Igrice za učenje kako puhati nos

3 igre uz koje će trogodišnjak naučiti puhati nos

Nos je pun, dijete ne može disati, 'usisavanje' mu je prestresno, a puhanje u maramicu nikako da profunkcionira? Zato smo za vas pripremili par zgodnih trikova kako da klinci nauče tu najjednostavniju metodu čišćenja nosa - puhati nos…

Samo što ste prošli jednu virozu sa začepljenim nosićem i natjeravanjem djeteta po kući s usisavačem, evo nove viroze i ponovno sve ispočetka. Dijete vam je u jaslicama ili u vrtiću i takav razvoj situacije nimalo ne čudi. Svima je to naporno izdržati pogotovo kad dijete ne zna ispuhati nos.

Nekoj djeci je to pravi problem naučiti, a mora im se priznati i da nije to ni tako lagano ako ne znate kako. Teško je djetetu i objasniti da puše van na nos, a ne da udahne i sve povuče natrag u sebe. Zato je najbolje vježbati kad ste zdravi. Evo par trikova kako da uspješno svladate ovu vještinu. Naravno, učit ćete igrajući se. Potrebne su vam samo maramice i još pokoji rekvizit:

1# Nosomet odnosno puhanje kuglice vate nosom u gol

Potrebna vam je loptica vatice, gol i ravna površina (primjerice stol). Neka dijete začepi jednu nosnicu i kroz drugu puše vaticu koju treba otjerati u gol.

2# Tjeranje duha iz nosa

Uzmite maramicu i zataknite je u nosnicu (tako da napravite duha ili neko čudovište), duboko udahnite, a zatim brzo drugu nosnicu začepite i recite djetetu da otpuhne duha iz nosa.

3# Trik sa zrcalom

Potrebno vam je maleno zrcalo koje treba zamagliti nosom. Stavite zrcalo ispod nosa i natječite se tko će bolje zamagliti zrcalo.

igrice za učenje puhanja nosa

Uvlačenje je nezdravo. Ili možda i nije

Sigurno se iznervirate kad dijete povuče sekret natrag u nos. Sa stajališta medicine to nije tako loše, možda je čak i zdravije jer se puhanjem nosa sekret može zavući u neke sporedne uske kanaliće. Dakle, nije uopće tako strašno ako se sekret koji puta i povuče natrag. Ako se spusti u želudac tamo će bakterije i virusi iaonako nastradati od želučane kiseline.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

djevojčica mjeri sebi visinu dok stoji uza zid

Niska djeca visokih roditelja! U kakvoj su vezi visina i zdravlje?

Jeste li znali da neke tegobe probavnog trakta ili mnoge kronične bolesti mogu utjecati na…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…

pranje zubica

Kako nagovoriti dijete da pere zubiće?

Sigurno ste već primijetili kako djeca vole gledati kad nešto ozbiljno i 'odraslo' radite, sudjelovati…

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i mladih osnovni je preduvjet pravilna prehrana. Holistička…