vodene kozice

Napale su nas vodene kozice!

Kad dijete krene u jaslice ili vrtić, krug potencijalnih izvora zaraznih bolesti se povećava. Međutim, jaslice i vrtić su mjesta gdje djeca ustvari "treniraju" svoj imunitet, stječu otpornost protiv ponovnog obolijevanja od niza bolesti i sve to puno lakše podnose kad su tako mali. Jedna od dječjih bolesti koja se najčešće preboli u vrtiću su i vodene kozice.

Riječ je o čestoj zaraznoj dječjoj bolesti s osipom, od koje oboli čak 90% djece koja su bila izložena zarazi. Najčešće obole djeca koja pohađaju vrtić ili niže razrede osnovne škole.

Uzročnik je bolesti virus iz porodice herpesa koji se širi zrakom, ali i dodirom - preko mjehurića po tijelu. Od kontakta do pojave prvih simptoma može proći od 7 do 21 dan. Po koži trbuha, leđa, vrata, u vlasištu… javljaju se mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom koji se nakon nekog vremena zamute te posuše i pretvaraju u kraste. Izbijanje osipa može trajati nekoliko dana i biti popraćeno temperaturom.

Bolesnik prestaje biti zarazan za okolinu kada se svi mjehurići pretvore u kraste. Bolest traje desetak dana i prolazi sama. Kod povišenja temperature iznad 38 stupnjeva daje se antipiretik u sirupu ili čepićima, kod jačeg svrbeža i antihistaminik u sirupu. Smanjivanju osjećaja svrbeža pomaže tuširanje i pranje blagim dječjim šamponom. Za vrijeme trajanja promjena potrebno je odijevati udobnu pamučnu odjeću. Lijek koji možemo primijeniti u težim slučajevima jest aciklovir - protuvirusni lijek koji skraćuje i ublažuje bolest.

Mjehurići i krastice se ne smiju trgati

Zbog svrbeža dijete se nejčašće češka i time oštećuje mjehurić koji se pretvara u krastu iza koje može ostati ožiljak. Ako se mjehurić pusti da se sam, bez češkanja, zamuti i pukne, tada ne ostavlja ožiljke. Dijete koje je preboljelo vodene kozice stječe doživotni imunitet, iako postoje iznimni slučajevi kad dijete ne stekne dovoljan imunitet prvi put (blagi oblik bolesti) te od vodenih kozica može još jedanput oboljeti.
Ako se dijete češka nečistim prstićima, može nastati kožna upala. Na taj se način može zaraziti streptokokom ili stafilokokom. To se događa ako je dijete u lošim higijenskim uvjetima, ako ima jako povišenu temperaturu ili živi u izrazito vlažnom stanu.

Cjepivo protiv vodenih kozica postoji, no nije uključeno u obvezni program cijepljenja. Mišljenje je stručnjaka da bi se trebali cijepiti adolescenti i odrasle osobe koje nisu preboljele vodene kozice jer je u njih tijek bolesti znatno teži nego u male djece.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Zašto su vodene kozice njezine djece izazvale pomutnju?

Vodene kozice ovih dana vladaju u mnogim vrtićima,…

Vodene kozice

Od prvog kontakta s bolesnikom do izbijanja vodenih…

Kako tretirati vodene kozice na prirodan način

Vodene kozice - koliko god roditelji jedva čekaju…

homeopatija i vodene kozice

Liječenje vodenih kozica uz pomoć homeopatije

Tek rođeno dijete može oboljeti od vodenih kozica…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…