Moje dijete hrče. Je li to normalno?

Hrkanje kod djece nije nikakva rijetkost. Prema medicinskim podacima između 2. i 6. godine od stalnog hrkanja pati oko 9 posto djece, a od povremenog hrkanja pati i 30 posto mališana.

Međutim, sam uzrok hrkanja kod djece i odraslih nije jednak. U odraslih je hrkanje prouzročeno vibracijama oslabljenih mišića u području mekog nepca. Kod djece hrkanje dolazi obično zbog problema s disanjem na nos. Najčešće se radi o povećanoj adenoidi (treća mandula), ali to mogu biti i problemi s nosnim šupljinama, upale, polipi u nosu, iskrivljena nosna pregrada. Hrkanje može izazvati i pretjerano suh zrak u sobi. Kako bi se otkrio pravi uzrok potrebno je posjetiti otorinolaringologa.

Kod liječnika

Ako je u pitanju povećana treća mandula, ona se može ukloniti operacijom. No, vrlo često se hrkanje javlja zimi kad je u sobi suh zrak što je problem koji je puno jednostavnije riješiti. Pobrinite se da na neki način ovlažite zrak u stanu i u spavaćim sobama – nabavite posudice za vodu za radijator, postavite mokre ručnik na radijatore, električni ovlaživač zraka.

Ne odgađajte odlazak liječniku, ako ne možete kućnim mjerama postići prestanak hrkanja ili ako ne možete očistiti nos da bude prohodan. Naime, ako dijete ne može disati na nos, cijeli organizam pati. Dijete koje je prisiljeno disati na usta lakše obolijeva, zrak koji udiše ne pročišćava se i ne zagrijava kao što se to zbiva kad prolazi kroz nos. Stalno otvorena usta mogu utjecati i na nepravilan razvoj lubanje, a nedostatak kisika dovodi do toga da dijete teže usvaja nove informacije i brže se umara.

Hrkanje se može javiti zbog promjena na sluznici nosne šupljine koje nastaju kao oblik alergije na pojedine vrste hrane, ali i na alergene koji se udišu. Alergija na sluznicama očituje se otokom sluznice, pojačanom sekrecijom, oslabljenim protokom zraka. Ako je pregledom isključena povećana treća mandula tada treba napraviti alergološku obradu.

Tekst: Verica Jačmenica Jazbec, dr. med. spec. Za dječje bolesti

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama čita priču pred spavanje

Kako uspostaviti rutinu spavanja kod svoga djeteta i uspješno završiti dan

Nakon teškog dana nekad je uspavljivanje djece njegov…

Ako su vaša djeca zaboravljiva i neorganizirana, onda je ovo za vas!

Što ako 'Zaboravio sam!' zapravo znači 'Ne da…

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…