Pneumokok je uobičajen “stanovnik” ždrijela kod 50% stanovništva

Čak kod trećine zdrave djece pneumokok nalazi u ždrijelu. Prenosi se kašljanjem, kihanjem, dodirom predmeta koji su onečišćeni bakterijom. Ako pneumokok prijeđe ždrijelnu barijeru (radi prehlade, slabog imuniteta, umora, loše prehrane, naročito u vrijeme virusnih infekcija koja oštećuju sluznicu), pneumokok će se razmnožiti u pojedinom organu i razviti upalu. Može prijeći u krv i preplaviti je što nazivamo sepsom (otrovanje krvi).



Još neke karakteristike bolesti:



  • Inkubacija (vrijeme od kontakta s bolesnikom do izbijanja bolesti) traje samo 24 sata.



  • Pneumokokna se bolest dokazuje uzimanjem brisa ždrijela ili krvnim pretragama.



  • Terapija pneumokokne bolesti je najprije penicilin, a kod djece koja su alergična na penicilin, daje se alternativna terapija. Poboljšanje se javlja već nakon 24 sata od početka terapije.



Moguće komplikacije zbog neispravnog liječenja


Ako se pneumokokne bolesti ispravno ne liječe, može doći do opasnih komplikacija. Na primjer, kod upale uha može doći do upale kosti oko uha. Ako je u pitanju upala pluća, tada kao komplikacija može nastati i upala porebrice s izljevom u prsištu i vrlo jakim bolovima kod disanja. Ako se radi o upali bubrega, tada može nastati i upala potrbušnice.



U kontroli pneumokokne infekcije vrlo je važan organ slezena. Ona inače čisti krv od stranih bakterija. Ukoliko dijete ima bolesnu slezenu ili čak odstranjenu radi neke traume ili bolesti, tada ono spada u ugrožene pacijente. Kod takvog djeteta se mora osobito paziti da se ne zarazi pneumokokom.




Više informacija o pneumokoku potražite na:


Pneumokok - uzročnik bolesti


Prevencija čestih bolesti zbog pneumokoka





Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti,


Foto: Thinkstock