Dijete sve stavlja u usta!

Oralna faza počinje djetetovim rođenjem, a potrajat će sve do druge godine života

Mnoge majke se žale i pomalo su uplašene zbog ove djetetove potrebe da gotovo do kraja druge godine sve što primi u ruku, prinosi ustima te cucla, grize… To je, međutim, normalna faza razvoja u kojoj dijete svijet ispituje jezikom i usnama, važnim osjetilima koja trenutno imaju prioritet. Nažalost cijela priča nema puno veze s higijenom, a o tome što sve svakodnevno dospijeva djetetu u usta, plašimo se i razmišljati. Znate li međutim što zaista može biti opasno za dijete?

Kopkanje nosa i papanje baukača

Kad vidimo da djeca kopkaju po svom nosiću i zatim iskopano blago završi u njihovim ustima, mnogima nam se okrene želudac. Ali malim istraživačima nije nimalo loše. Srećom, želučana kiselina sve će to razgraditi i dijete se ne može razboljeti, ali često kopkanje po sluznici nosa može dovesti do isušivanja ili oštećenja sluznice što otvara vrata svim vrstama bacila koji mogu napasti tijelo. Papanje baukača, dakle, nije opasno po zdravlje, iako nije baš higijenski, ali samo kopkanje može biti.

Mrvice, prašina, nečistoće s poda

Bez brige! S uobičajenim kućnim nečistoćama s poda djetetov imunološki sustav lako će se uhvatiti u koštac. Naravno, zdravi razum nam ipak govori da dijete uvijek treba sprečavati da predmete s poda stavlja u usta. Jasno “NE” dijete je u stanju razumjeti već i prije navršenog prvog rođenda

Maženje i poljupci sa psom ili macom

Opasnost od infekcija je relativno velika! Naime, i psi i mačke ližu i čiste svoje krzno. Mačke su nešto čišće dok se psi baš vole i njuškom zavaljati u nočistoće. Time su životinje ustvari prenosioci glista, salmonele i drugih bacila na njušci i krznu. Zato odgajate dijete da češće pere ruke i ne ljubi kućne ljubimce.

Dijete je pojelo životinjsku hranu

Hrana za mačke i pse nije problematična za ljude pa tako ni za malu djecu. Zli jezici će čak reći da se u životinjskoj hrani nađu i bolji komadi mesa nego u pokojim konzervama za ljude. Ipak, pripazite na higijenu zdjelica i mjesta gdje ljubimac jede. Održavajte čistoću tog prostora što vjerojatno kao pravi životinjoljubac već i činite.

Čini mi se da je diralo izmet i zatim stavilo ruku u usta! Upomoć!

Hm, i to se može dogoditi! Ali, bez panike! Djeca ionako rijetko kad progutaju to što imaju ustima. Ako se to dogodilo ili je samo diralo izmet, najgore što se može dogoditi jest činjenica da može od toga dobiti gliste. No, i to se rijetko događa. Ako ste baš zastrašeni ili je ljubimac bolestan, uvijek se možete posavjetovati s liječnikom ili čak veterinarom.

Zemlja ili pijesak u ustima

Zemlja i pijesak iz pješčanika spadaju u omiljenu “hranu” djece u oralnoj fazi razvoja. No, sve dok ne sadrže gnojiva ili izmet životinja (površine u parku) nema razloga za brigu. Ako je dijete ipak pojelo zemlju gdje ima gnojiva, može doći do trovanja i zato se odmah uputite liječniku. U suprotnom, samo bez panike. Čak i sitan šljunak će vjerojatno bez problema izaći sa stolicom. Tijekom roditeljskog staža moglo bi vas iznenaditi što se sve može naći u djetetovim pelenama.

Pojelo je muhu

Kako odvratno! Hm, ali i hranjiv obrok bogat bjelančevinama! Čak i muha je samo jedna u nizu lekcija koje će djetetov imunološki sustav položiti. Dakle, nije problem. Oprez, međutim, s pčelama, osama, stršljenima. Ako je djetetu dospjela u usta jedna od ovih životinjica i možda ga upikla u ustima, dajte djetetu da cucla kockicu leda i odmah pođite liječniku.

Glina za modeliranje i plastelin u ustima

Prirodna glina nije opasna, naravno ako dijete baš ne pojede cijelu figuricu. Općenito mase za oblikovanje, međutim, mogu sadržavati tvari koje se dodaju kako bi se spriječilo nastanjivanje mase bakterijama. Ako te kemikalije dospiju u usta lizanjem ili jedenjem mase, mogu dovesti do osjećaja mučnine, povraćanja, pečenja u ustima i oticanja sluznice i otežanog gutanja. Kod djece s kožnim problemima može doći do pogoršanja. Zato nakon korištenja masa za oblikovanje najbolje je oprati ruke.

Postoje mnogobrojni recepti za izradu domaće smjese od namirnica koje u svakom trenutku imate u kući. Potrebno vam je: brašno, sol, voda, jestive boje za kolače… zanimljiv recept nalazi se na http://recipeci.com/domaci-plastelin/9942/

Progutalo je košticu od trešnje! Je li istina da može dobiti upalu lijepog crijeva?

To je bapska priča. Bez brige, koštica će također izaći stolicom iz tijela. Osim toga do upale slijepog crijeva dolazi zbog bakterija… i nemajte straha, u djetetovom želucu neće izrasti drvo trešnje.

Pojelo je cigaretu

Oprez! Ovo je razlog za žurbu jer pojesti jednu jedinu cigaretu koja sadrži otprilike 10 miligrama nikotina za dijete može biti jako opasno! Izazovite odmah povraćanje kako biste spriječili apsorbciju nikotina. Sastistika bilježi da čak 20% svih trovanja kod djece uzrokuje upravo gutanje cigareta. Time su ta trovanja na drugom mjestu odmah poslije vodećih trovanja lijekovima.

Pranje ruku je najvažnije!

Jednim pranjem s ruku se može ukloniti 200 milijuna bacila. Ne perete li ruke, možete računati na češće želučane i crijevne infekcije, infekcije dišnih putova i pojavu nametnika u crijevima. To se posebice odnosi na djecu koju tek trebamo naučiti da ruke treba prati prije jela, nakon igranja s plastelinom, nakon obavljanja nužde…

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djevojčica se muči s kašljem

Kako dijete kašlje? Osluškujte i to će vam otkriti uzrok kašlja!

Kašalj može biti poprilično mukotrpan, ali da se…

novorođenče

Zašto su bebe rođene u listopadu tako posebne?

Prenatalna izloženost vitaminu D jedan je od razloga…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je…

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

upala mokraćnih puteva kod djece

Upala mokraćnih putova kod djece

Urinarne infekcije češće pogađaju djevojčice jer je njihova mokraćna cijev kratka, ravna i široka te…