Ova nimalo bezazlena bolest otkrivena je prije 15 godina, a uzrokuje ju bakterija spiroheta koja se zove Borrelia burgdorferi. Izvor su zaraze divlje šumske životinje, ali može se raditi i o kućnim životinjama ako se u njihovoj krvi nalazi spiroheta. Prijenosnik je bolesti krpelj koji se može zaraziti nakon što ugrize zaraženu životinju. Ako zaraženi krpelj nakon toga ugrize dijete, na njega prenosi bolest. Sada je upravo vrijeme kada je puno krpelja u šumi, u grmlju i oko kuće i mnogo djece dolazi u ambulantu s ugrizima krpelja te znakovima borelioze. Inkubacija (vrijeme od ugriza do pojave znakova bolesti) je 3 do 32 dana.

Rani i kasni simptomi bolesti

Rana je pojava crvenilo na mjestu ugriza. Crvenilo se postupno širi prstenasto, a centralni dio postane blijed i ispupčen. To je najvažniji simptom bolesti. Te promjene traju tri tjedna. Pritom se može javiti povišena temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima, upala grla ili očne spojnice.

Kasne su pojave upala zglobova, srčanog mišića ili središnjeg živčanog sustava. One se javljaju oko šest tjedana nakon ugriza krpelja. Najčešće se javlja pareza ličnog živca (u 55% slučajeva). Ona može trajati i nekoliko mjeseci. Druga je komplikacija po učestalosti meningitis (27% slučajeva), neprestana glavobolja (4%), a ostale upale mozga i živaca u 14% slučajeva.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se najviše uspostavlja kliničkim pregledom kad roditelj dovede dijete pedijatru nakon što ga je ugrizao krpelj i nakon što su uočeni neki od simptoma bolesti. Krvne su pretrage manje važne jer nisu specifične i dugo traju. Bolest se, kao i druge bolesti uzrokovane bakterijama, liječi antibioticima. Dobar završetak bolesti je utoliko bolji što se prije počne s medikamentoznom terapijom.

Prevencija borelioze

Najbolja prevencija je spriječiti ugriz krpelja. To znači da za vrijeme izleta u prirodi (šuma, planine, livada) dijete treba imati duge nogavice i duge rukave, zatvorene cipelice, na glavi šeširić te ga treba namazati sredstvom protiv krpelja i insekata koje je namijenjeno djeci. Nakon povratka kući dijete treba detaljno pregledati i izvaditi krpelja ako ga pronađete. Krpelj se vadi pincetom tako da ga se uhvati za glavu i jednim kontinuiranim potezom izvuče. Bitno je da se izvade svi njegovi dijelovi. Ne preporučuje se prije nego što se krpelj izvadi, omamiti ga na koži alkoholom, eterom ili bilo kakvim drugim mastima jer tada izlučuje još više otrova u krv osobe koju je ugrizao. Preboljela borelioza, na žalost, ne ostavlja imunitet tako da se bolest može javiti više puta. Zato slijedite upute za boravak u prirodi i češće pregledavajte djetetovu kožu.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti

Foto: Thinkstock