Prehrana djece područje je u kojemu ne smijemo ići prečacem, posebno ne u prvim godinama djetetova života, kad još imamo kontrolu nad onim što dijete jede. No, nažalost, kvaliteta prehrane je područje u kojemu roditelji, pod raznim pritiscima, vrlo brzo popuštaju.

Tako se ona od najranije dobi svodi na rafinirane namirnice, jednostavne ugljikohidrate, nezdrave masne kiseline, aditive i pojačivače okusa. Takva je prehrana često monotona, siromašna vitalnim nutrijentima, vlaknima i zdravim omega-3 masnim kiselinama. Vjerujem da je loša prehrana u korelaciji s porastom broja djece koja imaju alergije, autoimune bolesti, poremećaje pažnje, koncentracije, učenja i sl.

Postavljanje nutritivnih temelja zdravlja za cijeli život započinje majčinom prehranom još tijekom pripreme za trudnoću i tijekom nje, a nastavlja se u prvim godinama djetetova života u obrocima od cjelovitih, nutritivno bogatih, raznolikih namirnica, uz posebnu brigu o dovoljnom unosu omega-3 masnih kiselina i drugih zdravih masnoća, željeza, cinka, kolina, vitamina B skupine, joda i drugih nutrijenata koji su nužni za podupiranje intenzivnog rasta i razvoja djeteta (posebno mozga i imunosnog sustava).

Tekst: Magda Dežđek

Izvor: sensa.hr

Foto: Profimedia