nošenje djeteta

Prednosti nosiljki za nošenje beba

Nosite li dijete u nekoj vrsti nosiljke, bilo da je riječ o marami, šivanoj i kompaktnoj nosiljci ili nosiljci za leđa, na najjednostavniji način ćete istovremeno moći obaviti nekoliko stvari: čuvati dijete, raditi, primjerice kuhati, slobodno se kretati na izletu u prirodi ili u šetnji gradom brzo i bez problema ući u tramvaj...

Praktičnost nosiljki je neupitna, no nošenje bebe ima i mnogo važnije prednosti. Dijete je uz vas, osjeća toplinu vašeg tijela i sigurnost i zbog toga je zadovoljno i smireno.

Marama za nošenje bebe

Da, pomisao da maramu treba čvrsto i pravilno zavezati vjerojatno mnoge odmah odvrati od ove avanture. Bit će potrebno određeno vrijeme i praksa da naučite vezanje, ali kad ga svladate i za vas i za dijete to će biti najsigurniji i najpraktičniji način za nošenje, naravno uz pretpostavku da je marama vezana kako treba.

 • Marama se može vezati na više načina, ovisno o dobi djeteta: ispred trbuha, na boku i na leđima.
 • Prednost marame je da se uvijek prilagodi tijelu onoga koji nosi dijete. Iz tog razloga treba uzeti barem četiri metra dijagonalno tkanog materijala. Takav materijal će biti na leđima djeteta usko priljubljen.
 • Dijete ne smije visiti suviše nisko jer će time vaša leđa biti preopterećena.
 • Kod nošenja na trbuhu, dječja guza bi trebala biti nešto iznad pupka.
 • Veoma je važno da djetetove noge vise postrance i da nisu ravno ispružene. To pozitivno djeluje na razvoj djetetovih kukova.
 • Svakako birajte prirodno bojane i tkane materijale. Potrebno je birati materijale od poznatih proizvođača koji su različitih vrsta i mogu izdržati težinu djeteta.
 • Već korištene marame mogu se nabaviti u pola cijene, a razlog tome je da mnogo roditelja nabavi takvu maramu, ali na kraju nisu u stanju pravilno je vezati ili se ne usude. Da se to ne bi dogodilo, moguće je tehnike vezanja marame i mnoštvo vodiča pronaći i na internetu.

nošenje djeteta

Nosiljka - jednostavna za korištenje

Nosiljka ima veliku prednost u odnosu na maramu, a to je njezina jednostavnost. No, ta prednost može biti istovremeno i nedostatak: nosliljka se teže prilagođava tijelu onog koji nosi dijete.

 • Pri kupovini bitno je obratiti pažnju da ona odgovara i vama i djetetu. I ovdje vrijedi pravilo: nogice djeteta moraju biti u određenom položaju, kičma mora biti poduprta. Kod nekih nosiljki zbog njihove konstrukcije to uopće nije moguće.
 • Potrebno je odabrati nosiljku kod koje je glava djeteta zaštićena od klonuća otraga ili na stranu.
 • Ugodnost pri nošenju u nosiljci ne može se mjeriti sa maramom. Kod dužeg nošenja, naramenice od nosiljke mogu se urezati u ramena. S druge strane, kod marame se može mijenjati pozicija nošenja ako se želi opteretiti samo jedna strana tijela, a tkanina se može rasporediti na veću površinu ramena. Kod nosiljke se može mijenjati samo pozicija između nošenja na leđima ili na trbuhu.

Nosiljka za planinarenje

Kod planinarenja ili na godišnjem odmoru posebno je omiljena nosiljka za leđa. Ovdje dijete sjedi kao u ruksaku koji ima metalna pojačanja. Pripadajuća dodatna oprema zaslužna je zaštitu od sunca ili kiše. U posebnom pretincu se mogu spremiti pelene i dodatne stvarčice. Takve nosiljke su praktične za djecu koja već mogu sjediti, dakle, od osam mjeseci nadalje. Prije te starosti, ne preporuča se korištenje takve nosiljke dok kičma i muskulatura za podupiranje još nije učvršćena.

 • Kod kupovine nosiljke se treba obratiti pažnja da naramenice odgovaraju i jednom i drugom roditelju, da težina nosiljke nije prevelika i da je se može sigurno odložiti za vrijeme odmora dok dijete još u njoj spava.
 • Preporučljivo je da nosiljka ima potporu za glavu.
 • Isto tako je važno da se dijete može vezati da ne izađe ili ispadne iz nosiljke. I kod ovih nosiljki se mogu naći one koje su već korištene. Razlog tome je da ih se ne može dugo koristiti. Za nošenje dvogodišnjeg djeteta potrebna je dobra kondicija prilikom nošenja na duge pruge.

nosiljka za planinarenje

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi

Što su ergonomske nosiljke i kako one podržavaju…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…