Čizma glavu čuva

Nastupile su hladnoće i vrijeme je da provjerite imate li u ormaru sve što je vašem mališanu potrebno u ovo doba godine. Znate li uopće što je djetetu potrebno u ovo praktički zimsko doba?

Živa se u termometru spustila ispod nule. Zima je stigla, a i snijeg miriše u zraku. Približava se vrijeme za igru u snijegu i zimske sportove, no za to se treba dobro pripremiti i opremiti. Zato otvarate ormar i gledate što je od odjeće i obuće na raspolaganju. Ipak, kako dijete raste, teško je da ćete moći ponovno odjenuti ono što ste nosili prošlu zimu, a i njegove aktivnosti postaju složenije, što donosi i nove zahtjeve kad je riječ o odjeći. Aktivnost je jedno od glavnih pitanja zimskog odijevanja. Hoće li dijete vani isključivo sjediti i ležati u kolicima ili će samostalno hodati, vući saonice i graditi snjegovića? Djecu do godine dana koja će najčešće spavati u kolicima treba odjenuti toplije, no mališane koji već hodaju, slojevitije i manje toplo.
Ali pogledajmo najprije pravila o izlascima zimi. Pedijatri savjetuju da se s mališanima do godine dana ne izlazi van ako je vani jako vjetrovito, visok je postotak vlage i živa se spustila ispod nule (-10 do -15 °C). Za odijevanje malo starijih klinaca općenito je važno odabrati odjeću koja nije teška i koja ne sputava kretanje, a posebice prednost treba dati prirodnim materijalima. Također nema smisla odjenuti na dijete pet majica zato što mislite da će mu tako biti toplije. Tako ćete ga sputati u igri. Dovoljno je da dijete ima pamučnu potkošulju i jednu toplu majicu na koju zatim dolazi topla jakna. Ne treba zanemariti ni dobru obuću, kapu, rukavice jer ti su dijelovi tijela najizloženiji i moraju se dobro zaštititi.

Dijete do 1. godine

Gotovo sva djeca te dobi obožavaju usnuti i prespavati šetnje na svježem zraku. No, da bi mirno spavala u toplom, potrebno ih je primjereno odjenuti.

  1. Poželjno je da odjeća bude od što manje komada, bez previše šavova, patentnih zatvarača, gumbića ili pregiba. Sve bi to moglo nažuljati bebicu. Donje rublje najbolje je izabrati od prirodnih materijala, primjerice, ispod odijelca odjenite djetetu pamučni bodi dugih rukava, zatim na to kombinezon sa zatvaračem koji je smješten naprijed. Pamučni bodi držat će toplinu uz tijelo, a ako je kombinezon malo veći, odlično će zadržavati toplinu jer će se između odjeće i kombinezona stvoriti zračni sloj koji je najbolji izolator. Kombinezon neka bude od modernih materijala koji odlično čuvaju toplinu ili neka je napunjen perjem. Ipak, pripazite ako imate malog alergičara. Odlični su jednodijelni kombinezoni koji dolaze i s produžetkom za stopala, no u njima postoji opasnost da se stopala oznoje.
  2. Na noge navucite djetetu mekše vunene čarape malo većeg broja kako ne bi pritiskale nogicu i ometale cirkulaciju.
  3. Ruke zaštitite toplim vunenim rukavicama s jednim prstom. Rukavići bodija mogu biti i malo duži pa ih se može spremiti u rukavice (pamuk će grijati zglobove).
  4. Vunenu kapu ne valja stavljati bez donje kapice od pamuka. U suprotnom bi vuna mogla propuštati vjetar. Kapica bi trebala biti duboka i pokrivati čelo i uši.


Dijete od 1 do 3 godine

Odabrati odjeću za dijete koje se puno kreće dok se šeće teže je nego izabrati odjeću za klince koji spavaju. Potrebno je doći do sanjkališta i ne smrznuti se, a zatim i popeti se 20 puta na brežuljak i ne oznojiti se. Kod fizičke aktivnosti povećava se oslobađanje topline tijela koja se treba moći i osloboditi iz odijelca.

  1. Kombinezoni u jednom komadu ili oni odvojenih hlačica i jakni danas se izrađuju od modernih materijala koji održavaju toplinu, ne promaču i ne sputavaju kretanje. Za zaigrane i živahne klince kupite kombinezon s čvrstim i debljim pojačanjima na koljenima i laktovima. Odvojeni kombinezon zgodan je za odlazak u trgovinu, vožnju u autu ili gradskim prijevozom. Tad se jakna može lako raskopčati, a prema potrebi i skinuti ako je djetetu prevruće. Kod jednostrukog kombinezona najbolje je ispod odjenuti samo pamučnu majicu i duge štrample. Pokušate li ispod navući traperice i pulover, djetetu će biti tijesno i vruće.
  2. Kad birate kapu, najbolje je odabrati onu poput kacige koja će štititi vrat, zatiljak i grlo.
  3. Neka djeca odlučno odbijaju rukavice pa ćete se morati domišljati kako da ih zadržite na djetetovim rukama. Najbolje je dijete te dobi pridobiti kroz igru. Ispričajte priču da su djetetovi prstići mali zečići ili vjeverice koji kad im je hladno, pobjegnu u rupu gdje je toplo.
  4. Nekoliko je vrsta obuće koju možete birati, kožne gležnjače ili buce koje neće promočiti, a grijat će nogu i propuštati dio vlage. Najvažnije je da obuća bude solidna, po mogućnosti od prirodnih materijala, prošivena te da ima debeli đon.


Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…