Moje dijete kašlje i ima temperaturu! I što sad? Sve nam je pojasnila pedijatrica

Pandemija koronavirusa ne posustaje, no nisu iščezle sve druge bolesti!

Biti bolestan u doba korone pravi je horor. Čak i kad je u pitanju mala temperatura ili bezazleni kašalj, mnogi se odmah zapitaju – jesam li zaražen koronavirusom? Zbog bolesti Covid-19 stvara se dojam kao da su iščezle sve druge bolesti. Trenutačno je na vrhuncu sezona alergije na ambroziju, a simptomi su crvenilo i svrbež očiju, natečenost nosne sluznice, otežano disanje, kašalj… Stiže i vrijeme uobičajenih viroza praćenih kašljem i drugim respiratornim problemima te povišenom tjelesnom temperaturom. Već sada jasno je da nas čeka neizvjesna jesen u kojoj će, ne samo roditelji, već i liječnici, biti poprilično zbunjeni. Zagrebačka pedijatrica dr. Giovana Armano pojasnila nam je kako se ponašati u takvim situacijama te u kojim se situacijama i djeca upućuju na testiranje za Covid-19.

“Ako dijete nema temperaturu, i općeg je dobrog stanja, a ima, osim kašlja, još neke simptome alergijske bolesti (curenje nosa-prozirna sekrecija, zacrvenjele oči koje svrbe, kihanje…) za početak je dovoljno da se roditelji jave pedijatru telefonom, te da s njime dogovore terapiju. Viroze, osim kašlja, mogu biti praćene začepljenim nosom ili nosom koji curi, a moguća je i temperatura. Treba pratiti stanje djeteta. Ako je temperatura mala i dobro se kontorlira, može se pričekati nekoliko dana i pratiti simptome. Ponovo je važno telefonski biti u kontaktu s pedijatrom, a ako se stanje pogorša, i dogovoriti pregled djeteta u ordinaciji”, kaže dr. Armano napominjući kako se djeca, čak i ako imaju povišenu temperaturu, a nisu bila u kontaktu sa zaraženom osobom, ne šalju na testiranje za Covid-19.

Iznimka su ona djeca koja moraju na neki operativni ili dijagnostički zahvat u bolnicu. S obzirom na povećan broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, u tom će slučaju pedijatar uputiti dijete na testiranje.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , , , ,

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…