preporuke SZO za djecu do 5 godina

Nove preporuke SZO: Koliko djeca do 5. godine života trebaju kretanja, spavanja i vremena pred televizorom?

Svjetska zdravstvena organizacija, engl. World Health Organization (WHO) redovito daje preporuke o tome kako štititi i poboljšati zdravlje raznih društvenih skupina, a posebnu pozornost posvećuje zdravlju i dobrobiti djece. Najnoviji izvještaj SZO-a bavi se temom dobrobiti djece povezanom s količinom fizičke aktivnosti, navikama gledanja televizije i spavanjem dojenčadi i male djece. Kroz prizmu tih tri čimbenika donosi i preporuke za zdravlje djece od rođenja do 5. godine života. Sumirali smo ih za vas...

“Rano djetinjstvo je razdoblje u kojem se tijelo i kognitivne sposobnosti ubrzano razvijaju i vrijeme kada se navike oblikuju, a obiteljski život je otvoren za promjene i prilagodbu”, smatra SZO. Zbog te mogućnosti da se u tom razdoblju života djetetu postave zdravi temelji, usade zdrave životne navike te ga se usmjeri prema zdravom životu, SZO postavlja i cilj kojem bi trebalo težiti - potrebno je kod djece diljem svijeta izbjegavati pojavu prekomjerne tjelesne težine i s njom povezane posljedične bolesti.

Izbjegavajte prekomjernu težinu, promičite zdravlje

Preporuke proizlaze iz analize brojnih studija na temu zdravlja male djece. Prije svega, ispitivana su tri aspekta:

  • Kretanje: to uključuje puzanje, hodanje, trčanje, skakanje, penjanje, ples, bicikliranje
  • Spavanje: preduvjet za tjelesni i mentalni razvoj
  • Vrijeme pred televizorom / sjedenje: može ograničiti razvoj i sprečava djecu da se kreću

SZO tako ovisno o dobi djeteta donosi preporuke koliko je djeci potrebno kretanja, spavanja i koliko gledanja televizije:

DJECA DO JEDNE GODINE:

Kretanje: djeca ove dobi trebaju biti aktivna više puta na dan na različite načine, interaktivne igre na podu (što više, to bolje); djecu koja još nisu mobilna trebala bi ležati na podu i to na trbuhu najmanje 30 minuta dnevno (raspoređeno tijekom dana).

Spavanje: dijete do trećeg mjeseca života trebalo bi spavati 14 do 17 sati dnevno; od četvrtog do dvanaestog mjeseca 12 do 16 sati dnevno.

Vrijeme pred televizorom / sjedenje: ne preporučuje se da dijete gleda televizor ako je mlađe od godine dana niti da sjedi dulje od sat vremena bilo pred televizorom, bilo u sjedalici ili kolicima.

preporuke SZO za djecu do 5 godina

DJECA OD JEDNE DO DVIJE GODINE:

Kretanje: najmanje 180 minuta dnevno (dakle, tri sata); poželjno je da se tada i dobro zapuše (što više, to bolje)

Spavanje: 11 do 14 sati dnevno (uključujući i podnevno spavanje); vremena odlaska na spavanje i buđenja trebaju biti što više fiksna i stabilna

Vrijeme pred televizorom / sjedenje: djeca od godine dana ne bi trebala gledati televizor, a dvogodišnjaci nikako dulje od 1 sata (manje je bolje); u trenucima kad sjedi (također ne dulje od 1 sata) trebalo bi se zabavljati čitanjem slikovnica i knjiga, a ne pred zaslonima.

preporuke SZO za djecu do 5 godina

DJECA OD TRI DO PET GODINA:

Kretanje: najmanje 180 minuta dnevno; od kojih najmanje 60 minuta intenzivnije fizičke aktivnosti (npr. plivanje, bicikliranje, trčanje, igre s loptom); više je bolje

Spavanje: 10 do 13 sati dnevno (opcionalno, ali uključujući s popodnevnim spavanjem); vrijeme odlaska na spavanje treba biti redovito i treba ga poštivati

Vrijeme pred televizorom / sjedenja: najviše jedan sat dnevno; umjesto televizije, računala i mobitela, SZO preporučuje knjige, igru i pripovijedanje priča.

preporuke SZO za djecu do 5 godina

Izvor: WHO GUIDELINES ON PHYSICAL ACTIVITY, SEDENTARY BEHAVIOUR AND SLEEP FOR CHILDREN UNDER 5 YEARS OF AGE
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

djevojčica mjeri sebi visinu dok stoji uza zid

Niska djeca visokih roditelja! U kakvoj su vezi visina i zdravlje?

Jeste li znali da neke tegobe probavnog trakta ili mnoge kronične bolesti mogu utjecati na…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…