kupaci kostim za dijete

Kupaći kostim za dijete. Da ili ne?

Nema ljepše za djecu nego kupati se gola. Ništa ih ne žulja i nema neugodnog mokrog osjećaja na tijelu. Zašto ih onda mučiti kupaćim kostimima?

Pored toga što vam se to čini najboljim rješenjem, vjerojatno smatrate i da su pijesak i kamenčići sterilni jer je sunce ubilo sve bakterije? No, kad dijete dobije osip ili kakvu upalu, stvari više nisu tako jednostavne.

Plaža nije sterilna
Priče o sterilnosti pijeska ili kamenčića zbog izloženosti suncu su preuveličane. Dapače, toplina i vlaga su gotovo idealni uvjeti za razvoj bakterija koje mogu dospijeti i do spolnih organa, ući u tijelo kroz mokraćovod i dovesti do cistitisa odnosno upale mokraćnog mjehura. Spektar nepoželjnih napasti koje dijete na plaži može pokupiti je velik, od glista i gljivica pa do bolesti koje se prenose spolnim putem. No, ako je dijete u gaćicama, šanse da se bilo čime zarazi ravne su nuli.

Simptomi cistitisa
Prvi simptomi upale su bolovi u donjem dijelu trbuha, osjećaj neugode i peckanja pri mokrenju. Primijetite li takve simptome kod djeteta, odmah pođite liječniku. Vjerojatno ćete dobiti antibiotik. Za brže ozdravljenje, važno je poboljšati cirkulaciju u tom dijelu trbuha, a zato je potrebno da se područje trbuha grije. Zato dopustite djetetu da uživa na suncu u kasnim poslijepodnevnim satima.

Ispiranje mjehura napitcima
Voda, sokić, čaj će ispirati bakterije iz mjehura i neće im dopustiti da se rašire po mokraćnim putovima te da se upala zakomplicira. Najbolje stoga češće ponudite dijete običnom vodom, svježe cijeđenim sokovima te čajem ili sokom od brusnice.

kupaci kostim za dijete
Gaćice štite od ozljeda
Nema sumnje da ćete dijete pustiti da dio vremena bude golo na plaži. Možda nije loše skinuti mu gaćice kad ide u more na plivanje, a zatim kad je izvan mora ponovno ga odijenuti u suhe gaćice. Gaćice će zaštititi djetetove spolne organe od trauma, ozljeda kamenčićima ili grančicama ili mogućih opeklina od sunca.

 

Tekst: Roditelji.hr
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

djevojčica mjeri sebi visinu dok stoji uza zid

Niska djeca visokih roditelja! U kakvoj su vezi visina i zdravlje?

Jeste li znali da neke tegobe probavnog trakta ili mnoge kronične bolesti mogu utjecati na…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…