kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom - ali ni mališani nisu imuni na stres. Evo kako im pomoći u stresnim situacijama

Premalo sna

Nedostatak sna i odrasle će i djecu učiniti mrzovoljnima. Osim što usporava metabolizam, premalo sna potiče apetit, što znači da je veća vjerojatnost da će djeca posegnuti za nezdravim grickalicama između obroka.

Rješenje: Ušuškajte ih na vrijeme! Za početak, odredite kad je vrijeme za spavanje i držite se toga svakodnevno. Prije spavanja uvedite neku rutinu, poput čitanja knjige ili pričanja priče. I sjetite se da je manjoj djeci potrebno više sna: mlađima od 6 godina potrebno je između 11 i 13 sati sna, dok je tinejdžerima dovoljno 8 do 10 sati spavanja.

Obiteljski financijski problemi

Kad ste “tanki s novcem”, djeca to osjećaju. Starijoj će djeci vjerojatno nedostajati džeparac, češći odlazak u kino s prijateljima ili nove tenisice, a mlađi će “namirisati” da nešto u obitelji nije u redu.

Rješenje: Nemojte se pretvarati da imate više novca no što je uistinu slučaj, ali uvijek budite pozitivni. Ako ne možete priuštiti klincima ljetovanje na moru, jasno to recite, ali planirajte aktivnosti kojima se svi zajedno možete zabaviti u mjestu stanovanja.

Roditelji koji se svađaju

Djeca, naročito mlađa od 10 godina, teško prihvaćaju svađu između roditelja. Razlog je jednostavan: u toj je dobi njihov osjećaj sigurnosti još uvijek snažno vezan uz užu obitelj.

Rješenje: Ne pokušavajte prikriti pred djetetom činjenicu da ste se posvađali s partnerom. Pojasnite mu da se svi s vremena na vrijeme svađaju, ali da će se vremenom sve riješiti.

Roditelji pod stresom

Uvijek napominjemo: djeca vas gledaju, pa će se i sa stresom početi nositi oponašajući vas. Ako vi idete kasno spavati, ići će i oni; ako jedete ispred televizora – pogađate – jest će i oni.

Rješenje: Postanite dobar uzor svojoj djeci tako da se sa stresom počnete nositi na zdraviji način. Prepoznajte okidače koji vas šalju u hektički mod i poradite na tome kako pozitivnije reagirati.

Prijatelji ih zadirkuju

Oko 9 ili 10 godine, dijete pojam vlastite vrijednosti dobrim dijelom temelji na tome kako ga vide prijatelji. Zlobni će ga komentari uistinu povrijediti.

Rješenje: Budite prisutni i duhom, ne samo tijelom, kad razgovarate sa svojim djetetom i obratite pozornost kad kažu da je netko od prijatelja zao prema njima ili kad se povuku u sebe. Ako primijetite da su dulje vrijeme tužni i ne druže se s ostalom djecom, potražite stručnu pomoć.

Djetetu je dosadno

Ako im ne osigurate strukturu i stimulaciju, dijete će postati nemirno. Kad nema što raditi, moglo bi postati izloženo uobičajenoj utjesi u hrani, slanim ili slatkim grickalicama, ili bi moglo vrijeme provoditi satima igrajući igrice na tabletu ili igraćoj konzoli.

Rješenje: Nakon vrtića ili škole provedite određeno vrijeme s djecom u parku ili na igralištu. Osim što će biti aktivno, dijete će se lijepo umoriti i biti mirnije kad dođe vrijeme za spavanje.

Promjene u obitelji

Djeca mlađa od 6 godina ne mogu artikulirati da su pod stresom – to ćete primijetiti po načinu kako se ponašaju. Bilo kakva promjena rutine – novi vrtić, škola, selidba, novi mamin ili tatin posao – može preokrenitu njihov svijet naglavačke.

Rješenje: Iako je nastupila promjena, držite se nekih starih navika – obroka u točno određeno vrijeme, odlaska u park, priče prije spavanja. Djeca koja znaju što ih očekuje mirnija su – a kad su oni mirniji, i vi ste.

Tekst: K. Š.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

mama i djeca

I oni najžilaviji roditelji se pitaju: Kako pomoći sebi i djeci nakon potresa?

Teško je biti sabran i opušten nakon proživljenog…

strah od potresa

Jak potres zahvatio Hrvatsku! Kako biti podrška djetetu kad se boji potresa?

Novi potres katastrofalnih razmjera, koji je jučer i…

mama zabrinuta zbog pandemije koronavirusa

Ako vam je dosta pandemije i pod stresom ste od svega, ovo je za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…