pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati u tome i pritom vas oponašati. To je za njih vrhunsko zadovoljstvo naučiti nešto ozbiljno direktno od vas. Zato iskoristite taj potencijal i perite zube zajedno. Možete se i šaliti, prati sporo, brzo, proizvodeći zvukove. Sve je slobodno u svrhu postizanja cilja – čisti zubići...

Ove trikove roditelja svakako iskoristite:

  • Neka pere vaše zube

Nekada pomaže tako ‘pravedno’ raspodijeliti odgovornosti. Ako dijete dobije vašu četkicu u ruke, a vi lijepo otvorite zube, pranje može početi. Nakon toga vi perete djetetu zube na isti način. Naravno, vi ćete kasnije svoje zube za pravo ponovno oprati.

  • Djeca vole držati dodatnu četkicu

Vjerojatno ste primijetili kako klinci vole držati u ruci neki zanimljivi predmet koji je trenutno vama važan i proučavati ga. Iskoristite tu znatiželju i dok perete djetetove zubiće. Neka ono ima svoju dodatnu četkicu koju može držati i igrati se s njom dok vi radite svoj posao.

  • Neka riče kao lav

Ako svi trikovi zakažu, pokušajte s glasanjem poput životinje. Recimo možete predložiti da vas preplaši poput pravog lava. Kad otvori usta, malo počistite zubiće pa tako više puta.

pranje zubica

  • Ukusna pasta

Djeca vole lizati pastu s četkice pa svakako u početku kupujte one finog okusa i bez fluora. Možete imati i onu s fluorom za malene pa kad ste sigurni da ćete vi biti u prilici četkati djetetove zubiće (dijete vam dopušta i otvara usta) tada možete za malene do 3 godine koristiti količinu veličine riže, a za starije do 6 količinu veličine graška. Važno je da dijete nauči ispljunuti pjenu i pastu.

  • Pješčani sat

U trgovini na odjelu s četkicama potražite male pješčane satove za pranje zubića. Oni su šareni i zabavni za igru i mjerenje tri ili dvije minute koliko bi se zubići trebali prati. Neka dijete samo isproba sat ili zajedno perite zube i natječite se tko će ih bolje oprati dok pijesak ne iscuri.

Ozbiljno pranje zubi doći će s trajnim zubima

Naravno da djecu treba poticati na pranje zubića od najranije dobi. No, ako to i ne uspije svaki dan jer dijete ranije zaspi ili zaboravite ili pak dijete to napravi vrlo površno, sve je to dio učenja. S vremenom će sve bolje čistiti svoje zubiće, a to će se, što je najvažnije dogoditi taman kad mliječni zubići polako ispadnu, a zamijene ih trajni. Jer s trajnima nema šale, njih zaista treba dobro čuvati.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Djeca ne žele prati zube? Samo strpljivo!

Strpljivost je jedna od najtežih diciplina koju učimo…

VIDEO: Kako kreativno motivirati dijete na pranje zubi

Donosimo prijedlog zanimljive aktivnosti za mlađu djecu koja…

Pročitajte i:

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…

greska kod pranja zubica

Svi radimo ovu pogrešku kod pranja zubi i krivo učimo djecu

Ako ne već kod kuće, onda u vrtiću naši klinci dobivaju upute kako se pravilno…

sto sve staviti u putnu ljekarnu

Što sve trebamo spakirati u putnu ljekarnu?

Svaki puta pred odlazak na godišnji odmor razmišljamo što sve trebamo ponijeti. Ako ste se…

trik za kapanje oka djeci

Mali trik kako djetetu bez muke i nagovaranja nakapati oči

Kad dijete ima konjunktivitis ili neke slične probleme s očima zbog kojih mu morate kapati…