Nova saznanja o probioticima

Najvećom kliničkom studijom u Hrvatskoj o probioticima dokazano je da LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece

Ispitivanja su provedena na Referentnom centru za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, a rezultate studije predstavila je 10. ožujka na Okruglom stolu u Novinarskom domu u Zagrebu dr. sc. Iva Hojsak, dr. med. Na okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., iz Klinike za dječje bolesti Zagreb KBC-a „Sestre milosrdnice“ te prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., iz Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.

Rezultati kliničke studije

Kliničko istraživanje učinkovitosti LGG-a trajalo je 6 mjeseci u bolnici i 3 mjeseca u vrtiću tijekom zimskih i proljetnih mjeseci.

U studiji je sudjelovao 1023 ispitanika, 742 djeteta starija od godinu dana liječena u bolnici i 281 dijete u dječjem vrtiću.

Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika (placebo).

Pročitajte i:

njega beba

Znate li kako treba njegovati intimno područje djevojčica, a kako dječaka?

Različita građa spolnih organa djevojčica i dječaka zahtijeva i malo drukčije pristupe u njezi

Saznajte raste li vaše dijete na zdrav način i koliko će biti visoko kad naraste

Stručnjaci upozoravaju kako je upravo zastoj u rastu prvi simptom bolesti! Znate li koliko često…

Glumica otkrila da joj sin boluje od cerebralne paralize

"Slutila sam da nije sve OK; puno je plakao, ruke su mu bile ukočene, nije…