Nova saznanja o probioticima

Najvećom kliničkom studijom u Hrvatskoj o probioticima dokazano je da LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece

Ispitivanja su provedena na Referentnom centru za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, a rezultate studije predstavila je 10. ožujka na Okruglom stolu u Novinarskom domu u Zagrebu dr. sc. Iva Hojsak, dr. med. Na okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., iz Klinike za dječje bolesti Zagreb KBC-a „Sestre milosrdnice“ te prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., iz Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.

Rezultati kliničke studije

Kliničko istraživanje učinkovitosti LGG-a trajalo je 6 mjeseci u bolnici i 3 mjeseca u vrtiću tijekom zimskih i proljetnih mjeseci.

U studiji je sudjelovao 1023 ispitanika, 742 djeteta starija od godinu dana liječena u bolnici i 281 dijete u dječjem vrtiću.

Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika (placebo).

Pročitajte i:

otrovanje djeteta

Dječak se otrovao kapsulom za rublje! Ove greške nikako ne činite u slučaju trovanja!

Zaboravite na mlijeko, slanu vodu ili guranje prstiju u usta, a ni još jednu činjenicu…

dijete pije čaj

Prirodnim putem izliječite crijevne viroze kod djece

Crijevna viroza je vrlo učestala i neugodna bolest za sve, a osobito za djecu. Kako…

kako ublažiti stres kod djece

Kako ublažiti stres kod djece?

Roditelji misle da su samo oni pod stresom - ali ni mališani nisu imuni na…

vodene kozice

Što sve morate znati o vodenim kozicama?

Od prvog kontakta s bolesnikom do izbijanja vodenih kozica može proći i 20 dana. Dijete…