homeopatija i vodene kozice

Liječenje vodenih kozica uz pomoć homeopatije

Tek rođeno dijete može oboljeti od vodenih kozica iako dojenčad hranjena majčinim mlijekom obično imaju imunitet do šestog mjeseca života. Epidemija se pojavljuje zimi i u rano proljeće u ciklusima, svake tri do četiri godine

Vodene kozice ili varičele vrlo su zarazna, pretežno dječja bolest uzrokovana virusom varičele koji također uzrokuje i herpes zoster (osip na ograničenom dijelu tijela, tzv. dermatom, praćen bolovima i osjećajem žarenja i pečenja na zahvaćenom području) te je dio veće grupe virusa herpesa.

Početak bolseti i simptomi
Mogu proći puna dva tjedna nakon izlaganja kašlju ili kihanju inficiranog djeteta dok se ne pojave prvi znaci bolesti. Bolest vodenih kozica započinje glavoboljom, curenjem nosa, umjerenom temperaturom i osjećajem opće slabosti. Ti su simptomi kod manje djece vrlo blagi dok kod odraslih mogu biti dosta pojačani.

To početno stanje, nalik prehladi, vrlo je zarazno, a osip na koži pojavljuje se u prvom tjednu i prestaje kada se svaka erupcija pretvori u krastu. Osip na koži pojavljuje se sa svega nekoliko crvenih točkica (papulae) koje se ubrzo napune tekućinom i stvaraju mjehuriće (vesiculae) koji svrbe, zatim pucaju i pretvaraju se u kraste što obično u roku od dva tjedna nakon nastanka bolesti otpadnu. Ti se mjehurići pojavljuju u skupinama, najprije na trupu, a onda se šire na udove, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Osip se može pojaviti i na unutarnjim dijelovima tijela i u ustima. Ožiljci rijetko ostanu vidljivi. Mjehurići se mogu inficirati grebanjem zbog svraba i tako uzrokovati neku drugu bakterijsku infekciju pa se uz vodene kozice mogu pojaviti još neke neurološke komplikacije kao npr. encefalitis - poput ospica, ali manje bolno. Kod preboljelih ostaje doživotni imunitet, ali se herpes zoster u pravilu javlja kod osoba koje su preboljele varičelu.

Homeopatska rješenja za liječenje vodenih kozica
Homeopatija vrlo snažno i dosljedno pomaže u liječenju vodenih kozica. Uz pomoć određenog lijeka svrab se obično potpuno zaustavlja, a trajanje bolesti skraćuje. Komplikacije, primjerice ožiljci, mogu se izbjeći uzimanjem homeopatskog lijeka Rhus tox koji je glavni lijek za vodene kozice, a u pomanjkanju drugih jasnih indikacija i informacija o bolesti, može se rutinski uzeti. Ako ima mnogo oteknuća i mjehurića, Apis je pravi lijek za to. Za pojavu neobuzdanog kašlja Ant. Tart najbolji je izbor. Pulsatilla je namijenjena onima koji imaju izrazito žutu sluz kod iskašljavanja i vrlo plačljivo, "cmizdravo" raspoloženje. Variolinum također pomaže kod svrbeža.

Doziranje homeopatskog lijeka
Lijek se može uzimati svaka dva ili tri sata, ovisno o simptomima. Niske potencije lijeka, npr. 6C ili 12C, obično imaju veći učinak. U svim slučajevima lijek Variolinum 30C može se uzimati jednom dnevno. Lijek Variolinum 30C (ili Varicella) može se preventivno uzeti tijekom sezone epidemije svaki treći dan ili samo jednom uzeti Rhus tox 30C, jednom na dan. Tinktura Calendule (nevena), dobro razrijeđena, odličan je nesupresivni vanjski antiseptik i losion koji ublažava simptome.

