čišćenje dude u maminim ustima

Duda s poda – u mamina usta?

Vašem djetetu je ispala duda i najbrže što možete napraviti jest da je stavite u svoja usta i tako je očistite od eventualnih nečistoća. Ali, je li to dobro raditi?

Mnoge mame to rade, ali s nekim lošim osjećajem. Je li to opasno za zdravlje djeteta? Stručnjaci, posebice stomatolozi, godinama su upozoravali mame kako nije dobro u vlastitim ustima čistiti dudu prije no što se vrati djetetu u usta. Razlog su bakterije, posebice bakterije karijesa, koje se tako mogu prenijeti u djetetova usta.

Mamina slina - otrov za dijete?

Znanstvenici iz Detroita ne slažu se s tom tezom odnosno smatraju da ta praksa ima puno veće koristi. Rezultati njihove studije pokazali su kako čišćenje dude u maminim ustima može čak biti korisno za zdravlje djeteta. Bakterije iz sline roditelja mogu pozitivno djelovati na imunološki sustav djeteta te možda čak spriječiti alergije i astmu.

Bebe otpornije upravo zbog mamine sline

Za potrebe navedene studije odabrane su bebe koje su sve imale dudu kao tješilicu s time da su podijeljene u grupe: na djecu čije su mame dudu sterilizirale, zatim na onu čije mame su dudu prale deterdžentom za posuđe pod slavinom i na djecu čije mame su dudu čistile slinom. Studija je promatrala količine Imunoglobulina-E uzetih iz krvi beba nakon rođenja, nakon 6 mjeseci i na kraju nakon 18 mjeseci. Radi se o antitijelima koja blokiraju parazite i koja se u većim količinama nalaze u krvi kad tijelo reagira na neki alergen.

U krvi djece čije su dude mame očistile svojom slinom količina Imunoglobulina E je bila niža od ostale djece. Zaključak je kako su bakterije iz sline roditelja imale utjecaj na imunološki sustav beba. Ta su djeca imala manji rizik od razvoja alergija jer su imale manji broj antitijela u krvi koja se povezuju s razvojem alergija i astme. Iako uzorak beba nije bio velik i znanstvenici su istaknuli kako se ova tema treba još istraživati, naznake koje su otkrili daju zaključiti kako cijela priča nije trivijalna, a mogla bi imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje beba odnosno razvoj njihovog imunološkog sustava.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Stručnjakinja otkriva: 'Ovo čine roditelji čija se djeca ne boje zubara i imaju zdrave zube!'

Zašto, čim izbije prvi zubić, treba otići stomatologu; koju četkicu koristiti, koje je područje najvažnije…

Ako vaša djeca ne žele prati zube, čine to pogrešno i boje se zubara, ovo je za vas!

Family day, koji se održava u subotu 19. rujna na zagrebačkom Zrinjevcu, izvrsna je prilika…

Marijana Batinić i kći Ena

Nakon ljeta kći Ena priredila veliko oznenađenje Marijani Batinić

"Ena raste u visinu, a mama u širinu!", našalila se telvizijska voditeljica iznenađena činjenicom da…

dijete se opušta

Napetost i anksioznost kod djece! Ove tri tehnike dokazano pomažu

Disanje je jedan od najmoćnijih "alata" kojima se i djeca, a ne samo odrasli, mogu…