kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom - ali ni mališani nisu imuni na stres. Evo kako im pomoći u stresnim situacijama

Premalo sna

Nedostatak sna i odrasle će i djecu učiniti mrzovoljnima. Osim što usporava metabolizam, premalo sna potiče apetit, što znači da je veća vjerojatnost da će djeca posegnuti za nezdravim grickalicama između obroka.

Rješenje: Ušuškajte ih na vrijeme! Za početak, odredite kad je vrijeme za spavanje i držite se toga svakodnevno. Prije spavanja uvedite neku rutinu, poput čitanja knjige ili pričanja priče. I sjetite se da je manjoj djeci potrebno više sna: mlađima od 6 godina potrebno je između 11 i 13 sati sna, dok je tinejdžerima dovoljno 8 do 10 sati spavanja.

Obiteljski financijski problemi

Kad ste “tanki s novcem”, djeca to osjećaju. Starijoj će djeci vjerojatno nedostajati džeparac, češći odlazak u kino s prijateljima ili nove tenisice, a mlađi će “namirisati” da nešto u obitelji nije u redu.

Rješenje: Nemojte se pretvarati da imate više novca no što je uistinu slučaj, ali uvijek budite pozitivni. Ako ne možete priuštiti klincima ljetovanje na moru, jasno to recite, ali planirajte aktivnosti kojima se svi zajedno možete zabaviti u mjestu stanovanja.

Roditelji koji se svađaju

Djeca, naročito mlađa od 10 godina, teško prihvaćaju svađu između roditelja. Razlog je jednostavan: u toj je dobi njihov osjećaj sigurnosti još uvijek snažno vezan uz užu obitelj.

Rješenje: Ne pokušavajte prikriti pred djetetom činjenicu da ste se posvađali s partnerom. Pojasnite mu da se svi s vremena na vrijeme svađaju, ali da će se vremenom sve riješiti.

Roditelji pod stresom

Uvijek napominjemo: djeca vas gledaju, pa će se i sa stresom početi nositi oponašajući vas. Ako vi idete kasno spavati, ići će i oni; ako jedete ispred televizora – pogađate – jest će i oni.

Rješenje: Postanite dobar uzor svojoj djeci tako da se sa stresom počnete nositi na zdraviji način. Prepoznajte okidače koji vas šalju u hektički mod i poradite na tome kako pozitivnije reagirati.

Prijatelji ih zadirkuju

Oko 9 ili 10 godine, dijete pojam vlastite vrijednosti dobrim dijelom temelji na tome kako ga vide prijatelji. Zlobni će ga komentari uistinu povrijediti.

Rješenje: Budite prisutni i duhom, ne samo tijelom, kad razgovarate sa svojim djetetom i obratite pozornost kad kažu da je netko od prijatelja zao prema njima ili kad se povuku u sebe. Ako primijetite da su dulje vrijeme tužni i ne druže se s ostalom djecom, potražite stručnu pomoć.

Djetetu je dosadno

Ako im ne osigurate strukturu i stimulaciju, dijete će postati nemirno. Kad nema što raditi, moglo bi postati izloženo uobičajenoj utjesi u hrani, slanim ili slatkim grickalicama, ili bi moglo vrijeme provoditi satima igrajući igrice na tabletu ili igraćoj konzoli.

Rješenje: Nakon vrtića ili škole provedite određeno vrijeme s djecom u parku ili na igralištu. Osim što će biti aktivno, dijete će se lijepo umoriti i biti mirnije kad dođe vrijeme za spavanje.

Promjene u obitelji

Djeca mlađa od 6 godina ne mogu artikulirati da su pod stresom – to ćete primijetiti po načinu kako se ponašaju. Bilo kakva promjena rutine – novi vrtić, škola, selidba, novi mamin ili tatin posao – može preokrenitu njihov svijet naglavačke.

Rješenje: Iako je nastupila promjena, držite se nekih starih navika – obroka u točno određeno vrijeme, odlaska u park, priče prije spavanja. Djeca koja znaju što ih očekuje mirnija su – a kad su oni mirniji, i vi ste.

Tekst: K. Š.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca i male krize! Zašto je ta druga godina toliko problematična?

S proslavom prvog rođendana završava se relativno mirno…

mama i kći se opuštaju na plaži

3 vježbe opuštanja i oslobađanja od stresa za najmlađe

Postoje brojne situacije u kojima su djeca tužna,…

trudnica se opušta kod kuće i relaksira od stresa

3 načina kako se opustiti te pomoći sebi riješiti se stresa i napetosti

Jeste li zbog situacije s koronavirusom osjetljiviji nego…

Pročitajte i:

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

cijepljenje protiv gripe

Pitali smo pedijatricu cijepiti zdravo dijete protiv gripe ili ne?

Dr. Giovana Armano odgovorila je i o tome ima li smisla cijepiti samo roditelje, a…

Stručnjakinja otkriva: 'Ovo čine roditelji čija se djeca ne boje zubara i imaju zdrave zube!'

Zašto, čim izbije prvi zubić, treba otići stomatologu; koju četkicu koristiti, koje je područje najvažnije…