cipelice

Zdrava dječja stopala i prve cipelice

Najbolje što možete učiniti za zdravlje stopala svojega djeteta jest da mu dopustite da što češće hoda bosih nogu. A što treba znati o prvim cipelicama?

Time ne samo da se održavaju koštana struktura i mišići stopala nego tetive i ligamenti ostaju elastični, dijete se nesmetano može otisnuti stopalom od pete prema prstima i sprečava se nastanak spuštenih stopala. Cipele su na dječjim nogama najviše radi zaštite. One trebaju štititi stopala od hladnoće, vlage i ozljeda. Optimalna cipela prilagođuje se pokretima stopala, a ne obrnuto.

Ima li stopalo premalo mjesta u cipeli, nemoguće se njime pravilno otisnuti od pete prema prstima. Tijesne cipele dovode prste u neprirodan položaj, najčešće je nožni palac u nepravilnu položaju. Zbog toga su česti nezgodni pokreti koji naposljetku mogu rezultirati oštećenjima koljena i zgloba kuka. I pojava proširenih vena i oštećenja na kralježnici posljedica su zbijenih stopala. Zato bi unutarnji dio cipele trebao biti barem jedan centimetar duži od stopala, a potplati što je moguće fleksibilniji. Prednji dio cipela mora imati dovoljno prostora za sve prste i treba biti dovoljno povišen.

Prve cipelice

Stopala vašega djeteta jako su dobro zaštićena i u čarapama namijenjenim za hodanje po kući. Kvržice na čarapama sprečavaju da se dijete oklizne. Cipelice su prikladne za hodanje izvan stana. Za početak su dovoljna dva para dobrih cipelica za svakodnevno hodanje jer se i najmanja stopala znoje kada je toplo i tada treba preobuti čarapice i cipelice. Imate li u stanu glatke i hladne podove, djetetu će trebati i papučice. Ne preporučuje se da dijete “nasljeđuje” obuću starije braće i sestara, osim ako nisu zadovoljeni sljedeći uvjeti:

  • cipele pristaju i duljinom i širinom. Nisu ni preprostrane ni preuske
  • dobivene su se cipele tako kratko nosile pa nisu razgažene
  • na koži cipele još nema nabora koji bi mogli žuljati dijete
  • potplat na cipeli na području pete još nije izlizan

Dječja stopala trebaju imati dovoljno slobode kretati se u cipeli. Dječja cipela koja dobro pristaje mora odgovarati u dužini, širini i visini. Poželjno je da je od mikroporoznog materijala ili kože te da je lagana i savitljiva. Najbolje je kupovati cipelice zajedno s djetetom. Izaberite onaj broj cipelica koje odgovaraju većem stopalu (obično nisu iste duljine). Zato cipelice treba isprobati na obje noge. Dok isprobava cipelice, dijete bi trebalo stajati, a vrh cipele trebao bi biti oko 6 mm dalje od vrha najdužeg prsta.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Pet savjeta za uspješnu kupnju cipelica

Nekoliko kratkih, ali važnih savjeta za kupnju cipelica…

Dijete mora imati cipelice odgovarajućeg broja

Zašto je važno djetetu redovito mijenjati cipelice i…

prve cipelice

Vrijeme je za prve cipelice

Dijete je prohodalo i vrijeme je da nabavite…

Pročitajte i:

Zašto se dječaci vole igrati rata i je li to prihvatljivo

Iako svi dječaci imaju normalne agresivne impulse koje uče kontrolirati, samo malen postotak iskazuje istinsku…

Zašto je "ne" sasvim u redu odgovor vašeg dvogodišnjaka

Umjesto da šefujete, svom dvogodišnjaku na svako "ne" doskočite opcijama

13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine

Snažni mentalni 'mišić' ključ je koji pomaže djeci da ostvare svoj najveći životni potencijal, no…

7 ključnih stvari za jačanje djetetova samopoštovanja!

Pohvala djeteta vrlo je važna za jačanje djetetova samopoštovanja, no pripazite da kod pohvala budete…