preporuke SZO za djecu do 5 godina

Nove preporuke SZO: Koliko djeca do 5. godine života trebaju kretanja, spavanja i vremena pred televizorom?

Svjetska zdravstvena organizacija, engl. World Health Organization (WHO) redovito daje preporuke o tome kako štititi i poboljšati zdravlje raznih društvenih skupina, a posebnu pozornost posvećuje zdravlju i dobrobiti djece. Najnoviji izvještaj SZO-a bavi se temom dobrobiti djece povezanom s količinom fizičke aktivnosti, navikama gledanja televizije i spavanjem dojenčadi i male djece. Kroz prizmu tih tri čimbenika donosi i preporuke za zdravlje djece od rođenja do 5. godine života. Sumirali smo ih za vas...

“Rano djetinjstvo je razdoblje u kojem se tijelo i kognitivne sposobnosti ubrzano razvijaju i vrijeme kada se navike oblikuju, a obiteljski život je otvoren za promjene i prilagodbu”, smatra SZO. Zbog te mogućnosti da se u tom razdoblju života djetetu postave zdravi temelji, usade zdrave životne navike te ga se usmjeri prema zdravom životu, SZO postavlja i cilj kojem bi trebalo težiti - potrebno je kod djece diljem svijeta izbjegavati pojavu prekomjerne tjelesne težine i s njom povezane posljedične bolesti.

Izbjegavajte prekomjernu težinu, promičite zdravlje

Preporuke proizlaze iz analize brojnih studija na temu zdravlja male djece. Prije svega, ispitivana su tri aspekta:

  • Kretanje: to uključuje puzanje, hodanje, trčanje, skakanje, penjanje, ples, bicikliranje
  • Spavanje: preduvjet za tjelesni i mentalni razvoj
  • Vrijeme pred televizorom / sjedenje: može ograničiti razvoj i sprečava djecu da se kreću

SZO tako ovisno o dobi djeteta donosi preporuke koliko je djeci potrebno kretanja, spavanja i koliko gledanja televizije:

DJECA DO JEDNE GODINE:

Kretanje: djeca ove dobi trebaju biti aktivna više puta na dan na različite načine, interaktivne igre na podu (što više, to bolje); djecu koja još nisu mobilna trebala bi ležati na podu i to na trbuhu najmanje 30 minuta dnevno (raspoređeno tijekom dana).

Spavanje: dijete do trećeg mjeseca života trebalo bi spavati 14 do 17 sati dnevno; od četvrtog do dvanaestog mjeseca 12 do 16 sati dnevno.

Vrijeme pred televizorom / sjedenje: ne preporučuje se da dijete gleda televizor ako je mlađe od godine dana niti da sjedi dulje od sat vremena bilo pred televizorom, bilo u sjedalici ili kolicima.

preporuke SZO za djecu do 5 godina

DJECA OD JEDNE DO DVIJE GODINE:

Kretanje: najmanje 180 minuta dnevno (dakle, tri sata); poželjno je da se tada i dobro zapuše (što više, to bolje)

Spavanje: 11 do 14 sati dnevno (uključujući i podnevno spavanje); vremena odlaska na spavanje i buđenja trebaju biti što više fiksna i stabilna

Vrijeme pred televizorom / sjedenje: djeca od godine dana ne bi trebala gledati televizor, a dvogodišnjaci nikako dulje od 1 sata (manje je bolje); u trenucima kad sjedi (također ne dulje od 1 sata) trebalo bi se zabavljati čitanjem slikovnica i knjiga, a ne pred zaslonima.

preporuke SZO za djecu do 5 godina

DJECA OD TRI DO PET GODINA:

Kretanje: najmanje 180 minuta dnevno; od kojih najmanje 60 minuta intenzivnije fizičke aktivnosti (npr. plivanje, bicikliranje, trčanje, igre s loptom); više je bolje

Spavanje: 10 do 13 sati dnevno (opcionalno, ali uključujući s popodnevnim spavanjem); vrijeme odlaska na spavanje treba biti redovito i treba ga poštivati

Vrijeme pred televizorom / sjedenja: najviše jedan sat dnevno; umjesto televizije, računala i mobitela, SZO preporučuje knjige, igru i pripovijedanje priča.

preporuke SZO za djecu do 5 godina

Izvor: WHO GUIDELINES ON PHYSICAL ACTIVITY, SEDENTARY BEHAVIOUR AND SLEEP FOR CHILDREN UNDER 5 YEARS OF AGE
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…