Da bi se pomoglo djeci koja imaju česte i jake upale uha ili upale pluća, mora ih se zaštititi cjepivom protiv pneumokoka

Budući da su različite vrste pneumokoka najčešći uzročnici bolesti kod djece, dijete je potrebno cijepiti. Djeca se cijepe već u 2. mjesecu života, a kasnije se docjepljuju. Zaštita se razvije već nakon tri tjedna i traje 5 do 7 godina. Nakon toga je potrebno ponovno cijepljenje. Moguće nuspojave cijepljenja su porast temperature, lokalni otok na mjestu uboda iglom ili umjereni bolovi u zglobovima i mišićima.



Preduvjeti za cijepljenje


Djeca prije cijepljenja ne smiju imati povišenu temperaturu, niti snižen broj krvnih pločica. Cjepivo je napravljeno od 23 tipa pneumokoka koji su najčešći uzročnici bolesti. Na taj se način cijepljenjem pokrije nastanak pneumokokne bolesti u 90% slučajeva. Cijepljenje se provodi tijekom cijele godine. Uoči sezone gripe dobro ga je dati zajedno s cjepivom protiv gripe. Naime, poznato je da je upala pluća kao komplikacija gripe najčešće uzrokovana pneumokokom.



Pomoć kronično bolesnoj djeci
Da bi se pomoglo djeci koja su kronično bolesna (šećerna bolest, urođene srčane mane, astma, teške krvne bolesti), provodi se pasivna zaštita imunoglobulinima koja ili olakšava već nastalu bolest ili sprečava nastanak bolesti.
Pneumokokna infekcija je u svakom slučaju bolest pred kojom treba imati respekta i predloženu shemu liječenja ne uzimati olako. Osobito je potrebno povjerenje u liječnika terapeuta i dosljedno provođenje njegovih uputa.




Više informacija o pneumokoku potražite na:


Pneumokok - uzročnik bolesti


Karakteristike bolesti uzrokovane pneumokokom





Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti,


Foto: Thinkstock