odvikavanje od dojenja

Odvikavanje djeteta od dojenja

Za dijete je odvajanje od majčinih prsa ozbiljan korak prema samostalnosti, a za majku - ma koliko željela prestati - stres. Kako da ovaj važan korak prođe što bezbolnije?

Dojenje je vrlo intimno, toplo i blisko iskustvo i za majku i za dijete. Ipak, kako svemu dođe kraj, tako se i ono u određenom trenutku mora završiti. I majka i dijete ga prirodno prerastaju, no poteškoća je što se katkad djetetove potrebe i majčin prirodni prestanak laktacije ili, pak, nužnost vraćanja na posao ne poklapaju.

Za dijete je odvajanje od majčinih prsa ozbiljan korak prema samostalnosti i neki mališani ga ne mogu tako jednostavno napraviti. Ipak, svako dijete, prije ili kasnije dolazi u fazu kad je psihički spremno odvojiti se od prsa posebice ako ga majka postupno odvikava i osluškuje njegove potrebe.

Ako se vraćate na posao nakon godine dana rodiljnog dopusta ili jednostavno želite prestati dojiti, učinite to postupno i olakšajte djetetu to razdoblje. Evo kako to možete najuspješnije napraviti:

Polako smanjujte broj podoja tijekom dana

Strategija smanjivanja broja stavljanja na prsa olakšavajuća je za dijete jer se postupno privikava na nove okolnosti. Kad dijete traži prsa, povremeno se napravite kao da niste shvatili ili čuli što je tražilo. Ako inzistira, u tim se situacijama odvratite djetetovu pozornost nečim drugim. Nemojte se ljutiti, pokazivati nesigurnost ili grubo odbijati dijete. Inzistira li dijete dalje na dojenju, omogućite mu to. S vremenom će sve manje tražiti prsa, a time će i prsa polako smanjivati količine mlijeka. Nije loše na neki način ograničiti dojenje, primjerice dati mališanu prsa samo na određenom mjestu (na stolcu u kuhinji) ili u samo određenom položaju (samo sjedeći). Kad se dijete probudi nakon poslijepodnevnog spavanja, nemojte mu odmah biti na raspolaganju, a kad dođete u sobicu, pokušajte mu pozornost preusmjeriti primjerice na neku finu hranu koju voli.

 

Polako ukidajte dojenje prije poslijepodnevnog spavanja

To je jedan od načina kako ćete ga polako pripremiti na vaš povratak na posao. U tome vam može pomoći mali trik: dijete polegnite u krevetić i recite mu da ćete se brzo vratiti. Zatim se vratite za 30 sekundi i uspavajte ga kao i obično, na prsima. Sljedeći dan napravite to isto samo produljite vrijeme vaše odsutnosti. Objasnite djetetu zašto ste izbivali, primjerice morali ste narezati mrkvicu za večeru. U tom trenutku od presudne je važnosti da vas dijete, ako već samo može ustati i pokuša vas pronaći, zaista i pronađe za radnom površinom. To će biti ključni trenutak u kojem će vam povjerovati da ste imali važnog posla zbog kojeg niste mogli doći. Ne ljutite se tada i obavezno sačuvajte smirenost! Završite rezanje mrkvice i ponovno odnesite dijete na spavanje uz to što ćete ga sada zamoliti da vas pričeka u krevetiću i da ćete se brzo vratiti. Zaista se vratite nakon pola minute. Nakon nekog vremena ponavljanja procedure, jednog će dana uslijediti iznenađenje. Kad se vratite u sobu, vaše će dijete već spavati.

 

Polako smanjujte broj podoja tijekom noći

Kad prestanete dojiti za dana, možete postupno smanjivati i dojenje noću. To bi moglo ići malo teže jer je to najljepši dio dojenja koji je preostao. Dijete će možda pokušati nadomjestiti to što mu uskraćujete prsa. Možda će početi sisati palac, što znači da ćete s projektom malo usporiti. Kad pokušate izvaditi dojku iz usta, a dijete se ne budi, to je znak da noćno dojenje postaje simbolično.

 

Polako ukidajte dojenje nakon jutarnjeg buđenja

Što se tiče jutarnjeg dojenja, ustajte prije djeteta, a kad se ono probudi, ponašajte se kao da ste na dojenje zaboravili. Dijete će jednog jutra također zaboraviti tražiti prsa. Katkad možete pokušati reći da vas boli glava makar dijete ne može razumjeti tuđu bol, no možda upali. Izgovorite se i na neki neodgodiv posao koji morate obaviti, primjerice pranje zubi. Pritom budite oprezni i govorite istinu jer ne želite povrijediti dijete. Obavezno pohvalite dijete kako je već veliko i samostalno i kako je prije neki dan zaboravilo na jutarnje dojenje. To će mu dati snage jer djeca vole kad ih roditelji smatraju velikima.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

vježbanje u trudnoći

Trudnoća i dojenje – moguće je i bez bolova u kralježnici!

Ženina se kralježnica mora prilagoditi kako bi u…

Poznata glumica u drami zbog prijevremenog porođaj trećeg djeteta

Stručnjak otkriva na koja tri načina počinje prijevremeni…

Antonija Mišura Sandrić otkrila zašto doji i u javnosti

Košarkašica Antonija Mišura Sandrić ne libi se dojiti…

princ harry i Meghan Markle

Meghan Markle prvi puta u javnosti o Archieju, dojenju, iscrpljenosti...

Samo četiri mjeseca nakon porođaja Meghan i Harry…

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…