled je omiljen dječji desert

Nema baš puno onih koji ga ne vole, pogotovo ako se pita djecu. Sladoled je jedna od najukusnijih ljetnih slastica

Je li zbog posebne teksture koja hladi nepce, finih okusa, zabavnog i drugačijeg načina konzumacije (lizanja), ne zna se točno, ali možda je jedno britansko istraživanje na tragu odgovora. Britanski su znanstvenici, naime, dokazali da samo jedna žlica sladoleda djeluje na određene centre u mozgu, što izaziva osjećaj ugode i ljude čini sretnijima. A posebno dobro djelovanje ima onaj obični – sladoled od vanilije.

Treba pripaziti na kalorije
A kako tek dobro djeluje na naše mališane koji bi ga jeli po cijele dane. No, ovisno o sastojcima od kojih je napravljen, sladoled može biti prava poslastica te dobar izvor energije i kalcija za djecu. No, ipak je dobro na oku držati sadržaj kalorija i masnoća. Ako dijete ima problema s povećanom tjelesnom masom, treba ograničiti unos i odabrati manje kaloričnu vrstu sladoleda kao što su voćni sladoledi i dijetalni sladoledi. Dobra je alternativa i zamrznuti jogurt, popularna američka slastica.

Nadoknađuje mlijeko i kalcij
Djeca koja ne vole piti mlijeko i fermentirane mliječne proizvode, dokazano imaju niži unos kalcija i kosti slabije čvrstoće, što je dugoročno povezano sa slabijim rastom. Za njih je sladoled dobar način da se korisni mliječni sastojci ponude u obliku u kojem ih sigurno neće odbiti. I rezultati nekih naših istraživanja pokazuju da su sladoled (i pudinzi) mliječni proizvodi koje naša djeca najčešće i najradije konzumiraju. Stoga iskoristite tu činjenicu ako dijete ne voli mlijeko.

Sladoled nije zamjena za hranu
Sladoled nikako ne smije zamijeniti druge obroke. On ne može i ne smije biti ručak ili večera. Ali može biti međuobrok koji se računa kao jedno serviranje mliječnih proizvoda u danu.
Sladoled je jedinstven baš zato što se ne jede stalno i svaki dan (dobro, osim možda na ljetovanju). Obično se, ipak, jede u nekim posebnim prigodama, npr. u šetnji s tatom, odlasku u park s bakom. I tako bi trebalo biti. Malo, ali fino. Umjerenost je i ovdje važna.

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Najbrži sladoled na svijetu

Lubenice su već počele... zašto ne biste napravili…

Sladoled od manga i ananasa

Malo je djece koja će odbiti sladoled, stoga…

frozen yogurt

Frozen yogurt - savršen kao sladoled

Zaista je teško odoljeti tom sveprisutnoj poslastici, ali…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…