Izbirljivi mali gurmani

Vaše dijete jede samo pudinge ili samo meso ili pije samo sokove? Kako naučiti dijete da jede raznoliku hranu?

Ljubitelj slatkiša…

neće proći pored staklenke sa slatkišima ili u prodavaonici a da vas tisuću puta ne povuče za rukav: “Mama, kupi mi…”.

No, sa slatkišima je stvar krenula puno ranije. Već je majčino mlijeko lagano slatkog okusa, pa se i želja za slatkim počinje razvijati prilično rano. Nažalost, receptori okusa za ljuto i gorko razvijat će se nešto kasnije pa je važno da dijete ne navikne isključivo na slatko, već uči jesti i drukčije okuse.

Kako doskočiti traženju slatkiša? Slatkiše treba davati samo jednom na dan. Potreba za slatkim može se nadoknaditi sa zdravim namirnicama kao što su: najdraže voće, sladoled koji ste sami napravili ili musli. Da bi se spriječilo natezanje pri obroku s malim ljubiteljem slatkiša moguće je pregovarati: dva puta tjedno sprema se nešto slatko npr. riža na mlijeku i palačinke. Pripazite i da dijete uzima mliječne proizvode kako bi dobilo dovoljno bjelančevina te radi balastnih tvari jede žitarice i povrće.

Mali vrapčić…

će za doručak uzeti tek par mrvica kruha sa medom, za užinu će pojesti krišku jabuke, a već nakon nekoliko žlica rižota s gljivama biti će sito.

Zašto tako malo jede? Odgovor za ovakav apetit skriva se u činjenici da je djeci potrebno puno manje hrane nego što to mi odrasli mislimo. Objektivno, malom djetetu je dovoljno pojesti možda i manje od trećinu onoga što mi stavimo na naš tanjur. Iako majka voli vidjeti kad dijete puno i s apetitom jede, činjenica da dijete malo pojede ne govori o tome da mu ne prija ono što smo skuhali ili da mama treba imati grižnju savijesti. Dijete će prepoznati te osjećaje kod vas i imati vas na taj način u šaci.
Kako s time izaći na kraj?
Ne dajte se ucjenjivati! Roditelji određuju što će od hrane doći na stol, a djeca neka imaju priliku odlučiti što i koliko će od toga pojesti. Evo jedan trik: zajednički složite tjedni jelovnik pa odredite pravilo da je kušanje obavezno, a svatko smije odbiti tri jela koja posebno ne voli. Uživajte u hrani, svojim primjerom učite dijete kako uživati u hrani i ne dajte se uvesti u krug ucjenjivanja.

Mesožderi…

jest će komad mesa, a kruh će ostati na tanjuru. Nema tog obroka u kojem će pojesti malo salate ili krumpirić. Za čokoladu i gumene bombone također nije zainteresiran.

Zašto je moje dijete mesožder? Većina dječjih ljubitelja mesa posebno vole začinjeni okus salame, odreska ili pečenog pileta i najradije bi to jeli svaki dan. Međutim, djetetu su dovoljna dva mesna obroka tjedno pogotovo ako dijete često i puno jede salamu. Takvi proizvodi sadrže puno masnoće i soli.

Kako s time izaći na kraj? Želja za začinjenom hranom se može zadovoljiti i mini porcijama mesa, kao npr. kuglicama od mesa s dodatkom mrkve, tikvice i celera te riže. Tanko narezanu salamu obavezno stavite u sendvič koji obogatite povrćem i maslacem! Ljubitelje salame može se privući i sa biljnim namazom, ako imitira okus mesa, zatim kiselim krastavcima ili maslinama. Pripazite da dijete uzima dovoljnu količinu balastnih tvari i C vitamina.

Prejedanje…

Takva djeca mogu potamaniti dva tanjura tjestenine s umakom, debelu krišku salame, jedan veliki jogurt sa kriškom kruha s maslacem i veliku količinu čipsa i slatkiša.

Zašto dijete ima toliki apetit? Djeca jedu više u razdobljima intenzivnijeg rasta što je sasvim normalno, ali može prerasti u naviku prejedanja. Nažalost, živimo u društvu u kojem se puno gricka, a obiteljski obroci s kuhanom domaćom hranom sve su rjeđi. Najčeše su obroci tijekom dana podijeljeni na više malih nekvalitetnih, nekuhanih obroka ili obroka iz mikrovalne pećnice.

Kako s time izaći na kraj? Pri glavnim obrocima potrudite se da sjedite zajedno za stolom. Kad zajedno jedete, ugasite televiziju jer gledanjem u ekran čovjek ne registira koliko je pojeo. Između obroka djetetu za užinu dajte voće, sirovo povrće ili malu krišku kruha. Ako se dijete voli zaputiti prema hladnjaku, u njemu držite voće i povrće te vodu ili svježe sokove. Posebno je važno kontrolirati vlastitu prehranu jer se dijete ugleda na roditelje. Roditelji koji stalno nešto grickaju ne mogu se čuditi kad to njihovo dijete isto čini.

Puritanci…

vole jednostavno i vole prepoznati to što jedu. Mrkva treba imati okus mrkve, salata je odlična, ali ju treba jesti bez preljeva. Tijesto, krumpir, riža su vrlo ukusni, ali umak mora na drugi tanjur.

Kakvi su to zahtijevi? Bebe koje tjednima dobivaju samo mrkvu i tikvice moraju se nakon toga dugo navikavati na drugu hranu. Ima djece koja su posebno sumnjičava prema hrani za koju ne znaju što se u njoj nalazi kao primjerice izmiksana juha od krumpira i brokule. Za to postoji povijesno objašnjenje. U nama još od pradavnina postoji instinkt da želimo znati i pogledati što jedemo jer nam je nekada bilo jako važno ne pojesti krivu bobicu ili gljivu jer nam je o tome ovisio život.

Kako s time izaći na kraj? Dopustite djetetu da jede ono što želi. Budući da se kod razdvajanja namirnica jede manje povrća, potrebno je djetetu ponuditi sirovu hranu, ali uvijek nanovo ponuditi i “normalnu” kuhanu hranu kao što je varivo.

Neka djeca prebiru po jelu jer ne vole primjerice komadiće luka u raguu od mesa. Ako u ragu od mesa stavljate luk, komadići luka ili nekog drugog povrća mogi bi odjednom postati problematični. Problem rješite tako da ih dobro izmiksate i tako učinite nevidljivima. Time ćete riješiti djetetov problem, a i ragu će biti gušći.

Puding-vegetarijanci…

Takva djeca obožavaju jela kod kojih ne moraju žvakati kao npr. jogurt, juhu i tijesto koje se može cuclati i koje samo klizne niz grlo.

Zašto ne vole gristi? Bebe odmalena jedu gotovu hranu iz bočica koja je tekuća, a zatim dobiju izmiksane kašice. Ako im savršeno usitnite kašicu baš svaki puta, naučit ćete dijete da hrana ne dolazi u komadićima, već da je poput paste bez grudica.

Kako s time izaći na kraj? Kod puding-vegetarijanaca koji vole mliječne proizvode, obično su voće, sirovo povrće i balastne tvari premalo zastupljene u svakodnevnom jelovniku. S druge strane dijete u pudinzima jede previše masti i šećera.

Pitanje je vremena kad će se dijete koje samo jede kašice i pudinge od toga odviknuti. Iz tog je razloga potrebno barem jednom dnevno ponuditi djetetu redovan obrok koji nije usitnjen i sladak. Pri tom će pomoći male igre tipa: hajdemo se igrati kako zec jede hrskavu mrkvicu ili kako papigica gricka jabuku.

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…