Kašalj često dolazi s bolestima dišnih putova i simptom je kojeg najteže podnosimo kad nam je dijete bolesno. Kako pomoći djetetu?

Stari bakini recepti za sirup, čajevi ili inhalacije zaista jesu korisni načini kako ublažiti simptome kašlja i bolesti i imat će pozitivnog rezultata, ali samo ako znamo koji čaj i koji postupak primijeniti kod kojeg kašlja.



Valja razlikovati produktivan i neproduktivan kašalj



Možda ste već čuli kod liječnika da vam govori o produktivnom ili neproduktivnom kašlju. Kod produktivnog kašlja riječ je o vlažnom kašljanju prilikom kojeg dijete iskašljava sekret. O ovakvom kašlju radi se i kada dijete ne može iskašljati sekret koji je međutim zarobljen u dišnim putovima pa ga djelomično nakon kašlja proguta. Takav kašalj se liječi tako da se potiče iskašljavanje sekreta koji otežava disanje i usporava izlječenje upale.



Druga vrsta kašlja jest neproduktivan kašalj. Do njega dolazi zbog nadraženosti i suhoće sluznice grla. To je razlog zašto kod ovog kašlja nema sekreta. Cilj liječenja, za razliku od produktivnog kašlja, je umiriti kašalj tako da se smiri osjetljivost sluznice, potakne njezino oblaganje zaštitnim slojem sluzi i na taj način izbjegne podražaj na kašalj.




Pomoć kod kuće


Prva pomoć za kašalj su čajevi, domaći sirupi i inhaliranje toplim čajevima. Pored domaćih ili kupovnih sirupa, kod produktivnog kašlja od presudne je važnosti piti puno tekućine, po mogućnosti toplog čaja, što će otapati zarobljeni sekret i pospješiti iskašljavanje. Za produktivan kašalj odnosno iskašljavanje koriste se čajevi od timijana, anisa, bršljana, majčine dušice, metvice, komorača, eukaliptusa, bazge, metvice, borovice, bora, divizme, jaglaca, sladića. Njih je potrebno piti, ali njima i inhalirati dišne putove.



Kašlje li dijete bez sekreta, kašalj ga muči jer nema olakšanja iskašljavanjem produkta, a poriv za kašljanjem se često javlja, takvu vrstu suhog kašlja valja smirivati čajevima od trpuca, korijena i lista sljeza ili stolisnika. Kod ove vrste kašlja posebno je korisna inhalacija jer se time iritacija sluznice tretira na blag i neagresivan način.




U liječenju kašlja postoje biljke koje se mogu koristiti kod obje vrste kašlja


To su islandski lišaj i bršljan. Zato su sirupi za kašalj nerijetko napravljeni upravo od ovih biljaka jer istovremeno potiču otapanje sekreta i iskašljavanje kod vlažnog kašlja, a kod suhog kašlja umiruju sluznicu i potiču stvaranje zaštitnog sekreta.







KUĆNI SIRUPI ZA KAŠALJ



Za produktivan kašalj - za iskašljavanje sekreta


U posudu stavite 200 g šećera, 200 ml vode, 1 žlicu sjemenki lana, 1 žlicu kadulje


1 žlicu bijelog sljeza i 1 limun narezan na kockice zajedno s korom. Na laganoj vatri kuhajte oko 30 minuta, zatim procijedite i po želji zasladite medom. Koristite kao sirup, nekoliko žlica na dan.



Za neproduktivan kašalj - za smirivanje suhog kašlja


U proljeće naberite mlade izdanke smreke, jele ili bora. U staklenu posudu stavite red grančica pa ih obilno pospite šećerom. Ponovite postupak dok ne popunite posudu. Zadnji sloj neka bude šećer. Staklenu posudu pokrijte te stavite na sunce. Važno je da posuda bude nekoliko tjedana na suncu dok se šećer ne otopi. Kad izdanci posmeđe, a šećer bude potpuno otopljen, dobiveni sirup procijedite i spremite.


Brži postupak: 5 šaka izdanaka smreke skuhajte u 1 l vode, ohladite i procijedite. Ukuhajte tekućinu s 1 kg šećera ili meda. Kuhajte dok ne dobijete gustoću sirupa.




Tekst: Ivona Šatrak


Foto: Thinkstock