dijete pije čaj

Prirodnim putem izliječite crijevne viroze kod djece

Crijevna viroza je vrlo učestala i neugodna bolest za sve, a osobito za djecu. Kako im možete pomoći ublažiti simptome i spriječiti dehidraciju prirodnim putem?

Prilikom crijevnih viroza, nužno je da vam dijete uvijek bude na oku. Pomno pratite simptome i javite se liječniku ako simptomi ne prolaze nakon dan-dva, a i prije, ako primijetite da se pogoršavaju. Imajte na umu da je viroza opasnija što je dijete mlađe, jer je tada veća mogućnost dehidracije. Liječnika odmah posjetite u slučaju da dijete povraća čak i male količine vode, ako primijetite tragove krvi u stolici ili prilikom povraćanja.

Isto tako, dobro pazite na znakove dehidracije: tamni urin, bljedilo lica, suha usta i plač bez suza.

Drugi je korak vratiti svu izgubljenu tekućinu. To nije lako, jer svaki gutljaj može nadražiti upaljeni želudac i ponovno izazvati povraćanje, iritaciju crijeva, grčeve i proljev.

Prvi dan zaraze ne brinite ako dijete neće jesti – ne nudite mu hranu na silu, bitno je da uzima tekućinu i da se što više odmara. Kad simptomi popuste, tada mu ponudite dijetnu hranu (kuhana riža, nemasna domaća juhica, banana). Ako dojite, vaše mlijeko je najbolja hrana. Nju pak nudite što češće. Osim što će nadoknaditi gubitak tekućine, majčino mlijeko pomoći će nadraženom želucu i crijevima vašeg mališana te će kroz njega dobiti antitijela za specifičan virus, kao i utjehu i smirenje dok viroza traje.

Kako pravilno davati tekućinu djeci, a da ne izazovete nove napade povraćanja? Vrlo je važno tekućinu davati postupno, svakih 15-ak minuta, po gutljaj. Ako primijetite da nema novih reakcija, povećajte učestalost, na 2-3 gutljaja. Fotoerapeut Maja Žalac na portalu Altrenativa za vas, predložila je nekoliko biljaka koje će pomoći ublažiti crijevnu virozu. To su:

  • Matičnjak (Melissae folium) 10 g
  • Hrastova kora (Quercus cortex) 10 g
  • Korijen bijelog sljeza (Althae radix) 5 g
  • List bijelog sljeza (Althae folium) 5 g
  • Cvijet crnog sljeza (Malvae flos)10 g
  • Komorač (Foeniculi fructus) 10 g
  • Kupinov list (Rubi fruticosi folium) 10 g

Priprema: 1 jušnu žlicu mješavine ovih biljaka stavite kuhati u ½ litre vode.
Nakon što čaj zakipi, pustite ga da odstoji 10-ak minuta te ga nakon toga procijedite. Mlaki čaj ponudite svom mališanu, da ga pijucka u malim gutljajima. 

Tekst: Roditelji.hr
Izvor: Altrenativa za vas
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…