Sisanje kao utjeha

Je li u redu da beba siše majčinu dojku koristeći je kao "tješilicu”, a ne samo kao izvor hrane?

Na početku života novorođenče treba majčine grudi prije svega za smirenje i ono ih traži svaki put kad ga nešto uznemiri, bilo da se radi o gladi ili neugodnom osjećaju u trbuščiću.

Ako mama pokuša procijeniti u kojim će situacijama ponuditi djetetu dojku, a u kojima je dovoljna duda varalica, to može postati temelj za mnoge probleme, od smanjenja laktacije zato što je dijete rijeđe na prsima do djetetova odbijanja majčine dojke budući da se naviklo utješiti zamjenskom plastičnom dudom.

Nepravilan rast zubića i zaostajanje u ispravnom razvoju govora tek su neke od mogućih posljedica čestog sisanja dude varalice na koje upozoravaju stomatolozi i logopedi. Stoga dobro razmislite isplati li se nadmudrivati prirodu dajući prednost zamjenskim dudama ili pokušati što češće uzeti dijete na prsa i utješiti ga na najprirodniji način. Ili barem jako dobro pazite da se ne naruši prirodna ravnoteža djetetove potrebe za majčinom blizinom i sisanjem na njenim prsima. Također, uvijek imajte na umu da se bebe međusobno vrlo razlikuju i nema smisla postupati jednako s dvoje različite djece.

To znači da ako je primjerice vaše prvo dijete redovito sisalo, ali povremeno bilo sasvim zadovoljno s dudom varalicom bez da je došlo do smanjenja laktacije i slično, ne znači da će i drugom djetetu to biti jednako zadovoljavajuće.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Naše malo zaista je nekome sve

Zaokružujemo za zdravlje djece diljem Hrvatske! Postanite dio…

Domaći glumac o prvim danima roditeljstva

Dječak Pino stigao je ovaj mjesec!

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…