Moje dijete ima afte!

Nisu opasne, ali su neugodne i zato ih ne treba zanemariti! Kako ih razlikovati od herpesa?

Afte su najuobičajenije oralne promjene u djece. Istraživanja pokazuju da oko 35 posto djece povremeno ima afte.To su male, bolne i učestale lezije koje se pojavljuju na unutarnjoj površini usnica, sluznici obraza, jeziku, mekom nepcu, početnom dijelu ždrijela i u dnu usne šupljine. Nikada se ne javljaju na koži, tvrdom nepcu i zubnom mesu te ih, među ostalim, po tome razlikujemo od herpesa. Započinju kao bjelkasta izdignuća sluznice koja postupno prelaze u ranice nalik krateru čiji je središnji dio prekriven žućkastom krastom s uzdignutim crvenim rubovima. Zbog ogoljenih živčanih vlakana izrazito su bolne, ali nikada ne krvare. Ovisno o mjestu pojavljivanja, mogu ometati gutanje, žvakanje i govor.

Na osnovi veličine dijele se na male, velike i herpetiformne. Malene ili afte minor pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1 cm i traju u prosjeku 7-14 dana. Dan ili dva prije izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osjećaj peckanja. Područje na kojem izbija afta najprije je crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkasto-sivim pokrovom. Može se pojaviti samo jedna ili nekoliko njih.

Veća ili afta maior, najčešće samo jedna, traje i do šest tjedana i sporije cijeli jer je riječ o dubljoj ranici koja zacjeljuje s ožiljkom.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte sićušne su rane koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvaćaju veću površinu sluznice i bolne su. Premda su u kliničkoj slici herpetiformne afte vrlo nalik infekciji virusom Herpes simplex, zbog čega su i dobile takav naziv, danas se zna da taj virus ne uzrokuje afte.

Afte se pojavljuju i do nekoliko puta godišnje. Premda pravi uzrok afti nije poznat, u njihovu nastanku navode se brojni čimbenici. Među najčešćima su stres, fizička iscrpljenost, hormonski poremećaji, narušeno imunosno stanje osobe, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva te neki lijekovi.

Važno je naglasiti da afte nisu zarazne, nego je riječ o specifičnoj imunosnoj reakciji organizma na neki podražaj. Utvrđeno je da postoji obiteljska sklonost pojavljivanju afti. Ako oba roditelja pate od pojave afti, vjerojatnost da će od istog problema patiti i djeca iznosi 90 posto. Ako nijedan roditelj nema afte, mogućnost je smanjena na samo 20 posto.

Nekoliko dana prije izbijanja afti, može se osjetiti svrbež ili peckanje u ustima. Ako ste inače skloni pojavi afti, važno je da već tada počnete s liječenjem. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika i antiupalnih lijekova

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica se muči s kašljem

Kako dijete kašlje? Osluškujte i to će vam otkriti uzrok kašlja!

Kašalj može biti poprilično mukotrpan, ali da se…

novorođenče

Zašto su bebe rođene u listopadu tako posebne?

Prenatalna izloženost vitaminu D jedan je od razloga…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je…

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

cijepljenje protiv gripe

Pitali smo pedijatricu cijepiti zdravo dijete protiv gripe ili ne?

Dr. Giovana Armano odgovorila je i o tome ima li smisla cijepiti samo roditelje, a…