Kod djeteta koje nedovoljno jede potrebno je najprije pronaći uzrok lošeg teka. Nisu uvijek uzroci slabog teka i loše prehrane djeteta u njegovim hirovima i prkosu oko hrane. Nekada je slab apetit posljedica bolesti ili oslabljenog organizma. Najčešći su takvi uzroci slabokrvnost (anemija), crijevni paraziti ili rahitis.

ANEMIJA

Dijete sa slabijim tekom najčešće postaje anemično i tada počinje začarani krug iz kojeg se teško izvući. Trebalo bi provjeriti djetetovu krvnu sliku, željezo, kalcij, fosfor i alkalnu fosfatazu. U daljnjoj obradi obavlja se pretraga stolice na krvarenje te stolica na parazite i celofanski otisak anusa. Vašem djetetu neće koristiti samo vitamini, nego i željezo i C vitamin koji će poboljšati resorpciju željeza iz želuca u krv. Obično su anemična djeca mrzovoljna i nervozna. Njima je dobro davati vitamin B u tableticama jer taj vitamin smiruje i popravlja tek.

Čim se počne popravljati razina željeza u krvi, poboljšat će se i tek. Dijete će početi više jesti raznoliku hranu iz koje će dobivati nove količine željeza. U tom će se slučaju moći smanjivati količina davanog željeza ili čak potpuno ukinuti.

RAHITIS

Ako se ustanovi da je uzročnik lošeg teka rahitis, potrebno je povećati dozu vitamina D.

PARAZITI

Ako se pak radi o crijevnim parazitima koji uzrokuju anemiju i posljedično loš tek i loše napredovanje na težini, provodi se terapija odgovarajućim tabletama ovisno o vrsti nađenih parazita.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti,

Foto: Thinkstock