Detaljniji opis simptoma i lijekova koji mogu pomoći:

APIS
Mjehurići koji peku, žare i svrbe. Na mjestu mjehurića koža je izbočena, napeta, ružičasta i sjajna. Otečene oči i tijelo, jako znojenje. Žeđ. Osjećaj gušenja u grudima. Dijete je uznemireno, nespretno, ljubomorno, lako se uzbudi, stalno "nešto radi". Stanje pogoršava vrućina (u sobi, krevetu), dodir. Bolje se osjeća od hladnoće (hladnih obloga, hladnog zraka).

SULPHUR
Mjehurići koji peku, peckaju ili krvare nakon grebanja, stvaraju se tanke, žute kraste. Crvena usta i uši. Bol sijeva, peče. Osjećaju se umrtvljeni, gladni su i mušićavi. Lošije im je od vrućine, oko 11 sati, od stajanja, od kupanja. Bolje im je od toplih obloga, na otvorenom.

ANT. TART
Bolni mjehurići, erupcije ostavljaju plavkasto-crvene tragove ili prišteve. Peku na dodir. Mučnina u naletima s navalom sluzi. Crvene erupcije s gnojem prekrivene krastom koje peku. Dijete želi da ga ostave na miru. Hroptavo kašljanje, teško izbacivanje sluzi, kratkoća daha, gušenje. Velika suhoća, znojenje, slabost. Učestalo zijevanje, žudnja za kiselim. Lošije se osjeća u toploj sobi ili od utopljavanja, od hladnoće, od previše hrane. Bolje se osjeća od kretanja i nakon povraćanja.

MEZEREUM
Mjehurići koji peku i gore s iznimno tankom, žilavom korom i krastom, koje su ispod gnojne. Najviše mjehura i prištića ima na vlasištu, licu, bradi i rukama. Stanje se pogoršava navečer, sve do pomoći. Hladna zimica prolazi tijelom. Nezainteresirani, tmurnog raspoloženja, ali bistre glave. Stanje se pogoršava od vrućine, vlage, dodira, kupanja, češanja i trljanja.

PULSATILLA
Osip i mjehurići koji svrbe, nije bolje od grebanja. Osjećaj gmizanja, pečenja i pulsiranja po koži. Svrbež se vraća ili se pogoršava s vrućinom (toplinom), kada se ugrije u krevetu, dok hoda ili od trljanja. Groznica bez žeđi, iako je grlo suho. Tanak, žut iscjedak iz nosa, očiju, bol u uhu. Nakon grebanja stvaraju se kraste. Blaga, sramežljiva djeca. Žude za pažnjom i simpatijom, jecaju, plačljivi i mušićavi. Lošije im je noću u krevetu, od vrućine, masne hrane, svinjetine. Bolje im je na otvorenom i od hladnih obloga.

RHUS TOX
Veliki mjehuri, okruženi crvenim, upaljenim, otečenim tkivom, peku, svrbe, pikaju. Mjehurići se inficiraju, gnojni su, mogu se stvoriti i čirevi. Kraste se brzo stvaraju. Vrh je jezika crven, osjećaju velik nemir, osjećaju se ukočeno i bolno. Žele piti mlijeko. Vrućica i mrtvilo. Lošije im je noću, kad je hladno, vlažno, nakon odmora, pranja, početnog kretanja, nakon grebanja rana. Bolje na toplom, od vrućih obloga, trenja. Rastezanja (istezanja).

VARIOLINUM
Osjeća bolove, osobito u leđima. Svrbež i osjećaj širenja po tijelu crvenih prištića i čirića. Skraćuje vrijeme trajanja bolesti, preventivno djeluje na stvaranje ožiljaka i na razne druge moguće posljedice bolesti. Uzima se preventivno.

Tekst: Marija Drašković, homeopatkinja, homodom99@gmail.com
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zašto su vodene kozice njezine djece izazvale pomutnju?

Vodene kozice ovih dana vladaju u mnogim vrtićima,…

Dječja povezanost s energetskim svijetom i radionica s holističkim pristupom

Razlog zašto su bebe toliko plačljive je njihova…

Vodene kozice

Od prvog kontakta s bolesnikom do izbijanja vodenih…

Drevnim lijekovima do začeća

Ako žena ni nakon godinu dana urednog seksualnog…

Pročitajte i:

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…