slatkiši

Ne branite djetetu slatkiše

Slatkiši su dopušteni ako se povremeno konzumiraju, no puno je bolje ako upoznavanje sa slatkišima počne nakon godine dana, što je u praksi vjerojatno utopija, ali zašto ne pokušati.

Dijete ne poznaje okuse bombona, čokoladnog mlijeka, sokova… sve dok ga vi ne upoznate s njima dajući mu da ih proba. Poteškoća sa slatkišima je ta da oni djeci od prve sekunde postaju izrazito ukusni jer na slatko se najlakše naviknuti, no oni, naravno ovisno o kvaliteti, nažalost pružaju djetetu prije svega energiju, ali pritom ne zadovoljavaju nutritivne potrebe organizma u razvoju. Djeca su sita, ne žele jesti dnevni obrok, a nisu u organizam unijela potrebne vitamine i hranjive tvari. Slatkiši su zapravo vrlo često samo "prazne kalorije".

Slatkiši kao adut u rukavu roditelja

Pomoću slatkiša često od djece dobivamo što želimo. Ali, desert ne bi smio postati glavni razlog da dijete pojede glavno jelo. To se obično radi rečenicama: “Nema deserta dok ne pojedeš varivo”. Na taj način desert dobiva veću vrijednost od večere i djeca će ga zbog toga više cijeniti i veseliti mu se od ostalih namirnica koje su zdravije i potrebnije. Zato zadržite neutralno stajalište kad je o hrani i slatkišima riječ i ne dovodite ih u zajedničku priču.

Zdrav način nagrađivanja djeteta

Pronađite zdrav način da nagradite dijete i pokažete mu svoju ljubav. Ako vam hrana, osobito slatkiši ili neke druge također nezdrave namirnice služe za to, djeca bi se tom hranom mogla početi koristiti kao načinom da se lakše nose sa stresom i negativnim emocijama - naučiti jesti da se utješe.

Umjesto slatkiša, ponudite djetetu zagrljaje, pohvalu i pažnju. Od toga sigurno neće imati negativne posljedice za zdravlje. Kod izbora slatkiša izaberite one koji se ne lijepe za zube, a uz malo truda možete osmisliti zdravije voćne deserte koji će zadovoljiti djetetovu potrebu za slatkim. Tu vam mogu pomoći orašasti plodovi, suho voće, svježe cijeđeni sokovi bez dodavanja šećera, domaći voćni jogurti, smoothie i sl. I ne zaboravite da je prevelika količina ta koja slatkiše čini štetnima za dijete.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Zavirite u maštoviti Muzej slatkiša

Sva sreća da se ovaj muzej ne nalazi…

Djeca i slatkiši: kada, kako i koliko?

Šareni bomboni, neodoljive čokoladice, zarazne grickalice… Sve te…

Šareni cupcake-ovi

Žuti, zeleni, plavi, ružičasti, tirkizni, ljubičasti ili snježno…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…