Imunološki sustav djeteta

U prvim godinama života dijete često obolijeva i roditeljima zadaje puno briga. Međutim, to nije ništa neobično jer se njegov obrambeni sustav tek izgrađuje.

Vaše jednogodišnje dijete krenulo je u jaslice. Prilagodba je prošla i ono dobro prihvaća novu sredinu, odgojiteljice i male prijatelje. No, od prvoga dana, čim je zakoračilo u jasličku sobu, nosić je počeo curiti. Nakon tjedan dana dobilo je prvu temperaturu u životu, a nakon tri tjedna želučanu virozu. Život vam se sveo na tri dana vrtića, tjedan dana bolovanja i tako u krug. I, naravno, da ste se zapitali: Što se to događa sa zdravljem mojega djeteta? Ima li možda problema s imunitetom?

Ako ste u doticaju s roditeljima čija djeca također idu u jaslice ili vrtić te imaju sličnih problema, shvatit ćete da svako drugo dijete prolazi isti scenarij.

Netočno je da dijete koje tijekom godine dana ima više infekcija ima oslabljeni imunitet. Dijete se u prvim godinama života tek "upoznaje" s određenim mikroorganizmima kako bi stvorilo protutijela za ubuduće. Dojenje je na prvome mjestu čimbenika zaslužnih za dobar imunološki sustav. Majčino mlijeko sadržava velike količine imunoloških zaštitnih tvari koje u prvome redu štite površinu sluznice crijeva dojenčeta od bakterija.

Kako "radi" imunološki sustav?

Zamislite da milijun sićušnih vojnika kruži unutar djetetova tijela i svi do jednoga spremni su za borbu protiv mikroba ili virusa kako bi spriječili pojavu bolesti. Način na koji hranite vojnike uvelike utječe na njihovu borbu protiv "zlih" mikroba.

Imunološki sustav mora detektirati neprijateljski virus ili mikrob, a to nije uvijek lako. Također, mora odrediti kakve je vrste i kako se na njega može djelovati.

Zatim, imunološki sustav treba stvoriti posebne tvari - protutijela i stanice imunološke zaštite, koji pomažu neutralizirati aktivnosti uzročnika bolesti. Zadatak imunološkog sustava jest i zapamtiti infekciju nastalu u organizmu. I to po mogućnosti na dulji rok. Ako taj isti virus ili mikrob poželi još koji put ući u organizam, imunološki ga sustav neće morati ponovno "ispitivati", nego ga se samo "sjetiti".

Imunitet djece, tvrde stručnjaci, može se normalno razvijati tek nakon što dijete preboli određenu bolest. Stoga ako vam dijete često obolijeva, ne brinite se. Sve je to potpuno normalno iako je to za vas "najgora stvar na svijetu". Upamtite, ako dijete boluje sedam do osam puta na godinu, ali brzo ozdravi i za liječenje ne mora uzimati razne lijekove, ako nakon bolesti ne pati od kašlja ili nekih drugih sekundarnih oblika bolesti, znači da je s njim sve u redu. Njegov je imunitet upamtio novi oblik virusa i spreman je stati u obranu svojega vlasnika kad se taj isti virus ponovno pojavi.

Važnost spavanja

Dječji imunološki sustav, osim prehrane, može se ojačati i spavanjem. Pobrinite se da vaše dijete dovoljno spava za svoju dob jer tada se tijelo obnavlja i oporavlja. Važno je svaki dan unositi i dovoljnu količinu tekućine, posebice vode, mlijeka i svježe iscijeđenih voćnih sokova. Vježbajte redovito sa svojom djecom. Bila to šetnja, vožnja biciklima ili plesanje na neku živahnu i zabavnu glazbu.

I probiotici (acidofil, bioaktiv, AB kultura) dobro utječu na imunitet. A i stari provjereni recepti poput čaja od kamilice ili metvice, tople limunade i pileće juhe također vrijede i ne bi trebali pasti u zaborav. Dobra funkcija imunološkog sustava može se održavati tjelovježbom, uravnoteženom prehranom i kvalitetnim snom…

O 8 najhranjivijih tvari za jačanje imuniteta, receptima za prirodno jačanje djetetova imuniteta i što ga zapravo oslabljuje čitajte u novom broju časopisa «Moje dijete».

Pročitajte i:

Stručnjakinja otkriva: 'Ovo čine roditelji čija se djeca ne boje zubara i imaju zdrave zube!'

Zašto, čim izbije prvi zubić, treba otići stomatologu; koju četkicu koristiti, koje je područje najvažnije…

Ako vaša djeca ne žele prati zube, čine to pogrešno i boje se zubara, ovo je za vas!

Family day, koji se održava u subotu 19. rujna na zagrebačkom Zrinjevcu, izvrsna je prilika…

Marijana Batinić i kći Ena

Nakon ljeta kći Ena priredila veliko oznenađenje Marijani Batinić

"Ena raste u visinu, a mama u širinu!", našalila se telvizijska voditeljica iznenađena činjenicom da…

dijete se opušta

Napetost i anksioznost kod djece! Ove tri tehnike dokazano pomažu

Disanje je jedan od najmoćnijih "alata" kojima se i djeca, a ne samo odrasli, mogu…