Izreke poput “vaš je sin isti otac” itekako su istinite jer je genski zapis svakog pojedinca jedinstveni skup majčina i očeva DNK-a, gdje su brojne osobine i sličnosti vidljive golim okom

Razvoj genetike, koja pokušava shvatiti proces nasljeđivanja, počeo je djelovanjem Johanna Gregora Mendela sredinom 19. stoljeća, koji je, analizirajući grašak, dokazao da se osobine nasljeđuju prema točno određenim zakonitostima. No kako genska analiza djeteta može pomoći roditeljima?



Analiza DNK-a djeteta


Određene potrebe tijela kojih nismo svjesni možemo lako otkriti analizom genskog zapisa. Neke bolesti – poput srčanih i krvožilnih, dijabetesa tipa 2, osteoporoze i drugih – možemo čak i spriječiti ako prilagodimo prehranu i način života vlastitome genskom zapisu.



Već se i novorođenčetu može analizirati DNK jer se uzima bris bukalne sluznice, što je potpuno bezbolno i jednostavno. Ako je riječ o dojenčetu, važno je pripaziti da je proteklo dva sata od posljednjeg dojenja kako bi uzorak bio što kvalitetniji.



Roditeljima su rezultati analize DNK-a važni jer im pružaju više informacija za pravilan unos hranjivih namirnica te tako imaju mogućnost stvoriti odgovarajuće okruženje za dijete i pridonijeti zdravijem načinu života. Zdrave navike za cijeli život stvaraju se upravo u djetinjstvu.



Ovaj genski test nije dijagnostički, što znači da genetska predispozicija ne znači da dijete ima problem ili da će do njega doći. No ako postoji genetska predispozicija ili određeni simptomi unatoč činjenici da nema genetske predispozicije, testiranoj osobi savjetuje se da se obrati liječniku. Kad se, pak, uz pozitivan rezultat genskog testiranja pojave i klinički simptomi, to je vrlo jak indikator bolesti. Ako se na vrijeme otkrije predispozicija za neki problem, dobri su izgledi za sprečavanje ili ublažavanje njegove pojave.







Što se može saznati iz analize djetetova DNK-a?


Takva analiza testira genetsku predispoziciju povezanu s:



  • krvožilnim bolestima i bolestima srca



  • metabolizmom masti



  • sposobnošću tijela za metabolizam glukoze i regulaciju inzulina (povezano s pojavom dijabetesa tipa 2)



  • tjelesnim reakcijama na štetne tvari i ovisnosti (kofein, nikotin)



  • potrebom za kalcijem i vitaminom D (za zdrave kosti i zube)



  • sportskim potencijalom djeteta (aerobni, anaerobni ili kombinirani); to može pomoći u odabiru vrste aktivnosti u skladu s djetetovim željama i mogućnostima



  • detoksikacijom tijela, tj. sposobnošću tijela za razlaganje štetnih tvari iz okoliša (ljudi različito reagiraju na kemikalije, dim cigareta, industrijsko onečišćenje, pesticide u voću i povrću, kemijske tvari u određenim lijekovima i neke dodatke prehrani).


Vrijednost informacija koje možemo saznati na temelju analize djetetova DNK-a svakako će prvi prepoznati roditelji koji žele saznati više kako bi pomogli djeci da se bolje nose sa svakodnevnim obvezama te roditelji malih sportaša, kojima će rezultati pomoći da poboljšaju sportski potencijal i optimalno odaberu sport.



I u Hrvatskoj...


Nutrigenske analize potpuno su nov proizvod na području Hrvatske s kojima se bavi tvrka Cella Viva iz Zagreba. Uzorak sline pojedinca šalje se (anonimno) u najbolje laboratorije u Velikoj Britaniji, gdje se izdvaja DNK i analiziraju najistraženije varijante gena te se na temelju analize DNK-a sastavlja personalizirani priručnik s uputama i smjernicama prilagođenima testiranoj osobi. U ovom trenutku istražuje se oko 70 mutacija na nešto više od 50 gena, a s vremenom će ih u analize uključiti još i više jer znanost stalno dolazi do novih spoznaja i povezuje nove gene i njihove mutacije. Analize DNK-a pokrivaju najvažnija područja zdravlja, kao što su zdravlje srčano-krvožilnog sustava, metabolizam masti i šećera, zdravlje kostiju, intolerancija laktoze, preosjetljivost na gluten, metabolizam alkohola, nikotina i kofeina.



Tekst: Moje dijete, lipanj, 2013.


Foto: Thinkstock