Međuobroci koji obiluju masnoćama i šećerom prvi su izbor vašeg mališana. Pitate se kako tomu stati na kraj, kako ga potaknuti da proba nešto zdravo?

Kako prijeći s grickalica na zdrav međuobrok? Lako. Samo pratite sljedeće savjete.



1 Neka junk foodu vrata budu zatvorena. Ako vaše dijete nema keksiće, čokoladice i čips nadohvat ruke, neće se sjetiti da bi baš to htjelo jesti. Neka uvijek pri ruci budu zdrave grickalice, a vi budite primjer svojem mališanu i prvi posegnite za zdravijom varijantom.



2 Recite DA žitaricama. Cjelovite žitarice bogate su vlaknima i mineralima, a složeni ugljikohidrati bolji su izvor energije od običnog šećera. Zobene pahuljice odličan su izbor, no želite li svojeg mališana iznenaditi, pokušajte s pečenim kukuruznim tortiljama.



3 Kombinirajte. Sirovo povrće poput mrkvice, krastavaca ili stapke celera učinite zanimljivim uz malo umaka. Dodajte svježi vlasac u jogurt ili poslužite uz humus (namaz od slanutka). Nemojte se bojati novih kombinacija.



4 Budite inovativni. Rutinu prekinite uz pokoju krišku ananasa ili manga, nešto što nije često na vašem stolu. Na taj način zaintrigirajte svojeg mališana, jer će takvu šarenu hranu uvijek rado kušati.



5 Ponovite doručak. Katkad kao zdrav međuobrok možete ponuditi jelo koje se inače sprema za doručak, poput kajgane ili tosta sa sirom.



6 Slatko ne mora biti loše. Kako biste zadovoljili želju svojeg mališana za slatkim, ponudite mu smrznuti jogurt ili voćne pločice koji će biti odlični u ljetno doba, a zimi se opredijelite za voćne frapee i smoothieje koje možete pripraviti s mlijekom ili jogurtom.



7 Neka hrana bude zabavna. Neka voće poprimi zabavne oblike ili ponudite kineske štapiće uz voćnu salatu. Voćni su ražnjići uvijek omiljeni među najmlađom publikom, a napravite li smiješak na šniti integralnog kruga, vaš mališan neće moći odoljeti.



8 Neka sam odabere. Imajte na raspolaganju više vrsta svježeg povrća kako bi dijete moglo odabrati hoće li jesti mrkvu ili krastavac. Neka košara s voćem uvijek bude nadohvat ruke, kao i dnevna doza zdravih grickalica poput sezamovih pločica, kako bi vaš mališan sam odabrao kada će ih pojesti.



9 Čitajte deklaracije. Katkad nas tvrdnje na ambalaži mogu zavarati. Ako na proizvodu piše da ima nizak udio masti, to ne znači da nije bogat kalorijama. Uvijek odvojite malo vremena i prije odluke o kupnji posvetite pozornost nutritivnoj vrijednosti. U početku to zahtijeva više vremena, no ubrzo ćete otkriti koji vam proizvodi odgovaraju i koji su pogodni za vašeg mališana.



10 Osmislite zonu bez hrane. Neka se hranjenje odvija u kuhinji ili za stolom. Na taj ćete način izbjeći nepotreban unos kalorija grickanjem na kauču uz televizor. Ako se vaš mališan igra u parku ili prirodi, pripremite mu nešto što će moći pojesti s nogu, poput pločica sa žitaricama ili jabuke.



Tekst: Jana Jadrejčić, mag.nutricionizma, Marina Jakšić, mag.nutricionizma, www.perfectlifefood.com


Foto: Thinkstock