Moje dijete hrče. Je li to normalno?

Hrkanje kod djece nije nikakva rijetkost. Prema medicinskim podacima između 2. i 6. godine od stalnog hrkanja pati oko 9 posto djece, a od povremenog hrkanja pati i 30 posto mališana.

Međutim, sam uzrok hrkanja kod djece i odraslih nije jednak. U odraslih je hrkanje prouzročeno vibracijama oslabljenih mišića u području mekog nepca. Kod djece hrkanje dolazi obično zbog problema s disanjem na nos. Najčešće se radi o povećanoj adenoidi (treća mandula), ali to mogu biti i problemi s nosnim šupljinama, upale, polipi u nosu, iskrivljena nosna pregrada. Hrkanje može izazvati i pretjerano suh zrak u sobi. Kako bi se otkrio pravi uzrok potrebno je posjetiti otorinolaringologa.

Kod liječnika

Ako je u pitanju povećana treća mandula, ona se može ukloniti operacijom. No, vrlo često se hrkanje javlja zimi kad je u sobi suh zrak što je problem koji je puno jednostavnije riješiti. Pobrinite se da na neki način ovlažite zrak u stanu i u spavaćim sobama – nabavite posudice za vodu za radijator, postavite mokre ručnik na radijatore, električni ovlaživač zraka.

Ne odgađajte odlazak liječniku, ako ne možete kućnim mjerama postići prestanak hrkanja ili ako ne možete očistiti nos da bude prohodan. Naime, ako dijete ne može disati na nos, cijeli organizam pati. Dijete koje je prisiljeno disati na usta lakše obolijeva, zrak koji udiše ne pročišćava se i ne zagrijava kao što se to zbiva kad prolazi kroz nos. Stalno otvorena usta mogu utjecati i na nepravilan razvoj lubanje, a nedostatak kisika dovodi do toga da dijete teže usvaja nove informacije i brže se umara.

Hrkanje se može javiti zbog promjena na sluznici nosne šupljine koje nastaju kao oblik alergije na pojedine vrste hrane, ali i na alergene koji se udišu. Alergija na sluznicama očituje se otokom sluznice, pojačanom sekrecijom, oslabljenim protokom zraka. Ako je pregledom isključena povećana treća mandula tada treba napraviti alergološku obradu.

Tekst: Verica Jačmenica Jazbec, dr. med. spec. Za dječje bolesti

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Što uzrokuje hrkanje tijekom trudnoće i kada može biti opasno?

Hrkanje u trudnoći prilično je česta pojava i…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…