pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati u tome i pritom vas oponašati. To je za njih vrhunsko zadovoljstvo naučiti nešto ozbiljno direktno od vas. Zato iskoristite taj potencijal i perite zube zajedno. Možete se i šaliti, prati sporo, brzo, proizvodeći zvukove. Sve je slobodno u svrhu postizanja cilja – čisti zubići...

Ove trikove roditelja svakako iskoristite:

  • Neka pere vaše zube

Nekada pomaže tako ‘pravedno’ raspodijeliti odgovornosti. Ako dijete dobije vašu četkicu u ruke, a vi lijepo otvorite zube, pranje može početi. Nakon toga vi perete djetetu zube na isti način. Naravno, vi ćete kasnije svoje zube za pravo ponovno oprati.

  • Djeca vole držati dodatnu četkicu

Vjerojatno ste primijetili kako klinci vole držati u ruci neki zanimljivi predmet koji je trenutno vama važan i proučavati ga. Iskoristite tu znatiželju i dok perete djetetove zubiće. Neka ono ima svoju dodatnu četkicu koju može držati i igrati se s njom dok vi radite svoj posao.

  • Neka riče kao lav

Ako svi trikovi zakažu, pokušajte s glasanjem poput životinje. Recimo možete predložiti da vas preplaši poput pravog lava. Kad otvori usta, malo počistite zubiće pa tako više puta.

pranje zubica

  • Ukusna pasta

Djeca vole lizati pastu s četkice pa svakako u početku kupujte one finog okusa i bez fluora. Možete imati i onu s fluorom za malene pa kad ste sigurni da ćete vi biti u prilici četkati djetetove zubiće (dijete vam dopušta i otvara usta) tada možete za malene do 3 godine koristiti količinu veličine riže, a za starije do 6 količinu veličine graška. Važno je da dijete nauči ispljunuti pjenu i pastu.

  • Pješčani sat

U trgovini na odjelu s četkicama potražite male pješčane satove za pranje zubića. Oni su šareni i zabavni za igru i mjerenje tri ili dvije minute koliko bi se zubići trebali prati. Neka dijete samo isproba sat ili zajedno perite zube i natječite se tko će ih bolje oprati dok pijesak ne iscuri.

Ozbiljno pranje zubi doći će s trajnim zubima

Naravno da djecu treba poticati na pranje zubića od najranije dobi. No, ako to i ne uspije svaki dan jer dijete ranije zaspi ili zaboravite ili pak dijete to napravi vrlo površno, sve je to dio učenja. S vremenom će sve bolje čistiti svoje zubiće, a to će se, što je najvažnije dogoditi taman kad mliječni zubići polako ispadnu, a zamijene ih trajni. Jer s trajnima nema šale, njih zaista treba dobro čuvati.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca ne žele prati zube? Samo strpljivo!

Strpljivost je jedna od najtežih diciplina koju učimo…

VIDEO: Kako kreativno motivirati dijete na pranje zubi

Donosimo prijedlog zanimljive aktivnosti za mlađu djecu koja…

Pročitajte i:

cijepljenje protiv gripe

Pitali smo pedijatricu cijepiti zdravo dijete protiv gripe ili ne?

Dr. Giovana Armano odgovorila je i o tome ima li smisla cijepiti samo roditelje, a…

Stručnjakinja otkriva: 'Ovo čine roditelji čija se djeca ne boje zubara i imaju zdrave zube!'

Zašto, čim izbije prvi zubić, treba otići stomatologu; koju četkicu koristiti, koje je područje najvažnije…

Ako vaša djeca ne žele prati zube, čine to pogrešno i boje se zubara, ovo je za vas!

Family day, koji se održava u subotu 19. rujna na zagrebačkom Zrinjevcu, izvrsna je prilika…

Marijana Batinić i kći Ena

Nakon ljeta kći Ena priredila veliko oznenađenje Marijani Batinić

"Ena raste u visinu, a mama u širinu!", našalila se telvizijska voditeljica iznenađena činjenicom da…